Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΠιερία: Εκτεταμένες ζημιές στα καπνά - Απογοητευμένοι οι αγρότες

Πιερία: Εκτεταμένες ζημιές στα καπνά – Απογοητευμένοι οι αγρότες

Τα καπνά αποτελούν διαχρονικά, δυναμική και παραδοσιακή καλλιέργεια για την ευρύτερη περιοχή

Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες καπνού στην τοπική κοινότητα Καταχά του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού στην Πιερία σημειώθηκαν εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα των τελευταίων ημερών, που έπληξε την περιοχή.

Οι αγρότες στα καπνοχώραφά τους είδαν τα φύλλα του καπνού να είναι μαραμένα, γεγονός που οδηγούν σε ποιοτική αλλά και ποσοτική υποβάθμιση του προϊόντος.

Όπως έχει διαπιστωθεί από αυτοψία κλιμακίου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα ο παρατεταμένος καύσωνας ευθύνεται για τις εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και συγκεκριμένα, στις καλλιέργειες καπνού στην τοπική κοινότητα Καταχά. Παρατηρήθηκαν μαράνσεις των φύλλων (μεταξύ 5° – 15°), που ξεκίνησαν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι οποίες οδηγούν σε ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Όμως δεν παρατηρήθηκαν εμφανή συμπτώματα μυκητολογικών προσβολών.

Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου απέστειλε επιστολή προς τον ΕΛΓΑ, στην οποία εξέθετε τα προβλήματα από της ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες καπνού, ζητώντας από τον Οργανισμό να σταθεί αρωγός στο πλευρό των καπνοπαραγωγών.

«Οι καπνοκαλλιέργειες αποτελούν διαχρονικά, δυναμική και παραδοσιακή καλλιέργεια για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εκτεταμένες ζημιές που προκαλούνται στην Πιερία εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη και την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του τόπου μας, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

,
Διαβάστε Ακόμα