Ο ελληνικός τουρισμός και το νέο μοντέλο που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Βουλή.
«Υλοποιούμε, τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και θέτουμε τις βάσεις, σε νομοθετικό και θεσμικό επίπεδο, για τη διαμόρφωση του νέου τουριστικού μοντέλου, το οποίο στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα, στην καινοτομία, στη διαφοροποίηση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος με όρους ποιότητας και βιωσιμότητας», ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού Ελένη Ράπτη, στη β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού».
Η Ελένη Ράπτη είπε ότι με τις τιθέμενες διατάξεις ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο για τις ειδικές μορφές τουρισμού όπως τον Ιατρικό Τουρισμό, τον Ιαματικό Τουρισμό, τον Οινοτουρισμό, ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και εκσυγχρονίζεται το Θεσμικό πλαίσιο του επαγγέλματος των ξεναγών. Επισήμανε δε ότι ο Ορισμός του Ξεναγού, άλλαξε σε σχέση με την αρχική ρύθμιση όπως είχε αυτή είχε εισαχθεί στη Δημόσια Διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών. «Με τον νέο Ορισμό, το επάγγελμα του ξεναγού, ορίζεται με σαφήνεια και διακρίνεται από το έργο των συνόδων, με σκοπό τόσο την προστασία των ίδιων των ξεναγών όσο και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους τουρίστες», είπε η υφυπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο, για την κυβέρνηση, η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. «Σκοπός μας είναι να εφοδιάζουμε, τους σπουδαστές μας με πραγματικές δεξιότητες και γνώσεις, που είναι απαραίτητοι στη σημερινή αγορά εργασίας. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας, αλλά και διασφαλίζουμε την άμεση απορρόφηση και επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών μας, που αποτελούν και τους μελλοντικούς επαγγελματίες», ανέφερε η κ. Ράπτη.
Τουριστική εκπαίδευση
Η υφυπουργός απάντησε και στα κόμματα που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν ενισχύει την τουριστική εκπαίδευση. «Μετατρέψαμε τα 8 ΙΕΚ Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, ΣΑΕΚ Τουρισμού», είπε η κ. Ράπτη και πρόσθεσε: «Ιδρύσαμε την πρώτη πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού στην Ελλάδα με έδρα στην Περαία Θεσσαλονίκης. Εντάξαμε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2024 τη σύνταξη μελέτης για αξιολόγηση δυνατότητας αξιοποίησης κτιρίων εκπαιδευτικών μονάδων Υπουργείου Τουρισμού. Υλοποιήσαμε 4 ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης στο επάγγελμα του ξεναγού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και προσθέσαμε 200 νέους ξεναγούς στην αγορά εργασίας. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη έναρξη της πρακτικής άσκησης για το 2024. Υλοποιήσαμε για πρώτη φορά πιστοποιημένα σεμινάρια πρώτων βοηθειών, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, στους σπουδαστές όλων στους σπουδαστές όλων των σχολών μας. Υλοποιήσαμε σεμινάρια για την αποτροπή σεξουαλικής και παιδικής κακοποίησης στους σπουδαστές όλων των σχολών μας και μελλοντικούς επαγγελματίες του τουρισμού. Προμηθευτήκαμε, με διεθνή διαγωνισμό, νέα συγγράμματα για τους σπουδαστές των ΑΣΤΕ. Διεξαγάγαμε για πρώτη φορά έρευνα για τις ανάγκες και τις προτάσεις γύρω από το επάγγελμα του ξεναγού με συμμετοχή φορέων των ξεναγών, φορέων ΟΤΑ, πανεπιστημίων και φορέων του τουρισμού. Προετοιμάζουμε για υλοποίηση από το Ταμείο Ανάκαμψης σεμινάρια στον τουριστικό τομέα ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ».
Κίνητρα για επενδύσεις σε νέες τουριστικές υποδομές
«Στοχεύουμε στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών υποδομών, δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις σε νέες τουριστικές υποδομές και αναβαθμίζοντας τις υφιστάμενες, αλλά και στην τουριστική εκπαίδευση, αναθεωρώντας και εκσυγχρονίζοντας τα προγράμματα σπουδών των τουριστικών σχολών και εισάγοντας νέα εξειδικευμένα μαθήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια», είπε η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Σέβη Βολουδάκη. Η βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στις νέες διαδικασίες πιστοποίησης των ξεναγών, τις πρόνοιες για διαρκή εκπαίδευση, που «έχουν στόχο τη διασφάλιση ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν». Είπε επίσης ότι καθορίζονται νέοι όροι για τις χρονομεριστικές χρεώσεις και δημιουργείται μητρώο για την παρακολούθησή τους, σε τρόπο ώστε κανόνες να είναι πιο σαφείς και διαφανείς.
Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Το νομοσχέδιο στερείται οράματος και δεν προωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό, είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα. Ούτε λύσεις προωθούνται, ούτε και εγγυήσεις για την ποιότητα υπηρεσιών και τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε επίσης την ηγεσία του Υπουργείου ότι απαξιώνει τις τουριστικές σχολές και την αντίστοιχη εκπαίδευση και οδηγεί σε υποβάθμιση έως και άλωση του επαγγέλματος του ξεναγού.
Είναι ένα νομοσχέδιο με ελλιπές περιεχόμενο που ελάχιστα συνεισφέρει στον στόχο για την επίτευξη ενός βιώσιμου και αειφόρου τουρισμού με προσαρμοστικότητα σε τυχόν αλλαγές και με ανθεκτικότητα στις κρίσεις, είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη. Αυτή η διαχείριση, είπε η βουλευτής, επιφυλάσσεται από την κυβέρνηση αν και απαιτείται ταχεία προσαρμογή στις νέες τάσεις και προκλήσεις της αγοράς.
Η στόχευση του νομοσχέδιο είναι «ξένη» στην αγωνία του κόσμου για λίγες ημέρες διακοπών, είναι «ξένη» και απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων στον τουρισμό που η θέση τους επιδεινώνεται συνεχώς, είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Ο βουλευτής είπε ότι κυρίαρχος στόχος των τιθέμενων διατάξεων είναι η εξυπηρέτηση των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων, μέσω μιας πλειάδας φωτογραφικών διατάξεων.
«Επιχειρείται να περιοριστεί έτι περαιτέρω ο ρόλος και η ουσία του ξεναγείν», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος και αναφέρθηκε σε μια σειρά ρυθμίσεων που δεν κινούνται στην κατεύθυνση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Παρεμβάσεις στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση στην Ευρώπη, ζήτησε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου.
Οι νέες διατάξεις δεν θα οδηγήσουν σε ουσιαστική ανάπτυξη, προέβλεψε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Κομνηνός Δελβερούδης. Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις που «ανοίγουν» παράθυρο για νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.
Ισχυρότερους κανόνες, ιδίως για το φαινόμενο των «ανεξέλεγκτων» τιμών σε ξενοδοχεία και τα Airbnb ζήτησε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης.
Από τη μια αφαιρούνται διαδικασίες απαραίτητες για την εγγύηση της βιωσιμότητας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τουρισμού και από την άλλη εισάγεται ιδιαιτέρως γραφειοκρατική διαδικασία στους κρίσιμους τομείς των τουριστικών σχολών και τη λειτουργία των ξεναγών, είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας.