Σε μείζον – άλυτο – πρόβλημα για την Ξάνθη έχει εξελιχθεί αυτό της καθαριότητας, δημιουργώντας εικόνες άκρως ντροπιαστικές ακόμη και στο κέντρο της πόλης της Ξάνθης. Κάδοι που ξεχειλίζουν από σκουπίδια, σκουπίδια πεταμένα δεξιά και αριστερά ακόμα και εάν οι κάδοι είναι άδειοι, αλλά και κάδοι απορριμμάτων από τους οποίους αναδύεται έντονη βρώμα και δυσωδία, αποτελούν σχεδόν καθημερινή ρουτίνα για την Ξάνθη.
Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει καθημερινά τις εικόνες που μόνο θλίψη και ντροπή προκαλούν, εγείροντας έντονο προβληματισμό ως προς το εάν μπορεί το εν λόγω ζήτημα να αντιμετωπιστεί με τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που απαιτείται.
Από τη μια, αρκετοί είναι οι ασυνείδητοι πολίτες που επιδεικνύουν – διαρκώς – μια άκρως ακατανόητη συμπεριφορά πετώντας τα σκουπίδια τους κυριολεκτικά όπου βρουν. Κάνοντας μια βόλτα κανείς στο περιαστικό άλσος της πόλης θα εντοπίσει δεκάδες χάρτινα και πλαστικά ποτήρια καφέ, σακούλες, πλαστικά μπουκάλια και πάσης φύσεως απορρίμματα.
Εύλογα διερωτάται κανείς πως είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα, με την περιβαλλοντική κρίση να αποτελεί ένα από τα πλέον «καυτά» θέματα της επικαιρότητας, να υπάρχουν πολίτες οι οποίοι πετούν σκουπίδια στη φύση με τέτοια ευκολία. Ακόμη και εάν δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων ή είναι γεμάτοι, θα περίμενε κανείς από ευσυνείδητους πολίτες να πράξουν το αυτονόητο: να περισυλλέξουν τα απορρίμματά τους.
Αντίστοιχα ανεύθυνη είναι η συμπεριφορά αυτών που στη θέα ενός γεμάτου κάδου απορριμμάτων μέσα στην πόλη αποφασίζουν να πετάξουν τα σκουπίδια τους απ’ έξω, αντί να αναζητήσουν κάποιον άδειο σε πλησιέστερο σημείο. Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι φυσικό και επακόλουθο να επιβαρύνουν την εικόνα της πόλης, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης και δυσοσμίας.
Την ίδια στιγμή το σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως δεν αποδίδει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν σημεία στην πόλη στα οποία δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός κάδων απορριμμάτων, με αποτέλεσμα κάποιος να καλείται να διανύσει μια μεγάλη απόσταση μέχρι να βρει μέρος στο οποίο μπορεί να πετάξει ένα πλαστικό μπουκαλάκι.
Σε αρκετές των περιπτώσεων δίνεται μάλιστα η εντύπωση πως η αποκομιδή είτε δεν γίνεται τις κατάλληλες ώρες και δεν υπάρχει σωστός και έγκυρος προγραμματισμός, είτε το προσωπικό δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα οι κάδοι να ξεχειλίζουν από σκουπίδια για ώρες.
Αν στα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός πως αρκετοί κάδοι απορριμμάτων κυριολεκτικά ζέχνουν, όπως και η περιοχή περιμετρικά αυτών, η εικόνα που δημιουργείται στην πόλη είναι πράγματι ανυπόφορη.
Η ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων τους, οι ενημερωτικές εκστρατείες σε σχολεία και εκπαιδευτικές δομές αλλά και οι δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβαλλοντικής κρίσης θα μπορούσαν σίγουρα να αποδώσουν καρπούς και να βελτιώσουν την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη.
Δαπάνες που θα αποσκοπούν όχι στην αυτοπροβολή ή στην κάλυψη εκδηλώσεων αλλά στην ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της καθημερινότητας στην Ξάνθη είναι πάντα καλοδεχούμενες.
Αντίστοιχα, ενδεχομένως θα έπρεπε να ζητηθεί η συνδρομή ειδικών και η εκπόνηση κάποιας μελέτης [η οποία δεν καταλήξει σε κάποιο σκονισμένο συρτάρι αλλά θα αξιοποιηθεί] ως προς την ανάπτυξη ενός πιο αποδοτικού σχεδιασμού για την αποτελεσματικότερη αποκομιδή των σκουπιδιών και τον καθαρισμό της πόλης.
Είναι τουλάχιστον ντροπιαστικό για την Ξάνθη να υπάρχουν τέτοιες εικόνες [βλ. φωτογραφία από την πλατεία παρακάτω] στο κέντρο της πόλης και την ίδια στιγμή να θέλουμε να μιλάμε για εκδηλώσεις πολιτισμού και δράσεις «στολισμού» των δρόμων: