Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΣε ενεργειακό κόμβο μετατρέπεται η Αλεξανδρούπολη

Σε ενεργειακό κόμβο μετατρέπεται η Αλεξανδρούπολη

Στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται το πρώτο φορτίο LNG στο νέο τερματικό του λιμένα Αλεξανδρούπολης και έπειτα θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία που θα διαρκέσει 6-7 εβδομάδες.

Με τον τρόπο αυτό η Αλεξανδρούπολη με το FSRU, όπως και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου προς τις βαλκανικές αγορές. Η λειτουργία του, αν και το έργο είχε σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πίσω, έρχεται δύο χρόνια μετά τη γεωπολιτική αναταραχή που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανάγκη της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο της Gazprom.

Οι ποσότητες που θα διακινούνται θα φτάνουν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Β. Μακεδονία αλλά ακόμη μέχρι και τη Μολδαβία. Οι πληροφορίες λένε πως ήδη το 50% των ποσοτήτων που μπορούν να αεριοποιηθούν (5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) είναι ήδη συμβολαιοποιημένο. Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί από την Ευρώπη έργο στρατηγικής σημασίας καθώς διαφοροποιεί τις πηγές εισόδου ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και του μίγματος που χρησιμοποιεί η βιομηχανία και οι καταναλωτές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ίδιο το FSRU έφτασε και αγκυροβόλησε στην περιοχή στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ η πρόσδεσή του ολοκληρώθηκε στις 23 του ίδιου μήνα.

Πηγή:e-evros.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα