Στα 232 ευρώ την ηµέρα διαµορφώνεται η µέση τιµή διανυκτέρευσης σε καταλύµατα βραχυχρόνιων µισθώσεων στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, µε βάση τις µέχρι στιγµής επιβεβαιωµένες κρατήσεις.
Ωστόσο οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 44% των συνολικά διαθέσιµων καταχωρίσεων για διαµονή σε τέτοιου τύπου καταλύµατα στο Διαδίκτυο. Ακόµα και έτσι όµως, η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα και εµφανίζει τη δεύτερη µεγαλύτερη πληρότητα καταλυµάτων τύπου Airbnb σε σχέση µε τον ανταγωνισµό. Δηλαδή καταλύµατα στις Βαλεαρίδες Νήσους, οι οποίες είναι πρώτες σε πληρότητα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Κύπρο και στην Τουρκία. Τα επίπεδα αυτά των τιµών στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν όχι µόνο ότι οι βραχυχρόνιες µισθώσεις αποτελούν πλέον σηµαντικό µέρος της αγοράς φιλοξενίας, αλλά και ότι µπορούν να τιµολογούν σε ευθέως ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση µε τα ξενοδοχεία.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που διέθεσε στην «Καθηµερινή» η Key Data, πλατφόρµα δεδοµένων της αγοράς βραχυχρόνιων µισθώσεων για επαγγελµατίες διαχειριστές, τουριστικούς οργανισµούς και επενδυτικά κεφάλαια, η οποία παρέχει στοιχεία και εργαλεία τεχνητής νοηµοσύνης για την αξιολόγηση αυτών των δεδοµένων.
Με βάση λοιπόν αυτή την πλατφόρµα, στην Ελλάδα η προσφορά διαµερισµάτων και κατοικιών βραχυχρόνιας µίσθωσης τον τρέχοντα µήνα Ιούλιο ανέρχεται σε 153.785 καταλύµατα. Αριθµός αυξηµένος κατά 7% από τον αντίστοιχο µήνα του 2022. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο πλήθος ανέρχεται σε 611.149 καταλύµατα που αντιστοιχεί σε αύξηση 9% σε σχέση µε τον Ιούλιο του 2022. Οµως στις Βαλεαρίδες που έχουν αρχίσει να επιβάλλονται περιορισµοί στη συγκεκριµένη αγορά, ο αριθµός των καταχωρίσεων έχει µειωθεί κατά 3%. Εκτόξευση της προσφοράς καταλυµάτων βραχυχρόνιας µίσθωσης ωστόσο λαµβάνει χώρα στην Τουρκία, όπου από 81.000 καταχωρίσεις τον Ιούλιο του 2022 έφτασαν στις 115.000 σήµερα. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 42%, καθώς το φαινόµενο εξαπλώνεται στην Τουρκία.
Οι ακριβότερες τιµές µεταξύ του µεσογειακού ανταγωνισµού, που συγκροτούν Κύπρος, Ελλάδα, Βαλεαρίδες, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία, καταγράφονται στις Βαλεαρίδες και είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η µέση τιµή διανυκτέρευσης στο νησιωτικό σύµπλεγµα της δυτικής Μεσογείου βρίσκεται στα 430 ευρώ έναντι 232 ευρώ στην Ελλάδα. Στην ηπειρωτική Ισπανία η αντίστοιχη τιµή είναι 218 ευρώ, ενώ στην Ιταλία 191 ευρώ και στην Κύπρο 198 ευρώ. Τιµές έντονα αυξηµένες από τις µέσες του πρώτου εξαµήνου.
Η Key Data µε βάση αυτές τις πληρότητες, το πλήθος των προσφερόµενων καταλυµάτων και τις τιµές, υπολογίζει πως το µέσο έσοδο ανά διατιθέµενο δωµάτιο (REVPAR) στην Ελλάδα το πρώτο εξάµηνο διαµορφώθηκε στα 34 ευρώ, και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο µε βάση τις µέχρι στιγµής επιβεβαιωµένες κρατήσεις στα 101 ευρώ.
Ερχονται αλλαγές
Τους επόµενους µήνες η ελληνική κυβέρνηση αναµένεται να ανακοινώσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων µισθώσεων στην Ελλάδα, καθώς εκτιµάται ότι η µεγέθυνση της αγοράς αυτής υπό το ισχύον καθεστώς δηµιουργεί αφενός αθέµιτο ανταγωνισµό στα ξενοδοχεία και αφετέρου υπερσυγκέντρωση της συγκεκριµένης δραστηριότητας σε προορισµούς και περιοχές µε αυξηµένο τουριστικό ενδιαφέρον, εκτοπίζοντας τον τοπικό πληθυσµό και δηµιουργώντας µεγάλη έλλειψη προσιτών ενοικιαζόµενων κατοικιών για άλλες οµάδες όπως φοιτητές, δηµόσιους λειτουργούς αλλά και εργαζοµένους.
Οπως έχει αποκαλύψει η «Καθηµερινή», δύο βασικοί άξονες των σχεδιαζόµενων ρυθµίσεων θα είναι ο διαχωρισµός των ιδιοκτητών που νοικιάζουν ένα ή δύο ακίνητα, από τους επαγγελµατίες διαχειριστές µε µεγαλύτερο αριθµό ακινήτων και ο προσδιορισµός ανώτατων ορίων ηµερών κατά τις οποίες θα µπορεί να διατίθεται ετησίως ένα ακίνητο προς τέτοια χρήση. Το πλαίσιο θα επιφυλάσσει και διαφορετική φορολογική µεταχείριση αλλά και νέους όρους και προϋποθέσεις.
Πηγή: moneyreview