Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΚοζάνη: Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Κοζάνη: Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κοζάνη οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους.

Συγκεκραμένα μετά από την δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην κεντρική πλατεία, και κατάθεση στεφάνων , ενώ ομιλία πραγματοποίησε η φιλόλογος, κα Κυριακή Μαυροφυλλίδου, παρουσιάζοντας τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου. Οι απόγονοι των Ποντίων θυμούνται και συνεχίζουν να διεκδικούν, τιμώντας αυτούς που γενοκτονήθηκαν, αλλά και αυτούς που επέζησαν και πέρασαν τη θάλασσα κουβαλώντας στην ψυχή και στην πλάτη τους έναν ένδοξο πολιτισμό.

Ακόμα στην κεντρική πλατεία της Δυτικομακεδονικής πρωτεύουσας βρέθηκαν σήμερα πολιτικές και πολιτειακές αρχές, μαθητές των σχολείων του Δήμου Κοζάνης και εκπρόσωποι των 20 ποντιακών Σωματείων του Εύξεινου κύκλου με τα λάβαρα και τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες. Οι τριήμερες εκδηλώσεις για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού που πραγματοποιούν, με αφορμή τη μέρα μνήμης, τα ποντιακά σωματεία του Δήμου Κοζάνης ολοκληρώνονται αύριο το απόγευμα όπου νέοι και νέες θα μιλήσουν για την ιστορία των προγόνων τους δίνοντας την υπόσχεση για τη συνέχιση του αγώνα διεκδίκησης της αναγνώρισης διεθνώς. Η εκδήλωση με τίτλο “η Φωνή Νέων: Η Γενοκτονία μέσα από τις Φωνές των Νέων”, θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Πηγή:ertnews.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα