Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΈδρα Αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού ιδρύει το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης

Έδρα Αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού ιδρύει το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης

Στην ίδρυση έδρας Αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού προβαίνει το τμήμα γλώσσας, φιλολογίας και πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών της σχολής κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών του δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πρόκειται για έδρα που θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας,  και της δημοκρατίας της Αρμενίας, με την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου να λαμβάνει χώρα στην πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα από τον πρύτανη του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, καθηγητή κ. Φώτη Μάρη και τον πληρεξούσιο πρέσβη της δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Tigran Mkrtchyan.

Αναφορικά με αυτή ο Αρμένιος πρέσβης κ.Tigran Mkrtchyan επισήμανε την ιστορική σημασία του εγχειρήματος καθώς, όπως είπε, το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο “βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ελλάδας, έχει αποδεδειγμένα επαρκείς δυνατότητες και μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της Αρμενολογίας, και δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχει δραστήρια Αρμενική κοινότητα”. Από την πλευρά του πρύτανης κ. Μάρης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων πως “η Αρμενική γλώσσα και ο πολιτισμός, καθώς και η αρμενική ιστορία είναι εντός των ενδιαφερόντων του πανεπιστημίου και η συμφωνία που υπογράφηκε θα ενισχύσει την επιστημονική έρευνα σε θέματα που αφορούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Αρμενίας γενικότερα και των αρμενικών κοινοτήτων στην Ελλάδα ειδικότερα”.

Ακόμα ο πρύτανης του ακριτικού πανεπιστημίου υπενθύμισε, ότι το τμήμα γλώσσας, φιλολογίας και πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών έχει να παρουσιάσει σημαντικές δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενδεικτικά υπάρχει ενεργό πρωτόκολλο συνεργασίας με το κρατικό πανεπιστήμιο του Γερεβάν. Στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών εντάχθηκε το υποχρεωτικό κατ’ επιλογή μάθημα “Αρμένιοι, ιστορία και πολιτισμός”. Υλοποιήθηκαν επιμορφωτικές δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν διδάσκοντες της ελληνικής γλώσσας στην Αρμενία. Διοργανώθηκε το 2018, για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακό επίπεδο, η «Αρμενική Εβδομάδα: Ιστορία – Κοινωνία – Πολιτισμό», σε συνεργασία με την Αρμενική κοινότητα Κομοτηνής και τον Αρμενικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σύλλογο «Χαμασκαΐν» (Πανεθνικός) Θεσσαλονίκης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μαρής εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η έδρα Αρμενικής γλώσσας θα λειτουργήσει άμεσα και το έργο της θα είναι ορατό στο άμεσο μέλλον, αποτελώντας βάση για την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ των δύο φιλικών λαών.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου και επίσημων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων οι κληρικοί της Αρμενικής Εκκλησίας, ο επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας στην Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι κοινοτικών φορέων και ο πρόεδρος της Αρμενικής κοινότητας Κομοτηνής κ. Stepan Mateosian. Από το Ελληνικό Κοινοβούλιο παρούσες ήταν η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου ως αντιπρόεδρος της ομάδας φιλίας Ελλάδας – Αρμενίας της Βουλής και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα. Νίνα Κασιμάτη, ως μέλος της ίδιας ομάδας. Από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκριτείου πανεπιστημίου Θράκης παρέστησαν ο πρόεδρος και η αναπληρώτρια πρόεδρος του τμήματος γλώσσας, φιλολογίας και πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών, καθηγητές κ. Ηλίας Πετρόπουλος και κα. δημοκρΜαρία Δημάση.

Πηγή:greekhumans.com

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα