Είναι η περίοδος που πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος των early bookings από τις βασικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές του εξωτερικού (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σκανδιναβικές χώρες).
Ήδη από τον τελευταίο μήνα του 2022 φαινόταν πως η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των προορισμών με έντονη ζήτηση. Τα τελευταία όμως στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού επιβεβαιώνουν τον υψηλό ρυθμό των προκρατήσεων και ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον πήχη της φετινής σεζόν.
Τον Ιανουάριο οι προκρατήσεις ταξιδιωτικών πακέτων προς τους ελληνικούς προορισμούς ήταν κατά 20% περισσότερες σε σύγκριση με τον περσινό Ιανουάριο, όταν επίσης η δυναμική των κρατήσεων ήταν σημαντική. Οι πληροφορίες λένε πως η μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφεται από τη βρετανική αγορά, όμως και η γερμανική και η γαλλική εμφανίζουν υψηλές επιδόσεις. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες “δεξαμενές” εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επιχειρηματίες της αγοράς περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί και ο Φεβρουάριος, με τις πρώτες ενδείξεις πάντως να είναι θετικές και τους ίδιους να περιμένουν μια καλύτερη τουριστική χρονιά σε σχέση με πέρσι, κυρίως από πλευράς εσόδων. Εξηγούν πως το κρίσιμο διάστημα για τις προκρατήσεις εκτείνεται μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, οπότε και θα ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα για τις τάσεις της φετινής τουριστικής περιόδου. Όλα δείχνουν πάντως, κάτι που φαίνεται και σε αναλύσεις, πως η όρεξη για διακοπές είναι μεγάλη, παρά το γεγονός πως καθοριστικός παράγοντας για το κλείσιμο του πακέτου αποτελεί το τελικό κόστος. Εντούτοις οι περισσότεροι προορισμοί της Μεσογείου, ειδικά η Ισπανία και η Τουρκία, έχουν επίσης υψηλή ζήτηση και αυτό εντείνει τον ανταγωνισμό και τη “μάχη” σε επίπεδο τιμών και προσφορών.
Σεζόν διαρκείας
Το μεγάλο στοίχημα για την τουριστική αγορά είναι η σεζόν να ξεκινήσει νωρίς και να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο αργά. Το πρώτο σκέλος έχει επιτευχθεί, καθώς η τουριστική περίοδος ξεκινά φέτος στις 11 Μαρτίου. Είναι η ημερομηνία που θα προσγειωθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” η πρώτη απευθείας πτήση από τις ΗΠΑ, ενώ την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν στη Ρόδο, υποδεχόμενη τους πρώτους επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία, μέσω της EasyJet.
“Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου συνιστά μεγάλη επιτυχία καθώς φέρνει νέα έσοδα στην οικονομία, σε περιόδους που παραδοσιακά ήταν off season” ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. “Τον Ιανουάριο είχαμε στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” διακίνηση 1,44 εκ. επιβατών στο σύνολο και στους επιβάτες από το εξωτερικό 5% αύξηση σε σχέση με το ’19. Άρα από πολύ νωρίς δείχνει πώς θα πάει το 2023. Επίσης, τον περασμένο Δεκέμβριο οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας είχαν 8% αύξηση συγκριτικά με το 2019. Αν δει κανείς και πώς έχουν εξελιχθεί οι τιμές από το 2019, καταλαβαίνει ποια ήταν τα κέρδη για την ελληνική οικονομία, για τους ξενοδόχους, για τα εστιατόρια και τις ταβερνούλες μας, τα εμπορικά καταστήματα γύρω από την Ακρόπολη, για τη νυχτερινή ζωή της πόλης κλπ” ανέφερε.
Αναφορικά με το ποιες περιοχές αφορά η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πρόσθεσε: “Σε όλη την Ελλάδα. Στην Κρήτη τον Δεκέμβριο, την Πρωτοχρονιά οι πτήσεις δεν σταμάτησαν. Οι γερμανικές εταιρείες ταξίδεψαν μέχρι το τέλος της χρονιάς και ξανά ξεκινούν στις αρχές Μαρτίου, οι πτήσεις στο Αιγαίο όπως για παράδειγμα στη Ρόδο, είχαν 27% αύξηση το 2022 σε σχέση με το ’19, στα Ιόνια Νησιά, η Κεφαλονιά 23% αύξηση, η Κέρκυρα επίσης, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχε πληρότητα, η Σύμη, η Χάλκη η Νάξος είχαν πληρότητες 95%”.
Υπενθυμίζεται πως οι τουριστικές εισπράξεις το 2022 κλείνουν κοντά στα 18 δισ. ευρώ, λίγο πιο πίσω από τα 18,2 δισ. που μπήκαν στο ταμείο το 2019. Η περσινή χρονιά θεωρείται πάντως πολύ επιτυχημένη από τους επιχειρηματίες του χώρου, δεδομένων των γεωπολιτικών και οικονομικών συνθηκών που πέρσι την άνοιξη κράτησαν πίσω το ρυθμό των κρατήσεων. Στο ενδεκάμηνο, σύμφωνα με την ΤτΕ, τα έσοδα έφτασαν τα 17,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 3,23 δισ. ευρώ και από τη Γαλλία στα 1,26 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από το Ηνωμένο Βασίλειο στο ενδεκάμηνο έφτασαν τα 3,1 δισ. και από τις ΗΠΑ τα 1,15 δισ. ευρώ.
Πηγή:capital.gr