Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΛέσβος: 10η Γιορτή Σύκου στο Ίππειος

Λέσβος: 10η Γιορτή Σύκου στο Ίππειος

Μια γιορτή για το σύκο, με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του εκλεκτού και υψηλής διατροφικής αξίας φρούτου, πραγματοποιήθηκε στο Ίππειος της Λέσβου με την συμμετοχή πλήθος κόσμου από όλο το νησί. Την περίφημη αλευριά από σύκο, μελομακάρονα, γλυκές πίτες (συκόπιτες), χαλβά, κορμό, γεμιστά σύκα και άλλα παραδοσιακά εδέσματα γεύτηκαν οι επισκέπτες που τίμησαν την γιορτή.

Η προσφάτως κατασκευασμένη πλατεία του χωριού φιλοξένησε πλήθος επισκεπτών αλλά και ντόπιους που γευτήκαν τα πολύ νόστιμα εδέσματα που παρασκεύασαν οι γυναίκες του χωριού. Περισσότερες από 50 συνταγές για γλυκιές νοστιμιές, αλλά και ουζομεζέδες συνοδευόμενους από ούζο Βαρβαγιάννη, προσφορά της ποτοποιίας, παρουσιάστηκαν από τις γυναίκες, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιππείου «Άγιος Προκόπιος», οι οποίες τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να δημιουργήσουν συνεταιρισμό γυναικών για την αξιοποίηση του σύκου και άλλων εδεσμάτων.

Ο εμπνευστής της γιορτής, που γίνεται για 10η χρονιά, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιππείου «Άγιος Προκόπιος» Βαγγέλης Σάλτας, τόνισε ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια και ο στόχος ήταν να επαναφέρουν το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του σύκου στους νέους του χωριού, καθώς κάποτε αποτελούσε τη δεύτερη βασική πηγή εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής, μετά την ελιά και γίνονταν ακόμη και εξαγωγές στις χώρες της Βαλκανικής.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ιππείου, Προκόπης Καρτάλης, ευχαρίστησε τις γυναίκες του χωριού, που επί δέκα μέρες προετοίμασαν με μεράκι γλυκά εδέσματα αλλά και ουζομεζέδες με βάση το σύκο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Kοινοτήτων Ιππείου και Συκούντας και με την υποστήριξη του Δήμου Μυτιλήνης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι μια μεγάλη γιορτή με την συμμετοχή πλήθος κόσμου την οποία υποστηρίζει και ενισχύει ο Δήμος, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και από πλατεία του χωριού που προσφάτως κατασκευάστηκε εκ νέου, καθώς, όπως τόνισε, την χαίρονται μικροί και μεγάλοι.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Εριφύλλη Χιωτέλλη, μίλησε για τη σημασία της γιορτής που είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις του Λεσβιακού Καλοκαιριού και τόνισε θα ενισχύονται τέτοιες προσπάθειες που αναδεικνύουν τα στοιχεία πολιτισμού της κάθε περιοχής. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι αντιδήμαρχοι Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας Νίκος Γιαννάκας, Οικονομικών Παναγιώτης Καρέκος και ο αντιδήμαρχος Ευεργέτουλα Αντώνης Δάλλας.

Η γιορτή ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους τοπικούς φορείς, στη συνέχεια τον λόγο πήραν η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Χαρά Κουτρολού και ο Μάκης Αξιώτης και συνεχίστηκε με παραδοσιακή και όχι μόνο μουσική.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα