Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία έφτασαν στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Ελλείψεις πρώτων υλών, εκτίναξη των τιμών τους μέχρι και 100% με άμεσες επιπτώσεις και στον χρόνο παράδοσης των έργων στις συμφωνημένες προθεσμίες! Η ανάδοχος εταιρεία του έργου ΑΚΤΩΡ είναι σαφής και σχεδόν αναλυτική στην επιστολή της με ημερομηνία 10 Μαΐου 2022 που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.».
Τιτλοφορώντας τη δισέλιδη επιστολή της «Απρόβλεπτα γεγονότα (πόλεμος στην Ουκρανία) και επιπτώσεις αυτών στις εργασίες του έργου», η εταιρεία σημειώνει αρχικά ότι «πλέον των όσων έχουμε επισημάνει στο πλαίσιο των επανειλημμένων οχλήσεων/ειδοποιήσεων που υποβάλαμε αναφορικά με τις δυσμενείς συνέπειες που έχουν επέλθει και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να επέρχονται σε βάρος του αναδόχου, ως προς τους όρους εκτέλεσης της σύμβασης για την κατασκευή του έργου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 (ανωτέρα βία), στα οποία εμμένουμε ρητά, με την παρούσα αναφερόμαστε και στις περαιτέρω επιπτώσεις στις εργασίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οπως είναι γνωστό, η ως άνω εμπόλεμη κρίση με άγνωστη διάρκεια, σε συνδυασμό με το ασταθές, διεθνώς, περιβάλλον στην αγορά ενέργειας, το οποίο αναμένεται να επιμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, έχει οδηγήσει σε σημαντικότατες ελλείψεις πρώτων υλών στη διεθνή αγορά, ενώ έχει εκτινάξει τις τιμές των τελευταίων καθώς και αυτών της ενέργειας και των υλικών, οι οποίες ήταν ήδη αυξημένες κατά τα τελευταία έτη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού». Και γίνεται σαφέστερη σημειώνοντας πως «ειδικότερα και αναφορικά με το έργο, επισημαίνουμε τη ραγδαία αύξηση στις τιμές των καυσίμων και υλικών, σε σύγκριση με αυτές που ίσχυαν το προηγούμενο έτος, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό 30-100% [για παράδειγμα αύξηση στα καύσιμα (30%), στον γρανίτη δαπέδου (100%)]».
Τι σημαίνουν όλα αυτά για το έργο; «Η ως άνω μεταβολή είναι καταλυτική για την πρόοδο των εργασιών του έργου» και οι αυξήσεις τιμών «εκφεύγουν των ορίων των αυξήσεων που δύνανται να καλυφθούν από τον θεσμό της αναθεωρήσεως, επιβαρύνουν την κατασκευή, τόσο οικονομικά όσο και χρονικά, περιορίζοντας αναγκαστικά και χωρίς υπαιτιότητα και εν γένει ευθύνη τη δυνατότητα του αναδόχου να εκπληρώσει προσηκόντως μέρος των συμβατικών υποχρεώσεών του».
Ειδική αναφορά γίνεται ακολούθως «στις σημαντικές καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα» και η ΑΚΤΩΡ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εξαιτίας αυτών των λόγων καθυστέρησε ενάμιση μήνα η παράδοση των κυλιόμενων κλιμάκων του σταθμού Αγίας Σοφίας (παραδόθηκαν Ιανουάριο 2022) και πέντε μήνες η παράδοση των πινάκων φωτισμού (παραδίδονται αυτόν τον μήνα). Επίσης για τους πίνακες χαμηλής τάσης η επόμενη παρτίδα παραδίδεται τον μεθεπόμενο μήνα (Ιούλιο 2022) «πλην των πινάκων που αφορούν τον σταθμό Βενιζέλου, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο 2022. Συνεπεία της καθυστέρησης των υπόψη πινάκων, θα καθυστερήσει εξ ανάγκης και η προμήθεια και εγκατάσταση των ροηφόρων ράβδων (busbars)».
Κι ακόμη προβλέπονται καθυστερήσεις: 1. «του συστήματος αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS), για χρονικό διάστημα πλέον των 4 μηνών (αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης περί τις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους)», 2. «των πινάκων PLC του συστήματος BACS, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό στα τέλη του προηγούμενου έτους», 3. «των πινάκων πυρανίχνευσης: του Κτιρίου 2 και του Κέντρου Ελέγχου του Αμαξοστασίου, για χρονικό διάστημα 3 μηνών, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό (αρχικώς προβλεπόμενη ημερομηνία 30.3.2022), των σταθμών Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία κατά χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2,5 μηνών σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό (αρχικώς προβλεπόμενη ημερομηνία 2.5.2022) και των σταθμών ΝΣΣ, Δημοκρατία και Αγία Σοφία, για χρονικό διάστημα 3 μηνών, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό (αρχικώς προβλεπόμενη ημερομηνία 30.8.2022)».
Η ΑΚΤΩΡ υπογραμμίζει ότι «τα ανωτέρω γεγονότα προκαλούν δυσχέρειες στην εκτέλεση των συμβατικών υποχρεώσεων όπως έχουν διαμορφωθεί, απρόβλεπτες και αναπότρεπτες, οι οποίες δεν οφείλονται σε δική μας υπαιτιότητα, αν και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας» και κυρίως υπογραμμίζει πως «εξυπακούεται ότι για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζονται οι απρόβλεπτες καταστάσεις, οι οποίες επιφέρουν άμεσες χρονικές επιπτώσεις στο έργο, αλλά και οικονομικές συνέπειες, καθώς και για οποιαδήποτε χρονική και οικονομική επίπτωση αναφορικά και με άλλες εργασίες, πλέον των ανωτέρω, που επηρεάζονται ή τυχόν επηρεαστούν στο μέλλον, επιφυλασσόμαστε ρητά».
Πηγή: Efsyn.gr