Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤρόπο αντιμετώπισης του υπερτουρισμού αναζητά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού

Τρόπο αντιμετώπισης του υπερτουρισμού αναζητά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού

Την πεποίθηση ότι  οι τοπικές αρχές πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία με επιδίωξη την συνύπαρξη κατοίκων και τουριστών εκφράζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού.

Σύμφωνα με όσα τόνισε η κα Virginia Messina, ανώτερη αντιπρόεδρος του WTTC, η επίτευξη αυτής τη συνύπαρξης είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η αυξανόμενη κοινωνική απόρριψη του μαζικού τουρισμού, μια τάση που επιτείνεται σε πολλά μέρη της Ισπανίας όπως η Μαγιόρκα και οι Βαλεαρίδες Νήσοι συνολικά. «Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο το 15% που συνεισφέρει ο τουρισμός στην ισπανική οικονομία λόγω της κοινωνικής δυσαρέσκειας», δήλωσε η Virginia Messina.Εν όψει της πρόβλεψης για ένα έτος ρεκόρ στον κόσμο και στην Ισπανία, μια παγκόσμια τουριστική δύναμη, το WTTC υπογραμμίζει πλέον την ανάγκη για πολιτικές «διαχείρισης ροής» ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ταξιδιώτες θα έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία , “χωρίς να επηρεάζονται οι ζωές των κατοίκων της περιοχής”.

Το WTTC υποστηρίζει πολιτικές που συμβάλλουν:

  • στην εκτροπή της ροής τουριστών σε μέρη με λιγότερο κόσμο,
  • στη διαχείριση των ροών, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που μπορούν να παρέχονται, για παράδειγμα, με τη χρήση τραπεζικών καρτών,
  • στη μείωση της εποχικότητας και
  • στην ομαδοποίηση των μεγαλύτερων εισροών σε “χρονοθυρίδες”, ώστε η όχληση των κατοίκων να είναι όσο γίνεται λιγότερη- π.χ. αποφυγή δραστηριοτήτων νωρίς το πρωί στις γειτονιές.

Υποστηρίζει επίσης τη ρύθμιση των τουριστικών καταλυμάτων στη βάση της αποσυμφόρησης ορισμένων περιοχών και την επιβολή φόρων ανά τουρίστα, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα επενδύονται στη βελτίωση της τουριστικής υποδομής του προορισμού. «Η τοπική κοινωνία πρέπει να αισθάνεται ότι έχει φωνή, να ενδυναμωθεί και να γνωρίζει τη συμβολή που έχει ο τουρισμός στις οικονομίες της», είπε η κα Virginia Messina, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που «έλλειπε» στη Βαρκελώνη. Η Μεσίνα περιέγραψε αυτό που συνέβη στη Βαρκελώνη στις 6 Ιουλίου, όταν μια ομάδα διαδηλωτών κατά του μαζικού τουρισμού χρησιμοποίησε νεροπίστολα εναντίον αρκετών επισκεπτών της πόλης, ως «εξαιρετικά ατυχές» περιστατικό, καθώς οι εικόνες έγιναν viral σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας τη συμπεριφορά της «τουρισμο-φοβίας». «Είμαστε εντελώς αντίθετοι με αυτό το είδος προβολής εναντίον των τουριστών γιατί, φυσικά, στο τέλος θέλουν να διασκεδάσουν, θέλουν να μάθουν, να βιώσουν και να γνωρίσουν άλλα μέρη». Είναι, είπε, ένα φαινόμενο που «δεν το βλέπουμε σε άλλα μέρη του κόσμου όσο στην Ευρώπη», αν και πριν από την πανδημία υπήρχαν «κάποια κρούσματα» στην Ασία και τη Λατινική Αμερική. Εκτός από τη Βαρκελώνη, διαδηλώσεις κατά του υπερπληθυσμού των τουριστών πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε ισπανικές παράκτιες πόλεις όπως η Μάλαγα και το Κάντιθ, στο νότο, και στις Βαλεαρίδες. Ο πολλαπλασιασμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών σε τουρίστες έχει ωθήσει τις παραδοσιακές τιμές ενοικίασης και έχει προκαλέσει προβλήματα συνύπαρξης τουριστών- ντόπιων στις γειτονιές που συχνάζουν περισσότερο οι επισκέπτες.

Πηγή:halkidikifocus.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα