Real time «επικοινωνία» με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποκτούν σταδιακά τα νοσοκομεία της 3ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ώστε να ακολουθήσει το σύνολο της χώρας.
Στο πλαίσιο του νέου συστήματος καταγραφής και κοστολόγησης περιστατικών (DRG), ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει σε πραγματικό χρόνο όλες τις υποβολές που πραγματοποιούν τα νοσοκομεία (πρακτικά χειρουργείου, ιατρικές αναφορές, πορεία νοσηλείας). Μάλιστα, το Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας είναι το πρώτο στη νέα αυτή … ψηφιακή πραγματικότητα και ο κάθε γιατρός «ακολουθεί» τον ασθενή του μέσω εγγράφων και ηλεκτρονικών καταχωρήσεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ygeiamou.gr, με τον ΕΟΠΥΥ έχουν διασυνδεθεί τα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας και στο επόμενο διάστημα θα συνδεθούν και αυτά της 7ης ΥΠΕ. Υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας έχουν διασυνδεθεί με το ΚΕΤΕΚΝΥ (Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών) – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG. Το ΚΕΤΕΚΝΥ λαμβάνει δεδομένα για το ιατρικό, λειτουργικό και οικονομικό περιβάλλον των νοσοκομείων. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την κωδικοποίηση (ιατρικές πληροφορίες περιστατικών / κλινική αποτελεσματικότητα) και την κοστολόγηση (τιμολόγηση / έσοδα) των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Από τα παραπάνω δεδομένα, προκύπτουν χρήσιμα στατιστικά για τα λειτουργικά μεγέθη (δείκτες λειτουργικότητας και παραγωγικότητας) και τα οικονομικά μεγέθη (βασικοί οικονομικοί συντελεστές για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού και εξειδικευμένοι δείκτες, όπως σχέσεις κόστους με χρήση υπηρεσιών ή/και μέγεθος μονάδας). Επιπλέον, προκύπτουν επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν στη θνητότητα, τη θνησιμότητα και το προφίλ υγείας του πληθυσμού αναφοράς. Κάθε δύο μήνες οι αρμόδιοι του ΚΕΤΕΚΝΥ πραγματοποιούν συσκέψεις με τους επικεφαλής των ΥΠΕ και αποστέλλουν αναφορές στο υπουργείο.
Στόχος είναι το 2025 οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων να καταρτιστούν με βάση το σύστημα DRG. Στα νοσοκομεία 3ης και 7ης ΥΠΕ αυτό έχει ήδη γίνει από το 2024. Το ΚΕΤΕΚΝΥ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς επίσης και με το 45% των ιδιωτικών κλινικών. Την ίδια στιγμή, προχωρούν εντατικά οι εκπαιδεύσεις του ιατρικού προσωπικού για την κωδικοποίηση και την τιμολόγηση. Επιπλέον, δρομολογείται διαγωνισμός μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία πλατφόρμας οικονομικών στοιχείων.
Οι εκθέσεις που συντάσσονται ανά νοσοκομείο οδηγούν σε συμπεράσματα για την ανάπτυξη πολιτικών. Ήδη από τα δεδομένα που συλλέγει το ΚΕΤΕΚΝΥ φαίνονται αρκετές παθογένειες. Υπάρχουν στοιχεία για νοσοκομεία με αυξημένη θνητότητα, με αυξημένο μέσο κόστος περιστατικού, αυξημένη κατανάλωση σε ακριβά φάρμακα. Για παράδειγμα, περιφερειακά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας (όπως είναι των Γιαννιστών και της Γουμένισσας) … συναγωνίζονται σε δαπάνη ακριβών φαρμάκων μεγάλα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας.
Από τα δεδομένα αποκαλύπτεται ακόμη και η χρήση που θα έπρεπε να έχουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Βενιζέλειο νοσοκομείο στο Ηράκλειο που τα τελευταία δύο χρόνια είναι περισσότερο δομή φροντίδας ηλικιωμένων παρά νοσηλευτικό ίδρυμα. Καταγράφει νοσηλείες μακράς διάρκειας ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και υψηλή θνητότητα, σε αντίθεση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) που έχει χαμηλό ποσοστό θνητότητας. Το παράδειγμα αυτό είναι ενδεικτικό του πώς διαμορφώνονται οι ανάγκες και των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν στη συνέχεια.
- Advertisement -