Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΚοζάνη: Αντιδράσεις για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο χωριό Σιδεράς

Κοζάνη: Αντιδράσεις για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο χωριό Σιδεράς

Αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των κατοίκων Σιδεράς της Κοζάνης, οι οποίοι ζητούν πολιτική παρέμβαση προκειμένου να μην προχωρήσει η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου.

Συγκεκριμένα κατά τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι του Σιδερά, βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω της επικείμενης έναρξης των εργασιών ενός νέου φωτοβολταϊκού πάρκου που σύμφωνα με τη νόμιμη άδειά του, θα ισοπεδώσει μέρος του δρύινου δάσους του χωριού. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας ζητά στήριξη από τοπική αυτοδιοίκηση και βουλευτές και η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης μιλά για «σκανδαλώδεις αποφάσεις» που πάρθηκαν το διάστημα 2020-2021. Ακριβέστερα ένα ακόμη φωτοβολταϊκό πάρκο έκτασης λίγο μεγαλύτερης των 300 στρεμμάτων, ετοιμάζεται να κατασκευαστεί στον Σιδερά Κοζάνης. Πρόκειται για το χωριό που στα εδάφη του, μαζί με τα διπλανά Λιβερά, εκτείνεται ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης, αυτό των Ελληνικών Πετρελαίων που κατασκευάστηκε από την Γερμανική JUWI.

Πλέον η εταιρεία «MAXIMUS TERRA A.E» που έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις εργασίες προετοιμασίας για την κατασκευή του δικού της φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή. Πριν λίγες εβδομάδες, ζητήθηκε από την Κοινότητα να γνωμοδοτήσει θετικά για τα έργα διέλευσης του καλωδίου διασύνδεσης του πάρκου με τον ΚΥΤ Καρδιάς. Ο Πρόεδρος του Σιδερά, κ. Θεόδωρος Προδρομίδης μιλώντας στον «Χ» στην προσπάθειά του να εντοπίσει γεωγραφικά τον χώρο που θα κατασκευαστεί το νέο φωτοβολταϊκό, διαπίστωσε πως καταλαμβάνει μέρος του δρύινου δάσους του χωριού που στις άδειες χαρακτηρίζεται δασική έκταση και όχι δάσος. «Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό που πάει να γίνει μέσα στο δάσος. Είμαστε κάθετα αρνητικοί και δεν δεχόμαστε να καταστραφεί. Αποτελεί στοιχείο του τόπου μας που βρήκαν οι παππούδες μας που ήρθαν πρώτοι εδώ το 1924 και δεν θέλουμε να το δούμε να καταστρέφεται για να γίνει φωτοβολταϊκό. Το μέρος αυτό που θέλουν να καταστρέψουν το χωρίζει από το υπόλοιπο δάσος ένας δρόμος που φτιάξαμε για πυρασφάλεια. Δεν είναι δυνατόν μας λένε πως από την μια μεριά είναι δάσος και από την άλλη είναι δασική έκταση. Ήταν δάσος όλα αυτά τα χρόνια και θα παραμείνει δάσος». Ο ίδιος έχει επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Κοζάνης, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή και δήλωσε πως είναι στο πλευρό των κατοίκων και διαφωνεί με την καταστροφή. Επόμενη κίνηση του κ. Προδρομίδη είναι να επικοινωνήσει με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τους Βουλευτές για να ζητήσει τη συνδρομή τους. «Χάνονται ανθρώπινες ζωές για να προστατευτούν τα δάση και κάποιοι θέλουν να βάλουν μπουλντόζες για να στήσουν γυαλιά. Ε αυτό δεν θα το επιτρέψουμε» προσθέτει ο κ. Προδρομίδης.

Ωστόσο, η αδειοδότηση του φωτοβολταϊκού πάρκου φαίνεται πως είναι καθόλα νόμιμη αφού όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχουν πράξει τα δέοντα. Το 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο (επί δημαρχίας Λάζαρου Μαλούτα) εκμίσθωσε τον συγκεκριμένο χώρο, ο πρώην Πρόεδρος του χωριού γνωμοδότησε θετικά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας (επί θητείας Μιχελάκη) προχώρησε στις εγκρίσεις όπως και τα μέλη της τότε αρμόδιας Επιτροπής. «Εδώ έχουμε ένα οικοσύστημα που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή και τους κατοίκους. Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι και αυτή η έκταση με την μέθοδο της σαλαμοποίησης, θα μετατραπεί σε φωτοβολταϊκό πάρκο ανάμεσα στα πάρα πολλά που υπάρχουν στην περιοχή. Αυτό που ξενίζει εδώ είναι η απόφαση της Αποκεντρωμένης που το χαρακτηρίζει δασική έκταση και όχι δάσος. Η υπόθεση αυτή θυμίζει την αντίστοιχη περίπτωση «Μάνα Νερού» που ο αποχαρακτηρισμός του δάσους εκεί ήταν έωλος. Το ίδιο έχουμε και εδώ μια σκανδαλώδη απόφαση, με εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά και κατά την άποψή μου είναι απαράδεκτο. Επιπροσθέτως, αξίζει να πούμε ότι είναι μια δημοτική έκταση την οποία έχει αποφασίσει να παραχωρήσει το δημοτικό συμβούλιο και πρόκειται για μια μεγάλη και πονεμένη ιστορία που πάρθηκε σε πολύ δύσκολες εποχές μαζί με άλλες αποφάσεις με πολλά ερωτηματικά. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο θέλω να πω εγώ είναι ότι το φωτοβολταϊκό δεν πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο σημείο γιατί πρόκειται για μέρος του δάσους μιας ευρύτερης περιοχής» είπε, μιλώντας στον «Χ» ο Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης. Ο ίδιος, εκτιμά πως πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικό που επιβάλλεται να πάρουν θέση η αυτοδιοίκηση και οι βουλευτές για να μην προχωρήσει η κατασκευή του φωτοβολταϊκού στο συγκεκριμένο τμήμα της επίμαχης έκτασης.

Πηγή:xronos-kozanis.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα