Ο νεαρός Καβαλιώτης μπόρεσε να κατασκευάσει ένα ρομπότ μικρού κόστους. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά φοβερό. Ο νεαρός κατάφερε να φτιάξει ένα ανθρωποειδές, με μόλις πεντακόσια ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα έξι άτομα του κόσμου που έχουν προχωρήσει στη συγκεκριμένη κατασκευή.
Η Πέμπτη θα μπορούσε να είναι η πρώτη ημέρα της νέας ζωής του. Όμως, ο ίδιος είναι σεμνός. Και τις τρεις φορές ανέβηκε στο βήμα της κατάμεστης αίθουσας του ξενοδοχείου Intercontinental. Εκεί, η Λέσχη Επιχειρηματικότητας απένειμε τα βραβεία Κούρος. Ήταν αυτός που κέρδισε το πιο έντονο και το πιο διαρκές χειροκρότημα από ότι καταξιωμένοι επιχειρηματίες.
Ο Δημήτρης έλαβε τον Έπαινο Νεανικής Πρωτοβουλίας και Επιχειρηματικότητας, μία ξεχωριστή απονομή που θέσπισαν τα βραβεία Κούρος για να τιμήσουν την έως τώρα δημιουργικότητα του. Ας δούμε τι έχει κάνει μέσα από το σύντομο, αλλά πλούσιο βιογραφικό του όπως παρουσιάστηκε χθες βράδυ στην εκδήλωση: Ο Δημήτρης Χατζής, μαθητής της Α’ Λυκείου από την Καβάλα, έχει στο εφηβικό του δωμάτιο ένα ανθρωποειδές ρομπότ, ύψους 1.85 μ. Με εκείνο συνεννοείται σε άπταιστα Αγγλικά. Μάλιστα, ξόδεψε κάτι λιγότερο από 500 ευρώ για να το δημιουργήσει.
Ο Δημήτρης ασχολήθηκε με τη ρομποτική για πρώτη φορά σε ηλικία 11 ετών. Μόλις τρία χρόνια αργότερα κατάφερε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μόνος του έναν οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων. Κέρδισε επάξια έπαινο και το 2ο βραβείο του 5ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής.
Στο άκουσμα των επιτευγμάτων του μικρού Δημήτρη πρώτος αντέδρασε ο Sr Στέλιος Χατζηιωάννου – στυλοβάτης των βραβείων Κούρος μέσω βραβείου που φέρει το όνομα του – ο οποίος ανακοίνωσε την χορηγία 10.000 ευρώ για τις σπουδές του και αμέσως μετά στην ίδια κίνηση, την χορηγία 10.000 ευρώ προχώρησε και ο πρόεδρος της KPMG στην Ελλάδα.
Ο Δημήτρης, σε μια τόσο μικρή ηλικία, κατόρθωσε με το προσωπικό του έργο να βάλει τη χώρα μας σε μια διεθνή κοινότητα δημιουργών τεχνολογικής εξέλιξης. Είναι μια τρανή απόδειξη του ταλέντου των νέων ανθρώπων και του τι μπορεί κανείς να καταφέρει με επιμονή, προσήλωση, μέθοδο και πάνω από όλα διαθέτοντας πάθος για δημιουργία και καινοτομία. Τέτοια παιδιά έχουμε ανάγκη ως χώρα για να πάμε μπροστά». Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τέτοιες προσπάθειες πρέπει να λαμβάνουν στήριξη και να επαινούνται.
Το «InMoov» είναι ένα project που έχει σαν κεντρική ιδέα τις έννοιες του sharing και community. Έδωσε και δίνει τη δυνατότητα να αναπαραχθούν με βάση αυτό, αμέτρητα έργα σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, έχει οδηγήσει στην δημιουργία του συγκεκριμένου ρομπότ με ύψος 1,85μ. αποτελούμενο από 28 servo κινητήρες, ηχεία, κάμερα, xbox kinect και φτιαγμένο με πάνω από 10 κιλά φυσικού ABS. Μπορεί να μιμηθεί άψογα σχεδόν όλες τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος. Το κάνει εξαιτίας των ανεξάρτητων κινήσεων που υποστηρίζει. Επιπλέον, μπορεί να επικοινωνήσει στην αγγλική γλώσσα με τον κατασκευαστή του ανάλογα με τον προγραμματισμό που του έχει γίνει.
Πηγή: mensdaily.gr