Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΤο χάλκινο μετάλλιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Μαγειρικής 2022 απέσπασε μενού Μακεδονικής Κουζίνας

Το χάλκινο μετάλλιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Μαγειρικής 2022 απέσπασε μενού Μακεδονικής Κουζίνας

Το μενού της Μακεδονικής Κουζίνας με το οποίο η ομάδα της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας – Culinary Professional sGreece (Culinary Team Greece), απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής 2022, παρουσιάστηκε στο καθιερωμένο ετήσιο συμπόσιο της, στην κατάμεστη αίθουσα του The Met Hotel, στη Θεσσαλονίκη.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά στις δράσεις της Ένωσης τη χρονιά που πέρασε και στους επόμενους στόχους της, με πρώτο, τη διοργάνωση του 12ου Διεθνή Διαγωνισμού Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που θα διεξαχθεί στις 17 -20 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο ΔΕΘ – Helexpo,  στο πλαίσιο της διεθνούς εκθέσεως Detrop.

«Η ομάδα μας, με την επιμονή της και το μεράκι, κατάφερε να φέρει το βραβείο, για τη χώρα μας. Είμαι περήφανος που καταφέραμε να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο τη Μακεδονική Κουζίνα, τα εκλεκτά προϊόντα της και το υψηλό επίπεδο των επαγγελματιών μαγειρικής που συμμετείχαν», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης, executive chef Δημήτρης Κυριακόπουλος.

Στις 15 καλύτερες ομάδες του κόσμου η Culinary Team Greece

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματικών Μαγειρικής Ελλάδας, executive chef Χρήστος Γκότσης, ως  team manager της νικήτριας ομάδας εξέφρασε την περηφάνια του «γιατί ανήκουμε στις 15 καλύτερες ομάδες του κόσμου που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είμαστε πολύ περήφανοι που ταξιδεύουμε τα προϊόντα, τις γεύσεις, την κουλτούρα, την Ελλάδα σ’ όλον τον κόσμο. Έχουμε ανεβάσει το επίπεδο των επαγγελματιών της Ένωσης».
Περιγράφοντας σκηνές από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής, που διεξήχθη 26-30 Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο, ο κ. Γκότσης ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που αναρτήθηκε το μενού της ομάδας, είχε εξαντληθεί και πως 120 άτομα δοκίμασαν τις ελληνικές γεύσεις. «Στόχος μας ήταν να βρεθούν οι καλεσμένοι νοερά στην Ελλάδα, κάτι που πετύχαμε, καθώς όλοι έλεγαν ότι ‘είμαστε στο καλοκαίρι της Ελλάδας’».

Στην επιτυχία της ομάδας συνέβαλαν όλοι οι χορηγοί, που πρόσφεραν τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα προϊόντα τους και φρόντισαν για την μεταφορά τους και την έγκαιρη παράδοση. «Τα ψάρια, προσφορά του Ελληνικού Οργανισμού Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας , έφτασαν μια ημέρα πριν», περιέγραψε ο κ. Γκότσης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους τους χορηγούς, που βρίσκονται κοντά στην Ένωση για περισσότερα από 10 χρόνια.

Ο κ. Γκότσης αναφέρθηκε και στην προετοιμασία που γίνεται για τον 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 17 -20 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με την ΔΕΘ – HELEXPO. «Το 2013 ξεκίνησε να γίνεται ο Διαγωνισμός Παγκόσμιος και τον στόχο που βάλαμε, τον πετύχαμε. Εννιά χρόνια μετά, το πρόσημο είναι θετικό. Φέτος θα έχουμε περί τις 500 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο», τόνισε και ανακοίνωσε ότι η κύρια κατηγορία του διαγωνισμού θα είναι το ψάρι και όλοι οι συμμετέχοντες, θα διαγωνιστούν με λαβράκι.

Τζιτζικώστας: Ισχυρή η σχέση της Περιφέρειας με την Ε.Ε.Μ.Ε.

Ιδιαίτερα συγκινημένος για την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έναρξη συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Ένωσης τιμητική πλακέτα για την αγαστή συνεργασία των δύο φορέων.

Ο ίδιος περιέγραψε ότι η προσπάθεια προβολής της Μακεδονικής Κουζίνας, αποδίδει συνεχώς νέους καρπούς και πως «είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη σχέση μας να την αναβαθμίσουμε τα επόμενα χρόνια».

Στην ανάγκη να βρεθεί στέγη για την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, λέγοντας πως «αυτό θα είναι το στοίχημα για το 2023-2024, η ανεύρεση στέγης, όπου θα δημιουργηθεί και εργαστήριο».

Το μενού του Συμποσίου

Το μενού του Συμποσίου, με το οποίο κατακτήθηκε το χάλκινο μετάλλιο, περιελάμβανε σούπα τανωμένοσορβά, χωριάτικη σαλάτα με μους μελιτζάνας, λαβράκι από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας με ρύζι Χαλάστρας και άγρια χόρτα με αγουρέλαιο Χαλκιδικής και γλυκό καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα. Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό περιλαμβανόταν και κοτόπουλο Ολύμπου και κέικ πατάτας με μπάτζο και παραδοσιακή πίτα Μαρσίνα Βέροιας. Το μενού συνόδευαν τα κρασιά Μυλοπόταμος, Οίνοι Χιλανδαρίου και Konstantaras Wines.

Το μενού ετοίμασε ο executive chef του Met Hotel Δημήτρης Τσανανάς, μαζί με την ομάδα που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, η οποία αποτελείται από τους  Παύλο Ντάφη, Δήμητρα Πολατίδου, Παναγιώτη Μαρκούτη, Δημήτρη Χατζημελετίου, Βασίλη Μαλτά και Κώστα Γεωργατζά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter
Διαβάστε Ακόμα