Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΤουρισμός 2021: Κρατήσεις, έσοδα και ...χαμόγελα

Τουρισμός 2021: Κρατήσεις, έσοδα και …χαμόγελα

Αυλαία τραβά κι επισήμως τον Νοέμβριο η θερινή σεζόν, με τις επιδόσεις της χώρας και ειδικά συγκεκριμένων προορισμών να γεννούν χαμόγελα σε φορείς κι επιχειρηματίες του τουρισμού.

 

Τα καλά νούμερα και η όποια επιμήκυνση της ταξιδιωτικής κίνησης επιτεύχθηκε, ενισχύει τις προσδοκίες του κλάδου και του κυβερνητικού επιτελείου για τα φετινά έσοδα ανεβάζοντας τον πήχη και για την επόμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις οικονομικές προκλήσεις που υπάρχουν παγκοσμίως πυκνώνουν τους φόβους για τον χειμώνα που ακολουθεί.

Οι επιδόσεις Ιουνίου – Σεπτεμβρίου

Την αισιοδοξία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού φέτος, επιβεβαίωσαν την εβδομάδα που μας πέρασε και τα τουριστικά έσοδα του Σεπτεμβρίου, τα οποία μαρτυρούν ανάκτηση μέρους του χαμένου εδάφους ακόμα και μετά το θερμό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν σε 2,17 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 867 εκατ. ευρώ το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 150,8%. Κατάφεραν δηλαδή να αναπληρώσουν σε ποσοστό 75,4% τον Σεπτέμβριο της «χρυσής χρονιάς» του 2019, όπου τα τουριστικά έσοδα έφτασαν τα 2,88 δισ. ευρώ.

Η αύξηση συγκριτικά με το 2020, ήταν μεγαλύτερη κι από αυτή του Αυγούστου, μήνας που η τουριστική δραστηριότητα στη χώρα έφτασε στο πικ της, δεδομένου ότι η περσινή χρονιά (2020) έληξε πρόωρα και κατ επέκταση άδοξα, για τον ελληνικό τουρισμό μετά και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε παγκοσμίως από τον Σεπτέμβριο. Να θυμίσουμε ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Αύγουστο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 125,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και διαμορφώθηκαν σε 3,11 δισ. ευρώ, έναντι 1,38 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, φτάνοντας στο 75,8% εκείνων του Αυγούστου του 2019.

Άνω των προσδοκιών κινήθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και τον Ιούλιο οι οποίες αυξήθηκαν κατά 235,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (οι εισπράξεις του Ιουλίου του 2021 ανήλθαν σε 2,27 δισ. ευρώ, έναντι 678 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020) και διαμορφώθηκαν στο 61% αυτών του Ιουλίου του 2019.

Αντίστοιχα, αύξηση κατά 851,8% κατέγραψαν τον Ιούνιο του 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 791 εκατ. ευρώ, έναντι 83 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και έναντι 2,55 δισ. τον Ιούνιο του 2019.

Σε επίπεδο ταξιδιωτικής κίνησης, τον Ιούνιο του 2021 η χώρα υποδέχτηκε 1,069 εκατ. ταξιδιώτες, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 317,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 ενώ τον Ιούλιο 2,817 εκατ. ταξιδιώτες, αυξημένους κατά 240,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.  Τον καλύτερο μήνα της τρέχουσας χρονιάς, τον Αύγουστο, η κίνηση έφτασε τα 4 εκατομμύρια ταξιδιώτες αυξημένη κατά 125,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ τον Σεπτέμβριο έφτασαν στη χώρα μας περίπου 2,353 εκατ. ταξιδιώτες, αύξηση 110% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2020.

Κάπως έτσι την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 8,75 δισ. ευρώ έναντι 3,66 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και 16,1 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2019, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση της τάξης του 139,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020,  και αναπληρώνοντας το 54,4% των εισπράξεων  του 2019 αντίστοιχα.

Το Νότιο Αιγαίο πρωταγωνιστής στην επιμήκυνση της σεζόν

Τηρουμένων των αναλογιών, οι καλές επιδόσεις συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο προσφέροντας σε συγκεκριμένους προορισμούς της χώρας όπως το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, την πολυπόθητη «επιμήκυνση της σεζόν».

Για την ακρίβεια οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου, μιας περιφέρειας που κινήθηκε με πολύ υψηλές πληρότητες Ιούλιο – Αύγουστο και συνέχισε να υποδέχεται τουρίστες σε μικρότερο βέβαια βαθμό, μέχρι και τον Νοέμβριο, κατέγραψαν επιδόσεις «έκπληξη» τον Οκτώβριο, υποδεχόμενη περισσότερους ταξιδιώτες κι από αυτούς της χρονιάς ορόσημο του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον τουρισμό «τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου έσπασαν «τον μήνα Οκτώβριο το ρεκόρ του 2019, κατά 15% μέσο όρο». Τα πέντε αεροδρόμια της περιοχής από τον Μάιο όπου και εκκίνησε η χρονιά έως και τα μέσα Νοεμβρίου όπου και πραγματοποιήθηκε η τελευταία διεθνής απευθείας πτήση στη Ρόδο, υποδέχτηκαν κοντά 3 εκατ. τουρίστες.
Περί το 1.405.038 επιβάτες από το εξωτερικό δέχτηκε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της περιοχής το οποίο εντοπίζεται στο νησί της Ρόδου, ανακτώντας περίπου το 70% των επιβατών της χρυσής χρονιάς του 2019. Περί τους 688.527 επισκέπτες προσέλκυσε μέσω διεθνών πτήσεων το νησί της Κω, εξασφαλίζοντας ανάκαμψη της τάξης του 63% σε σχέση με το 2019. Εξαιρετικές ήταν και οι επιδόσεις του αεροδρομίου της Μυκόνου, το οποίο υποδέχτηκε 360.402 διεθνείς επιβάτες με απευθείας πτήσεις, ανακτώντας το 76% της κίνησης του 2019 ενώ πέρα κι από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες κινήθηκε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, το οποίο υποδέχτηκε 471.796 επιβάτες πετυχαίνοντας ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 91% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, μέχρι τον Οκτώβριο, το σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων κατάφερε να ξεπεράσει τον πήχη του 50% του 2019, παρά την μηδενική σχεδόν κίνηση των πρώτων μηνών του έτους. Για την ακρίβεια στο δεκάμηνο του έτους η επιβατική κίνηση διπλασιάστηκε φτάνοντας τους 16.344.235 επιβάτες, 94,7% περισσότερους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, οπότε και είχαν διακινηθεί 8.394.999 άτομα.

Οι αστάθμητοι παράγοντες για την συνέχεια

Οι προαναφερθείσες επιδόσεις οδηγούν παράγοντες της αγοράς αλλά και το υπουργείο Τουρισμού να ανεβάζουν τον πήχη των τουριστικών εσόδων της τρέχουσας χρονιάς στα 12 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών στις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις του, κάνει λόγο για έσοδα της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Και οι δύο ωστόσο προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη ανάκαμψη για το 2022, εκτιμώντας ότι από το 50-55% των μεγεθών του 2019 που θα επιτευχθούν φέτος, το 2022 θα φτάσουμε στο 80-85% της χρυσής χρονιάς του 2019, επιτυγχάνοντας τουριστικά έσοδα της τάξης των 16 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του κλάδου, τα πρώτα δείγματα γραφής για το 2022 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ειδικά από τις δύο μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την χώρα (Γερμανία και Βρετανία).

 

Πτήσεις νωρίτερα από ποτέ – ακόμη και από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου-, περισσότερες αεροπορικές θέσεις με απευθείας συνδέσεις από τις ξένες πρωτεύουσες και τα περιφερειακά αεροδρόμια του εξωτερικού για την χώρα μας, περισσότερα πακέτα city break για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας είναι μερικές μόνο από τις θετικές ενδείξεις για την επόμενη θερινή σεζόν.

Στον αντίποδα βέβαια φορείς του τουρισμού επισημαίνουν ότι τα πολύ καλά, δεδομένα των συνθηκών, αποτελέσματα του 2021, επιτεύχθηκαν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, γι’ αυτό και δεν προσφέρονται για «πανηγυρισμούς» και δεν προδιαγράφουν, απαραίτητα, μια εξαιρετική συνέχεια.

Οι προ-κρατήσεις 2022 από Μ. Βρετανία & Γερμανία σε ιστορικά υψηλά. Οι αεροπορικές προβλέπουν τουριστικό μπουμ» ανέφερε σχετικά πρόσφατα ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ και Διευθύνων Σύμβουλος του Sani/Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη αφού η ολική επαναφορά & τα νέα ρεκόρ θα έρθουν μόνο με σωστό σχέδιο, πολύ δουλειά & ορθή διαχείριση της πανδημίας».⁦

Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου πολλοί από τους παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τις φετινές καλές επιδόσεις θα μπορούσαν να μην ισχύσουν στην συνέχεια.  Για παράδειγμα φέτος ήταν κλειστοί οι long haul προορισμοί και συνεπώς ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαίων «έμεινε» Ευρώπη κάτι που μπορεί να μην συμβεί από του χρόνου κι έπειτα. Επίσης φέτος τα επίπεδα των δαπανών ήταν αυξημένα, καθώς η καραντίνα εξασφάλισε υψηλότερα διαθέσιμα στους ταξιδιώτες. Από του χρόνου και επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα, η διαθεσιμότητα μπορεί να είναι μειωμένη.

Τέλος η επιμήκυνση της σεζόν θα μπορούσε να αποδειχτεί «φαινομενική» αν δεν συνεχιστεί τις επόμενες χρονιές, αποτελώντας περισσότερο μια μετατόπιση της ταξιδιωτικής κίνησης φέτος όπου η τουριστική δραστηριότητα ξεκίνησε αργότερα από το συνηθισμένο, λόγω πανδημίας.

Οι ίδιοι φορείς μάλιστα εκφράζουν έντονο προβληματισμό και για τον χειμώνα που έρχεται, ειδικά με τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουν έρθει στην επιφάνεια, όπως η ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, η διεθνή κρίση του ενεργειακού κόστους και οι έντονα ανατιμητικές τάσεις στα προϊόντα.

«Η φετινή τουριστική χρονιά κλείνει θετικά, πολύ καλύτερα του αναμενόμενου» ανέφερε από το πρόσφατο συνέδριο των προέδρων της ΠΟΞ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος. Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι «οι χειμερινοί μήνες, με την πανδημία και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, θα είναι δύσκολοι». Γι’ αυτό και πρέπει «ν’ αρχίσουμε δουλειά για την επόμενη μέρα, βάζοντας στο επίκεντρο τις υποδομές, το ποιοτικό προϊόν και τις εμπειρίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα