Στα όρια Θεσσαλίας και Μακεδονίας, το επονομαζόμενο και “Θεσσαλομακεδονικό τριεθνές”, και συγκεκριμένα στην Κρανιά Ελασσόνας βρίσκεται η Χράπα, το φαράγγι με τους πιο περίεργους γεωλογικούς σχηματισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Πρόκειται για μια στενή αυτή κοιλάδα, που δημιουργήθηκε την εποχή των τελευταίων παγετώνων, με τα μαρμάρινα τοιχώματα να αντανακλούν το φως σε χιλιάδες ιριδισμούς, η οποία μοιάζει βγαλμένη από έναν άλλο κόσμο. Το μοναδικό αυτό φαράγγι της Χράπας βρίσκεται βορειοανατολικά της Κρανιάς Ελασσόνας και είναι το φυσικό όριο μεταξύ Γιαννωτάς και Κρανιάς. Ο ποταμός Μουράντας που διαρρέει την πετρώδη κοιλάδα έχει μήκος 15 χιλιόμετρα και καταλήγει στην κοίτη του Ξηριά. Η πεζοπορία προς το φαράγγι ξεκινάει από την Κρανιά και με πορεία πέντε ωρών περίπου ο ταξιδιώτης στην Βαλανίδα μετά από 18 χιλιόμετρα ή στην Γιαννωτά που απέχει 15 χιλιόμετρα.
Αναλυτικότερα το φαράγγι της Χράπας σχηματίστηκε στην τελευταία παγετωνική περίοδο, όταν οι πάγοι με το λιώσιμό τους διάβρωσαν τα πετρώματα δημιουργώντας ένα εξωπραγματικό τοπίο. Οι ολοστρόγγυλες πέτρες στην κοίτη του ποταμού είναι αποτέλεσμα αυτής της αργής διαδικασίας, είναι ωστόσο τόσο παράδοξες, που μοιάζουν φτιαγμένες από κάποιον γλύπτη. Το φαράγγι στενεύει απότομα στην θέση Στενούρα, δημιουργώντας μια μοναδική πύλη, από όπου οι πεζοπόροι διέρχονται με το πλάι. Τα τοιχώματα του φαραγγιού, λεία και κοίλα, υψώνονται κάθετα στα 50 μέτρα, δημιουργώντας ένα συνταρακτικό τοπίο. Στις κάθετες πλευρές υψώνονται αιωνόβια δέντρα, ενώ οι καταρράκτες ρέουν σε λεία μάρμαρα. Στο τέλος του φαραγγιού τα τοιχώματα παίρνουν ένα βαθύ πορφυρό χρώμα, από το οποίο κατά μία εκδοχή παίρνει και το όνομά του το φαράγγι, από την φοινικική λέξη χρέβα, που σημαίνει πορφυρό. Αν και το πιθανότερο είναι να προέρχεται από την σλαβική λέξη χράπα, που σημαίνει κοιλάδα. Αυτό αποτελεί έναν μοναδικό βιότοπο. Τα αρωματικά βότανα είναι ένας πραγματικός θησαυρός, με το τσάι της περιοχής να είναι σχεδόν θαυματουργό. Σημύδες και κουτσουπιές, πλατάνια και φλαμουριές, δημιουργούν σκιερά μονοπάτια ανείπωτης ομορφιάς. Μέσα σε αυτόν τον φυσικό παράδεισο ζουν πετροπέρδικες, αγριοπερίστερα, τρυγόνια, κότσυφες, μπεκάτσες, ενώ στα βράχια του φαραγγιού έχουν φωλιές άγρια και περήφανα πουλιά, όπως γερακίνες και αετοί. Η ανακάλυψη αυτού του μυστικού κόσμου σίγουρα αποτελεί έναν εκπληκτικό πεζοπορικό στόχο.
Πηγή:elassona884.gr