Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΣέρρες: Αναβιώνει το έθιμο των αυγομαχιών

Σέρρες: Αναβιώνει το έθιμο των αυγομαχιών

.

Το έθιμο των αυγομαχιών αναβιώνει στις Σέρρες, με ντόπιους και επισκέπτες να λαμβάνουν μέρος σε αυτό.

Πρόκειται για ένα έθιμο που έλκει την καταγωγή του από τα βάθη του Πόντου και αναβιώνει κάθε δεύτερη μέρα του Πάσχα στο χωριό Καστανούσσα της Σιντικής Σερρών. Το έθιμό έφεραν μαζί τους οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες του Πόντου που εγκαταστάθηκαν στους νότιους πρόποδες του όρους Μπέλλες, και το χωριό Καστανούσσα, που μέχρι το 1926 έφερε την ονομασία Πάλμες. Εκεί στην πλατεία του χωριού, παρέες που ανταγωνίζονται ποιος θα έχει το πιο γερό αυγό. Η αναβίωση του πραγματοποιείται αδιαλείπτως τα τριάντα τελευταία χρόνια, ενώ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια διεξάγεται με την σημερινή αγωνιστική του μορφή από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καστανούσσας, κ. Λευτέρης Παπαδόπουλος “Ο σύλλογος το ανέλαβε και το ανέδειξε, όχι μόνο στην περιοχή αλλά ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία”. Οι συμμετέχοντες έρχονται από Δράμα μέχρι και Φλώρινα, ενώ πέρυσι ήρθε και ένας Έλληνας που διαμένει μόνιμα στην Ελβετία. «Ήρθε μόνο για το έθιμο, διαγωνίστηκε και έφυγε. Τον περιμένουμε και φέτος”

Με βάση τους όρους του “διαγωνισμού” ο κάθε διαγωνιζόμενος φέρνει μαζί του 30 λευκά βρασμένα αυγά. Μετά την Θεία Λειτουργία, στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου στήνονται δύο μεγάλες εξέδρες, όπου θα καθίσουν οι αυγομάχοι. Ο αγώνας ξεκινά και τυχερός θα είναι εκείνος ο οποίος θα επιτύχει να σπάσει όλα τα αυγά, μέχρι τελικής πτώσεως, όπου θα επικρατήσει μόνο ένα γερό αυγό. Ο διαγωνισμός  χωρίζεται σε δύο τμήματα,το παιδικό, με την χρήση δεκαπέντε αυγών και έναενηλίκων στο οποίο διαγωνίζονται με τριάντα αυγά. Οι όροι είναι κοινοί για όλους, μικρούς και μεγάλους. Άνδρες και γυναίκες. Όπως ορίζει η διαδικασία, ένας ένας αυγομάχος σηκώνεται και τσουγκρίζει με τη σειρά τα αυγά των υπολοίπων αυγομάχων, παίρνοντας το αυγό το ένα μετά το άλλο. Τα αυγά είναι όλα αριθμημένα. Όταν τελειώσει η σειρά του, επιστρέφει στη θέση του και σηκώνεται ο επόμενος. Σε περίπτωση που σπάσουν όλα τα αυγά ενός αυγομάχου, τότε αυτός αποχωρεί. Ο νικητής της δεν θα μείνει φυσικά μόνο στα εύσημα, αλλά θα βραβευτεί και με πλούσια δώρα. Φέτος ο πρώτος νικητής θα πάρει μία τηλεόραση, ο δεύτερος θα πάρει ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα και ο τρίτος θα λάβει ένα ηλεκτρικό δράπανο. Το έθιμο πλαισιώνεται πάντα με παραδοσιακό γλέντι και εδέσματα πατροπαράδοτων ποντιακών εδεσμάτων.

“Τα αυγά πρέπει να είναι άβαφα προκειμένου να ελεγχθούν ότι είναι αποκλειστικά και μόνο αυγά κότας και κανενός άλλου πτηνού. Η προετοιμασία των αυγομάχων διαρκεί αρκετό καιρό. Κάποιος καλείται να διαλέξει ακόμη και από 2.000 χιλιάδες αυγά, μόνο τα 50, για να έρθει εδώ τελικά με τα 30. Κανείς δεν τα αποκαλύπτει, ενώ πολλοί το έχουν προάγει σε επιστήμη, καθώς δίνουν ακόμη και συγκεκριμένη τροφή στις κότες τους προκειμένου να κάνουν γερά αυγά. αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας” επισημάνει ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καστανούσσας, ενώ επισημαίνει πως “Νικητές και ηττημένοι, αλλά και όσοι παραβρεθούν για το έθιμο στην Καστανούσα θα πάρουν όλοι την ευλογία. Το έθιμο συμβολίζει τη νίκη του καλού έναντι του κακού, αλλά και την Ανάσταση του Κυρίου”.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα