Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΥΠΕΣ: Η ευθύνη στους δήμους αν γίνει ατύχημα σε ακατάλληλη και μη...

ΥΠΕΣ: Η ευθύνη στους δήμους αν γίνει ατύχημα σε ακατάλληλη και μη σφραγισμένη παιδική χαρά

.

******

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Θεσσαλονίκης μετά τον ακρωτηριασμό ενός 8χρονου κοριτσιού, το οποίο έπαιζε σε παιδική χαρά του Δήμου Θεσσαλονίκης όταν μετά από ατύχημα σε τσουλήθρα ακρωτηριάστηκε το δάκτυλο της.

Γονείς καταγγέλλουν ότι οι παιδικές χαρές του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι εγκαταλελειμμένες, ενώ από την άλλη ο Δήμος ισχυρίζεται ότι ειδικά στην παιδική χαρά που σημειώθηκε το θλιβερό ατύχημα ελέγχεται… τακτικά.

Τι αναφέρει όμως η ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα για τις παιδικές χαρές;

Συγκεκριμένα:

 

Η ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία (Υπουργική Απόφαση 28492/ΦΕΚ 931/Β/18.05.09), για τις παιδικές χαρές αναφέρει τα εξής:

Οι υπαίθριοι παιδότοποι και οι παιδικές χαρές χρειάζεται να έχουν ικανή περίφραξη ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής παραμονή των παιδιών και πρέπει να διαθέτει:
– Κατάλληλο φωτισμό
– Καθίσματα για τους συνοδούς
– Βρύση με πόσιμο νερό
– Τουαλέτες
– Μέσα πυρασφάλειας
– Το έδαφος το οποίο εγκαθίσταται πρέπει να διαθέτει ικανό
σύστημα απορροής των υδάτων
– Οι διαδρομές πρόσβασης πρέπει να είναι ηλεκτροφωτισμένες και προστατευμένες, να μην έχουν ευθεία πρόσβαση σε οδούς ταχείας και αυξημένης κυκλοφορίας και σε κάθε περίπτωση να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα.

* Ο χώρος που πρόκειται να δημιουργηθεί μία παιδική χαρά πρέπει να συγκεντρώνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών:
α) να μην γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά.
β) να μην γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων. Όταν γειτνιάζει με οδικό ή σιδηροδρομικό δίκτυο που προκαλεί υψηλό θόρυβο, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ηχοπροοτασίας.
γ) Να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.λπ.
δ) να μη βρίσκεται δίπλα σε περιοχές που εγκυμονούν κινδύνους (όπως κατολισθήσεις, κατακριμνήσεις, καταρρεύσεις, εστίες μολύνσεων κ.λπ.).
ε) να μην έχει οπτική επαφή με εγκαταστάσεις που μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών (όπως νεκροταφεία, φυλακές κ.λπ.).
στ) να μην είναι οπτικά απομονωμένος.
ζ) να υπάρχει άνετη και ασφαλής πρόσβαση (πεζόδρομος, δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμιο κ.λπ.).ων φυτών, κ.λπ.).

* Η παιδική χαρά πρέπει να περιβάλλεται από ικανή περίφραξη, φυσική ή τεχνητή, ώστε να είναι λειτουργική και να παρέχεται ασφάλεια στα παιδιά αποτρέποντας κινδύνους και τραυματισμούς καθώς και παγίδευση μερών του σώματός τους. Η περίφραξη δεν πρέπει να απομονώνει οπτικά την παιδική χαρά από τον περιβάλλοντα χώρο.

* Πινακίδα εισόδου η οποία φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς και τις εξής τουλάχιστον πληροφορίες:
− Διάγραμμα διάταξης εξοπλισμού της παιδικής χαράς (στην περίπτωση που είναι μεγάλη).
− Απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν συνοδεύουν παιδί.
− Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους −συνοδούς ατόμων με αναπηρία.
− Τις ηλικιακές ομάδες παιδιών για τις οποίες προορίζεται η παιδική χαρά.
− Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
− Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς.
− Πληροφόρηση για τον τρόπο υποβολής παραπόνων.
− Προτροπή για διατήρηση της καθαριότητας.
− Τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς.

* Για το σχεδιασμό της εγκατάστασης και χρήσης των εξοπλισμών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα πρότυπα του ΕΛΟΤ. Ο εξοπλισμός των παιδικών χαρών (παιχνίδια και δάπεδα πτώσης) θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας των ευρωπαϊκών προτύπων της σειράς ΕΝ 1176 και ΕΝ 1177.

* Οι παιδικές χαρές, ανάλογα με την έκταση που καταλαμβάνουν, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες με τα εξής χαρακτηριστικά:
1) Παιδικές χαρές μέχρι 400μ2, σχεδιασμένες κυρίως για μια ή δύο ηλικιακές ομάδες χρηστών. Στην παιδική χαρά της κατηγορίας αυτής εγκαθίστανται τρεις τουλάχιστον τύποι εξοπλισμού ή ένα «συγκρότημα» που ισοδυναμεί με τουλάχιστον δύο αυτόνομα όργανα.
2)Παιδικές χαρές άνω των 400μ2, σχεδιασμένες για δύο ή περισσότερες ηλικιακές ομάδες χρηστών.Στην παιδική χαρά της κατηγορίας αυτής, εγκαθίστανται πέντε τουλάχιστον τύποι εξοπλισμού ή δύο τουλάχιστον «συγκροτήματα» ή συνδυασμός αυτών. Παιδικές χαρές άνω των 800 μ2 μπορούν να διαθέτουν διακριτές περιοχές κατάλληλες για τροχήλατα και ομαδικά παιχνίδια.

*Θα πρέπει:
α. Να συντάσσεται πρόγραμμα τακτικής συντήρησης.
β. Να τηρείται πρωτόκολλο καθημερινού ελέγχου για κάθε παιδική χαρά και να καταγράφονται τυχόν βλάβες.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 27934/ΦΕΚ Β 2029/25.07.2014

Τροποποίηση και συμπλήρωση της 28492/2009 (Β’ 931) απόφασής μας περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των ΟΤΑ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

   Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του Ν. 3731/2008 (Α’ 263) «Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών».
  1. Το άρθρο 90 του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α’), «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα», όπως ισχύει.
  1. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά σε βάρος του προϋπολογισμού των οικείων ΟΤΑ και των οικείων Περιφερειών, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολογισθεί.
  1. Την 28492/2009 (Β’ 931) απόφασή μας «Καθορισμός των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και των Κοινοτήτων, τα όργανα και η διαδικασία αδειοδότησηςκαι ελέγχου τους, τη διαδικασία συντήρησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια», αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

  1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της 28492/2009 απόφασής μας τροποποιείται ως ακολούθως:

   «1. Παιδική χαρά είναι ο οριοθετημένος υπαίθριος χώρος του ΟΤΑ που προορίζεται για ψυχαγωγία ανηλίκων, χωρίς την επίβλεψη προσωπικού».

  1. Η περίπτωση β του άρθρου 2 της 28492/2009 απόφασής μας τροποποιείται ως ακολούθως:

   «β. Να μη γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό να εξασφαλίζεται η άνετη και ασφαλής πρόσβαση των χρηστών με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας. Όταν γειτνιάζει με οδικό ή σιδηροδρομικό δίκτυο που προκαλεί υψηλό θόρυβο, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ηχοπροστασίας».

   3.α. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της 28492/2009 απόφασής μας τροποποιείται ως ακολούθως:

   «1. Ο σχεδιασμός της παιδικής χαράς θα πρέπει κατά το δυνατό να ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού».

   β. Η παράγραφος 2 του άρθρου 3 της 28492/2009 απόφασής μας τροποποιείται ως ακολούθως:

   «2. Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει:

   Είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα 1,00μ.. Στην περίπτωση που προβλέπονται είσοδοι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, θα χωροθετούνται μακριά από την είσοδο κοινού για λόγους ασφαλείας.

   Ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, πλάτους 1,50μ.

   Κατάλληλο και επαρκή φωτισμό

   Επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς

   Βρύση με πόσιμο νερό

   Σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο προκειμένου για παιδικές χαρές άνω των 400 τμ.

   Εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ

   Καλάθια απορριμμάτων

   Σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων

   Ζώνες πρασίνου

   Πινακίδα εισόδου η οποία φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς και τις εξής τουλάχιστον πληροφορίες:

   – Τις ηλικιακές ομάδες παιδιών για τις οποίες προορίζεται η παιδική χαρά

   – Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

   – Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον ΟΤΑ

   – Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους – συνοδούς ατόμων με αναπηρία

   – Προτροπή για διατήρηση της καθαριότητας

   – Τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς

   γ. Η περίπτωση δ της παραγράφου 6 του άρθρου 3 της 28492/2009 απόφασής μας καταργείται.

  1. Το άρθρο 4 της 28492/2009 απόφασής μας τροποποιείται ως ακολούθως:

«Αρθρο 4

Απαιτήσεις ασφάλειας – Πρότυπα

  1. Στην παιδική χαρά δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα:

   α. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι.

   β. Τα όργανα, οι κατασκευές και τα υλικά τους πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται στη σειρά προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176 (ΕΝ 1176).

   γ. Οι επιφάνειες πτώσης πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της σειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176-1, ΕΛΟΤ ΕΝ 1177 (ΕΝ 1177) και ΕΛΟΤ ΕΝ 71-3.

  1. Επιτρέπεται η συμμόρφωση προς άλλα πρότυπα ή προδιαγραφές ασφαλείας πέραν των αναφερόμενων στην παρούσα, υπό τον όρο ότι αυτά θα είναι τουλάχιστον ισοδύναμα προς τα αναφερόμενα. Η ισοδυναμία αυτή θα τεκμαίρεται από αναλυτική τεχνική έκθεση, η οποία πρέπει να βρίσκεται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών και των αναφερόμενων στο άρθρο 11 της παρούσης αναγνωρισμένων φορέων ελέγχου».

   5.α. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 5 της 28492/2009 απόφασής μας τροποποιείται ως ακολούθως:

   «2. Ο κατασκευαστής ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος ή ο εισαγωγέας ή ο διανομέας που θέτουν σε κυκλοφορία στην αγορά εξοπλισμούς παιδικών χαρών, πρέπει να διαθέτουν για καθένα από αυτούς, πιστοποιητικό συμμόρφωσης που έχει εκδοθεί από διαπιστευμένο φορέα ελέγχου και πιστοποίησης, με το οποίο αποδεικνύεται η συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις ασφάλειας της σειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176. Το πιστοποιητικό συμμόρφωσης περιλαμβάνεται στις προκαταρκτικές πληροφορίες αναφορικά με την ασφάλεια της εγκατάστασης και πρέπει να προσκομίζεται πριν από την αποδοχή της προσφοράς».

   β. Η παράγραφος 3 του άρθρου 5 της 28492/2009 απόφασής μας τροποποιείται ως ακολούθως:

   «3. Ο εξοπλισμός πρέπει να σημαίνεται ευκρινώς, μόνιμα και σε θέση ορατή από το επίπεδο του εδάφους τουλάχιστον με τα ακόλουθα:

   α) Όνομα και διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου ή του εισαγωγέα ή του διανομέα.

   β) Στοιχεία αναγνώρισης εξοπλισμού (π.χ. κωδικός αριθμός) και έτος κατασκευής.

   γ) Τον αριθμό και τη χρονολογία του εφαρμοζόμενου ευρωπαϊκού προτύπου ή του ισοδύναμού του.

   δ) Για κάθε εξοπλισμό πρέπει να παραδίδονται από τον κατασκευαστή/προμηθευτή όσα αναφέρονται στην παράγραφο 6 του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 1176-1».

  1. Το άρθρο 6 της 28492/2009 απόφασής μας τροποποιείται ως ακολούθως:

«Αρθρο 6

Λειτουργία Παιδικής Χαράς

  1. Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου ΟΤΑ, ο οποίος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της και γενικά για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας.
  1. Ο ΟΤΑ οφείλει να ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς. Ειδικότερα οφείλει να τηρεί το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 1176-7. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να:

   α) Τηρεί φάκελο κατασκευαστή, διαθέσιμο προς επιθεώρηση, ανά πάσα στιγμή, με τις τεχνικές προδιαγραφές όλων των εξοπλισμών. Ο φάκελος πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα:

  1. i) Λεπτομερή περιγραφή του εξοπλισμού και της επιφάνειας πτώσης.
  2. ii) Τη βεβαίωση ελέγχου ή/και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του άρθρου 4 της παρούσας.

   iii) Επωνυμία και διεύθυνση του κατασκευαστή ή εισαγωγέα και αναφορά της χώρας κατασκευής.

  1. iv) Εγχειρίδιο οδηγιών για όλους τους εξοπλισμούς και τις επιφάνειες πτώσης με κατασκευαστικές λεπτομέρειες που αναφέρονται στην τοποθέτηση, στη συναρμολόγηση και στη συντήρησή τους.
  2. v) Οδηγίες λειτουργίας αν απαιτείται.

   β) Καταρτίζει και εφαρμόζει πρόγραμμα τακτικής συντήρησης του εξοπλισμού και των επιφανειών πτώσης και εξασφαλίζει την συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφαλείας σε μόνιμη βάση.

   γ) Τηρεί βιβλίο συμβάντων, αριθμημένο και θεωρημένο από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου ή της κοινότητας, στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά οι συνθήκες τυχόν ατυχημάτων, παρατηρήσεις ή παράπονα χρηστών.

   δ) Μεριμνά για την τήρηση της καθαριότητας του εξοπλισμού και του περιβάλλοντος χώρου της παιδικής χαράς.

  1. Ο οικείος ΟΤΑ λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο για τη φύλαξη της παιδικής χαράς και καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της».
  1. Το άρθρο 8 της 28492/2009 απόφασής μας καταργείται.
  1. Το άρθρο 9 της 28492/2009 απόφασής μας τροποποιείται ως ακολούθως:

«Αρθρο 9

Πιστοποίηση Λειτουργίας της Παιδικής Χαράς

  1. Ο ΟΤΑ που επιθυμεί να κατασκευάσει παιδική χαρά, αφού καθορίσει τη χωροθέτησήτης, πρέπει να αξιολογήσει την πρόταση για τη σχεδίαση και οργάνωσή της, η οποία πρέπει να ακολουθεί τα οριζόμενα στα άρθρα 1, 2 και 3 της παρούσας. Η πρόταση αξιολογείται με τεχνική έκθεση που συντάσσεται από μηχανικό κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ του οικείου ΟΤΑ. Εάν ο ΟΤΑ δεν διαθέτει μηχανικό, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ορίζει μηχανικό όμορου δήμου ή της οικείας περιφέρειας.
  1. Μετά την αξιολόγηση της προηγούμενης παραγράφου ο ΟΤΑ μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή της παιδικής χαράς σύμφωνα με τις απαιτήσεις της 28492/2009 απόφασής μας όπως αυτή τροποποιείται με την παρούσα. Ο εξοπλισμός που θα τοποθετηθεί πρέπει να είναι σύμφωνος με τις απαιτήσεις ασφαλείας και τα πρότυπα του άρθρου 4 της 28492/2009 απόφασής μας όπως τροποποιείται με την παρούσα και να πιστοποιηθεί η εγκατάστασή του από τους φορείς αρχές του άρθρου 11 της 28492/2009 απόφασής μας.

   3.α. Ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης συγκροτεί σε κάθε νομό τριμελή επιτροπή, που έχει διετή θητεία, με την ονομασία «Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών», η οποία αποτελείται από:

  1. i) έναναιρετό εκπρόσωπο της οικείας ΠΕΔ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος, με τον αναπληρωτή του, και
  2. ii) δύομηχανικούς, υπαλλήλους του δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ., εκ των οποίων ο ένας θα πρέπει να είναι αρχιτέκτονας, με τους αναπληρωτές τους.

   Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μπορεί να συγκροτεί περισσότερες από μια επιτροπές ανάλογα με τις ανάγκες.

   β. Έργο της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση της καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς. Η καταλληλότητα της παιδικής χαράς βεβαιώνεται με απόφασή της στην οποία ορίζεται και η διάρκεια της ισχύος της. Η απόφαση αυτή συνοδεύεται από το ειδικό σήμα, που απεικονίζεται στο παράρτημα της 28492/2009 απόφα-σής μας. Το ειδικό σήμα διατίθεται στις ανωτέρω Επιτροπές από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η Επιτροπή λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ Α’ 45), όπως κάθε φορά ισχύει.

   γ. Η αίτηση του ΟΤΑ προς την Επιτροπή για τη βεβαίωση της καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς πρέπει να συνοδεύεται από την τεχνική έκθεση της παραγράφου 1 και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού. Για τις υφιστάμενες παιδικές χαρές για τις οποίες δεν μπορεί να χορηγηθεί πιστοποιητικό συμμόρφωσης σύμφωνα με την παράγραφο 2, εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 2, παράγραφος 4 της παρούσας. Η Επιτροπή, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των προηγούμενων εδαφίων, χορηγεί αμέσως τη βεβαίωση, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα να προβεί σε επιτόπιο έλεγχο οσάκις το κρίνει απαραίτητο. Η Επιτροπή, εάν κατόπιν αυτοψίας διαπιστώσει ότι η τεχνική έκθεση της παραγράφου 1 ή το πιστοποιητικό της παραγράφου 2 έχουν εκδοθεί κατά τρόπο που προδήλως δεν συνάδει με τα πρότυπα ασφαλείας ή τα ισοδύναμά τους ή ότι το πιστοποιητικό της παραγράφου 4 του άρθρου 2 της παρούσας έχει εκδοθεί κατά τρόπο που δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της τέχνης, της ασφάλειας και της επιστήμης, καθώς και τα συναλλακτικά ήθη, αφαιρεί το σήμα και σφραγίζει την παιδική χαρά.

   δ. Οι Επιτροπές Ελέγχου Παιδικών Χαρών, οι οποίες έχουν συγκροτηθεί σύμφωνα με το άρθρο 9 της 28492/2009 απόφασής μας, λειτουργούν για διετή θητεία από τη δημοσίευση της παρούσας ως Επιτροπές του παρόντος άρθρου και σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού».

Άρθρο 2

Υφιστάμενες Παιδικές Χαρές

   Α. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της καταλληλότητας λειτουργίας των υφιστάμενων κατά τη δημοσίευση της παρούσας παιδικών χαρών, οι οποίες δεν πληρούν κάποια από τις προϋποθέσεις των άρθρων 1 και 2 της 28492/2009 απόφασής μας όπως αυτά τροποποιούνται με την παρούσα, γίνεται ως εξής:

  1. Από το άρθρο 1 της 28492/2009 απόφασής μας, όπως τροποποιείται με την παρούσα, δεν εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1.
  2. Από το άρθρο 2 της 28492/2009 απόφασής μας, όπως τροποποιείται με την παρούσα, έχει εφαρμογή μόνο η περίπτωση δ.

   3.α. Από την παράγραφο 2 του άρθρου 3 της 28492/2009 απόφασής μας, όπως τροποποιείται με την παρούσα, η παιδική χαρά πρέπει τουλάχιστον να διαθέτει είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα 1,00 μέτρο, κατάλληλο και επαρκή φωτισμό, καλάθια απορριμμάτων, σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων και πινακίδα εισόδου.

   β. Από την παράγραφο 3 του άρθρου 3 της 28492/2009 απόφασής μας, δεν εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο αυτής.

   γ. Οι παράγραφοι 5, 6 και 7 του άρθρου 3 της 28492/2009 απόφασής μας, όπως αυτά τροποποιούνται με την παρούσα, δεν εφαρμόζονται.

  1. Σε παιδικές χαρές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των άρθρων 4 και 5 της 28492/2009 απόφασής μας, όπως αυτά τροποποιούνται με την παρούσα, εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

   α) Για εξοπλισμούς, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί μετά το Νοέμβριο του 1998, εφαρμόζονται τα πρότυπα που ίσχυαν κατά το χρόνο της εγκατάστασής τους.

   β) Για εξοπλισμούς για τους οποίους δεν προκύπτει χρόνος εγκατάστασης ή δεν υφίσταται φάκελος κατασκευαστή με αναλυτικά στοιχεία, ο οικείος ΟΤΑ υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές επεμβάσεις, σύμφωνα με τις γενικές αρχές της τέχνης, της ασφάλειας και της επιστήμης, καθώς και των γενικών συναλλακτικών ηθών. Οι διορθωτικές επεμβάσεις δεν πρέπει να αλλοιώνουν τη δομική αρτιότητα του εγκατεστημένου εξοπλισμού. Στις παιδικές χαρές της περίπτωσης αυτής, ο διαπιστευμένος φορέας ελέγχου και πιστοποίησης συντάσσει αναλυτική τεχνική έκθεση ελέγχου, έπειτα από οπτικό και διαστασιολογικό έλεγχο, από την οποία προκύπτει η συμμόρφωση ή μη του εγκατεστημένου εξοπλισμού προς τις γενικές αρχές της τέχνης, της ασφάλειας και της επιστήμης, καθώς και των γενικών συναλλακτικών ηθών. Ο έλεγχος του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνει τουλάχιστον τις αποστάσεις εδάφους και το χώρο πτώσης του εξοπλισμού, την κατάσταση του δαπέδου απορρόφησης πρόσκρουσης, τυχόν εκτεθειμένα θεμέλια, αιχμηρά άκρα, σημεία παγίδευσης ρουχισμού ή μέρους του σώματος, εξαρτήματα που λείπουν ή έχουν υπερβολική φθορά, και την εν γένει δομική αρτιότητα.

    Β. Το άρθρο αυτό δεν εφαρμόζεται, οσάκις ο ΟΤΑ επιθυμεί να ανακατασκευάσει στο σύνολό της υφιστάμενη παιδική χαρά που πληροί τις προϋποθέσεις των άρθρων 1 και 2 της 28492/2009 απόφασής μας, όπως αυτά τροποποιούνται με την παρούσα.

Άρθρο 3

Τελικές Διατάξεις

  1. Όπου στις διατάξεις της 28492/2009 απόφασής μας αναφέρονται οι όροι «Δημοτικός ή Κοινοτικός/Δήμος ή Κοινότητα», «ΤΕΔΚ» και «Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας» από τη δημοσίευση της παρούσης νοούνται οι όροι «ΟΤΑ», «ΠΕΔ» και «Γενικός Γραμματέας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης», αντίστοιχα.
  1. Όπου στις διατάξεις της 28492/2009 απόφασής μας, όπως αυτή τροποποιείται με την παρούσα, γίνεται αναφορά σε πρότυπα του ΕΛΟΤ ή άλλα ισοδύναμα πρότυπα ή προδιαγραφές ασφάλειας, η αναφορά αυτή καταλαμβάνει τα πρότυπα αυτά και τις προδιαγραφές ασφάλειας όπως κάθε φορά ισχύουν.
  1. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται και σε παιδικές χαρές που βρίσκονται σε χρησιμοποιούμενους από τους ΟΤΑ κοινόχρηστους χώρους.
  1. Κατά τα λοιπά ισχύει η 28492/2009 απόφασή.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα