Συνεχίζεται η διαγωνιστική διαδικασία για το πρωτοποριακό έργο, κατασκευής και λειτουργίας Κόμβου Καινοτομίας Υδρογόνου, του H2HUB, στην Πτολεμαΐδα, μετά την απόρριψη, από την ΕΑΑΔΗΣΥ της προσφυγής που είχε κατέθεσε μία εκ των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΕΚΕΤΑ.
Όπως δήλωσε στο makthes.gr o Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΤΑ , υπεύθυνος παραρτημάτων Πτολεμαΐδας και Αθήνας, δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, άμεσα αναμένεται η ανακήρυξη αναδόχου για το μεγάλο έργο των 19,8 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση». Επισημένεται ότι ο Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου, θα δημιουργηθεί στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, όπου ήδη έχει παραχωρηθεί έκταση 20 στρεμμάτων, για περίοδο 30 ετών.
Στον χώρο του “ H2HUB ” θα “τρέχουν” παράλληλα τρεις δραστηριότητες: πρώτον, θα γίνεται επίδειξη εφαρμοσμένων τεχνολογιών υδρογόνου, ώστε καθηγητές/τριες και φοιτητές/τριες να έρχονται σε επαφή επί του πρακτέου με όσα βρίσκονται σε εξέλιξη στον χώρο, αλλά και να κάνουν την πρακτική τους άσκηση (υπάρχουν σκέψεις για κοινό διδακτορικό με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Δεύτερον, θα πραγματοποιείται ανεξάρτητη έρευνα γύρω από τις τεχνολογίες του υδρογόνου και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της στον διαθέσιμο ερευνητικό εξοπλισμό αιχμής. Και, τρίτον, θα υποστηρίζονται επιχειρήσεις, που αναπτύσσουν προϊόντα στον χώρο του υδρογόνου: “Π.χ., μια εταιρεία με τις δικές της κυψέλες υδρογόνου θα μπορεί να έρθει στο κέντρο, ώστε οι ερευνητές του ΕΚΕΤΑ να κάνουν μετρήσεις και να τεστάρουν πώς λειτουργεί το προϊόν της, και στη συνέχεια αυτό να πιστοποιηθεί
Στον χώρο θα δημιουργηθεί Πάρκο Τεχνολογιών το οποίο θα αποτελείται από το φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος ενός MW (μεγαβάτ), δυο ηλεκτρολύτες παραγωγής Η2 (υδρογόνου) συνολικής ισχύος έως 900 kW (κιλοβάτ) για την παραγωγή τουλάχιστον 100 κιλών πράσινου H2 ημερησίως για ερευνητικούς σκοπούς, κελιά καυσίμου (ΗΤ PEM) ισχύος έως 200 kWe για ερευνητικούς σκοπούς και παραγωγή ενέργειας (θερμικής και ηλεκτρικής) για ίδιες ανάγκες, καθώς και πρατήριο Η2. Εντός του “ H2HUB ” θα γίνεται -σε πιλοτική μονάδα- και παραγωγή πράσινου υδρογόνου από το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του πρότζεκτ. “Όλα αυτά εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην ευρεία διάχυση της τεχνογνωσίας, σε μη αποκλειστική και χωρίς διακρίσεις βάση, για την ανάπτυξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και την υποστήριξη των αναμενόμενων/ σε εξέλιξη βιομηχανικών επενδύσεων πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα και διεθνώς” υπογραμμίζει.
Στον χώρο θα δημιουργηθεί Πάρκο Τεχνολογιών το οποίο θα αποτελείται από το φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος ενός MW (μεγαβάτ), δυο ηλεκτρολύτες παραγωγής Η2 (υδρογόνου) συνολικής ισχύος έως 900 kW (κιλοβάτ) για την παραγωγή τουλάχιστον 100 κιλών πράσινου H2 ημερησίως για ερευνητικούς σκοπούς, κελιά καυσίμου (ΗΤ PEM) ισχύος έως 200 kWe για ερευνητικούς σκοπούς και παραγωγή ενέργειας (θερμικής και ηλεκτρικής) για ίδιες ανάγκες, καθώς και πρατήριο Η2. Το υδρογονάδικο θα εξυπηρετεί αρχικά δύο δημοτικά βαρέα οχήματα-απορριμματοφόρα και δύο μικρότερα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εφοδίων του “ H2HUB ” για ερευνητικούς σκοπούς, με προοπτικές ανάπτυξης εφαρμογών υδρογονοκίνησης, και συστοιχία μπαταριών αποθήκευσης, χωρητικότητας έως 370kWh για την κάλυψη λειτουργίας κατά τις βραδινές ώρες και για ερευνητικούς σκοπούς. Το ΕΚΕΤΑ θα διασφαλίσει ότι η ενέργεια του φωτοβολταϊκού πάρκου προορίζεται για ιδιοκατανάλωση (ή συμψηφισμό της παραγόμενης – καταναλισκόμενης ενέργειας με τη μέθοδο net-metering) και δεν θα αποτελέσει αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.
Πηγή:xronos-kozanis.gr