Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΑντιδράσεις της Οικολογική Εταιρεία Έβρου για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ύψους 280 μέτρων...

Αντιδράσεις της Οικολογική Εταιρεία Έβρου για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ύψους 280 μέτρων ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης της Σαμοθράκης

Στην κοινοποίηση κειμένου μέσω του οποίου εκφράζει την διαμαρτυρία της προχώρησε η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, αναφορικά με το ζήτημα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά ότι αυτά μπορεί να έχουν ύψος 280 μέτρων και διάμετρο ρότορα 236 μέτρων, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, είναι το μοντέλο VESTAS V-236. Μάλιστα οι εν λόγω διαστάσεις είναι σχεδόν διπλάσιου ύψους από τις υψηλότερες ανεμογεννήτριες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα (μοντέλο VESTAS V-150), με ύψος 150 μέτρων, με τις σχεδιαζόμενες για εγκατάσταση στην περιοχή και σε απόσταση μόλις ενός μιλίου από τις ακτές, είναι τόσο ψηλές όσο περίπου ο Πύργος του Άιφελ.

Αναλυτικότερα στην δημοσίευση της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Πολλοί κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έχουν συνηθίσει να απολαμβάνουν ρεμβάζοντας το φυσικό θαλάσσιο κάλλος από τον παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης. Θα πρέπει όμως να λάβουν υπόψη ότι πιθανώς να χάσουν αυτή την ομορφιά από την Αλεξανδρούπολη έως τη Σαμοθράκη, την Αίνο, και τη Θάσο. Ήδη τον Νοέμβρη του 2023 βγήκε η διαβούλευση στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων με συνολική ισχύ 600MW στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης και σε απόσταση μόλις ένα (1) μίλι από την παραλία. Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες θα είναι στη Σαμοθράκη σε απόσταση μόλις ένα (1) μίλι, ενώ στην Αλεξανδρούπολη θα αφεθεί ένας στενός διάδρομος μπροστά στο λιμάνι για τα πλοία. Ο αριθμός των ανεμογεννητριών ανέρχεται σε πολλές δεκάδες που θα έχουν ύψος μέχρι….280 μέτρα!!!

Σύμφωνα με την ΣΜΠΕ θα επηρεάσουν με πρόσκρουση, φραγμό, απώλεια ενδιαιτήματος, και εκτοπισμό οκτώ κατηγορίες θαλασσοπουλιών και τριάντα τέσσερις (34) κατηγορίες μεταναστευτικών πουλιών. Οι περιοχές των αιολικών πάρκων είναι μέσα ή ακριβώς δίπλα σε περιοχές NATURA. Η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών πραγματοποιηθεί με την διαδικασία fast track. Για τους αιολικούς σταθμούς της χώρας μας ο εθνικός στόχος είναι έως το 2030 7,05 GW. Τον Μάρτη του 2020 από τους σταθμούς που λειτουργούσαν τότε παράγονταν 3,11GW. Αν προστεθούν και οι σταθμοί για τους οποίους έχουμε τώρα οριστική άδεια, τότε η συνολική ισχύς θα φτάνει πλέον στα 8,83 GW.

Ομως η αποδοτικότητα των ανεμογεννητριών αμφισβητείται από ολοένα και περισσότερες χώρες, οι οποίες είτε αναστέλλουν την εγκατάσταση τους είτε σχεδιάζουν ακόμη και την αποξήλωση των υφιστάμενων. Για ένα τόσο μεγάλο έργο που δεν εξυπηρετεί ανάγκες του Εβρου και της χώρας, θα πρέπει να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για να διαμορφώσει άποψη που οφείλει να ενστερνηθει ο Δήμος και η Περιφέρεια. Μέχρι τώρα έχουν λάβει αποφάσεις:

  • Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας ΑΜΘ με αρνητική θέση για λόγους περιβαλλοντικούς, μετά από αντίστοιχη εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος Έβρου.
  • Ο Δήμος Σαμοθράκης έπειτα από ενημερωτική εκδήλωση στις 18 Αυγούστου όπου παρουσίασαν εισηγήσεις οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Αλιευτικής έρευνας και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, οπότε έλαβε αρνητική απόφαση εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον για την αλιεία και τον τουρισμό.

Για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης αν έχει λάβει κάποια απόφαση για αυτή τη θηριώδη επένδυση δεν είναι γνωστό. Αν ο Δήμος Αλεξ/πολης αδιαφορεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που περιγράφονται στη ΣΜΠΕ, ας λογαριάσει τις επιπτώσεις της επένδυσης στην τουριστική κίνηση συνέπεια της οπτικής ρύπανσης, καθώς και στην αλιεία”.

Πηγή:e-evros.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα