Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΤι ξέρουμε για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη

Τι ξέρουμε για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη

Καθώς η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη εντοπίστηκε σε κρούσμα στη Θεσσαλονίκη εντείνονται και οι φόβοι για την εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού.

Ένα φερόμενο ως πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, έχει πλέον εντοπιστεί στη χώρα μας. Η μετάλλαξη έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με το πώς θα ανταποκριθεί στα εμβόλια κατά της Covid-19 και εάν οι άνθρωποι που είχαν ήδη την ασθένεια θα μπορούσαν να νοσήσουν ξανά από το νέο στέλεχος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής εξήγησε μιλώντας την Παρασκευή στο Sputnik πως «οι μεταλλάξεις είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία. Το ερώτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι αν οι μεταλλάξεις, αλλάζουν τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του ιού. Έως τώρα η τεκμηρίωση δεν είναι πλήρης, ωστόσο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι πιθανότατα έχει αυξηθεί η μολυσματικότητα».

Την ίδια στιγμή, ερωτηθείς σχετικά επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεταλλάξεις του κορονοϊού που να εμφανίζονται ως πιο θανατηφόρες.

«Εως σήμερα η επιστημονική κοινότητα δεν έχει εντοπίσει διαφορές στα συμπτώματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού από την αρχική του μορφή».
Σε κάθε περίπτωση ο επιστήμονας τόνισε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα, τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές καλύπτουν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Πόσο επικίνδυνη είναι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη;
Όπως αναφέρει η «Wall Street Journal» η νοτιοαφρικανική παραλλαγή, ανησυχεί τους επιστήμονες λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων, ειδικά στην ακίδα πρωτεΐνης, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να προσκολληθεί και να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Η ακίδα πρωτεΐνης είναι επίσης το μέρος του ιού που στοχεύουν εμβόλια κατά της Covid-19 και οι θεραπείες αντισωμάτων.

Η ανακάλυψη και η εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική συνέπεσε με μια ισχυρή αύξηση των λοιμώξεων στη χώρα. Οι ερευνητές της Νοτίου Αφρικής λένε ότι πιστεύουν πως η νέα παραλλαγή είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική, με βάση τον πολύ ταχύτερο ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Το νέο στέλεχος συσσωρεύει γρήγορα άλλες εκδόσεις του ιού που κυκλοφορούν στη χώρα. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά συνέβαλε επίσης στην αύξηση των λοιμώξεων. Παράλληλα, οι ερευνητές της χώρας ισχυρίζονται ότι η νέα παραλλαγή δεν φαίνεται να οδηγεί σε πιο σοβαρές περιπτώσεις Covid-19.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα