Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΤο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων

- Advertisement -

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αξιοποιώντας τα εργαλεία της νέας τεχνολογίας και του κινηματογράφου.

Με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας δημιούργησε τη διαδραστική δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablet με τίτλο e21. Η εφαρμογή αυτή ζωντανεύει 24 πίνακες των λαϊκών ζωγράφων Παναγιώτη και Δημήτρη Ζωγράφου, τους οποίους παρήγγειλε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης και ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί σε κάθε έναν από τους πίνακες και να «ζήσει» τις μάχες, στις αληθινές τοποθεσίες των ιστορικών γεγονότων, όπου κι αν βρίσκεται, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανατρέχει στα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη και αναβιώνει τις μάχες στις οποίες έλαβε μέρος μέσα από την εφαρμογή e21 προσφέροντας μια πρωτοφανή εμπειρία σε όποιον θέλει να ζήσει την εποχή εκείνη στο σήμερα. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να μεταφέρει την ατμόσφαιρα της Επανάστασης του 1821 στο «τώρα» του πολιτισμού, της τέχνης και της τεχνολογίας. Παράλληλα, μπορεί ο χρήστης με τα ακουστικά του να ακούει αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, τα οποία διαβάζουν δέκα Έλληνες ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, οι: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Παύλος Ιορδανόπουλος, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης, Τζωρτζίνα Λιώση, Κώστας Νικούλι, Ναταλία Σουιφτ και Μιχάλης Συριόπουλος. Οι ηθοποιοί δούλεψαν με την καθοδήγηση της ηθοποιού και σεναριογράφου Γιούλας Μπούνταλη.

«Στην εποχή μας, η τεχνολογία εκμηδενίζει τις αποστάσεις, ζωντανεύει την Ιστορία μπροστά στα μάτια μας και μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στον ιστορικό χωροχρόνο» επισημαίνει η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό. Τα έργα των Π. και Δ. Ζωγράφου «είναι πρώιμα graphic novel ή ντοκιμαντέρ φτιαγμένα στον καμβά, πενήντα εννιά χρόνια πριν από την εφεύρεση του κινηματογράφου», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Τη δράση έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει τεχνικά ο Μπάμπης Βενετόπουλος, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Τα ζωγραφικά έργα για τις ανάγκες της εφαρμογής παραχώρησε στο Φεστιβάλ η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

Στην επέτειο της Επανάστασης είναι αφιερωμένος και ο φετινός, δίγλωσσος κατάλογος του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει πληροφορίες για την εφαρμογή e21, για το πρότζεκτ «Η πόλη και η πόλη», ενώ συγκεντρώνει όλες τις ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ του ελληνικού κινηματογράφου με θέμα την Επανάσταση του 1821. Η δίγλωσση έκδοση, την οποία σχεδίασαν οι Karlopoulos&Associates θα είναι διαθέσιμη στο e-shop του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη

«Η πόλη και η πόλη»

Το πρωτότυπο πολυμεσικό πρότζεκτ «Η πόλη και η πόλη» είναι μια κινηματογραφική ταινία – εγκατάσταση σε συν-σκηνοθεσία των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα, δυο σκηνοθετών που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1978 και επιστρέφουν για πρώτη φορά δημιουργικά σ’ αυτή.

Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό εγχείρημα που θαμπώνει τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίας-δοκιμίου. Έξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα, δημιουργώντας μια πολυπρόσωπη κινηματογραφική αφήγηση, στην οποία δυο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο πλαίσιο: η πόλη της Θεσσαλονίκης του περασμένου αιώνα και η πόλη της Θεσσαλονίκης όπως είναι τώρα.

Τη σύλληψη, το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Χρήστος Πασσαλής και Σύλλας Τζουμέρκας, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Σίμος Σαρκετζής, το μοντάζ ο Γιώργος Ζαφείρης και παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Βασίλης Κανάκης, Λαέρτης Μαλκότσης, Θέμις Μπαζάκα, Αργύρης Ξάφης, Νίκη Παπανδρέου, Αγγελική Παπούλια, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Μαρία Φιλίνη.

Η πόλη και η πόλη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και σε συμπαραγωγή με την εταιρεία παραγωγής Homemade Films και την παραγωγό Μαρία Δρανδάκη, θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στις 8, 9, 10, 11 Ιουλίου 2021. Η επιμέλεια του πρότζεκτ είναι του Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των MOMus, Claims Conference, Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον Rosa Luxemburg Stiftung – Office in Greece, EKOME, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Iσραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θερμαϊκού και του Athens Film Office.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα