Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΝέος φορέας και ερωτήματα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Νέος φορέας και ερωτήματα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Με μια ρύθμιση που επιχειρεί να λύσει τον ιδιοκτησιακό γρίφο και με μια ασάφεια που δημιουργεί νέα αναπάντητα για την ώρα ερωτήματα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ώθηση στις βαλτωμένες διαδικασίες για την κατασκευή του πολυδιαφημισμένου Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο μετρά μία δεκαετία καλών προθέσεων.

Αν όμως μόνο για την τροπολογία χρειάστηκαν ένας ολόκληρος χρόνος και η αποκλειστική προσωπική εμπλοκή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, δύσκολα μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος ότι είναι δυνατό να αποδώσουν καρπούς οι επικοινωνιακές –για ακόμη μία φορά– θριαμβολογίες για έναρξη εργασιών μέσα στο 2021. Εξάλλου, ήδη από τη συζήτηση επί της τροπολογίας διατυπώθηκαν πλείστα ερωτήματα από την αξιωματική αντιπολίτευση και υπόνοιες για μεθόδευση «εξοστρακισμού» του Γιάννη Μπουτάρη από την υπόθεση.

Δύσκολα μπορεί κάποιος από τους άμεσα εμπλεκομένους να δώσει μία και μόνη απάντηση για το ποιος ευθύνεται για αυτή την κακοδαιμονία. Αν υπάρχει κάποιου είδους ελαφρυντικό για όλους, είναι ότι το αξεδιάλυτο κουβάρι έχει την αρχή του σε μια άλλη «κακοδαιμονία», τότε που το πολιτικό προσωπικό της Θεσσαλονίκης –που αρέσκεται να κομπάζει για μεγαλεπήβολες ιδέες– είχε ξεκινήσει ένα άλλο μεγα-πρότζεκτ, την υποθαλάσσια αρτηρία. Είχε αρχίσει απαλλοτριώσεις 600 στρεμμάτων στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού όπου θα κατασκευαζόταν η είσοδος της υποθαλάσσιας. Αγγίζει πλέον τα όρια της ματαιότητας να προσπαθήσει κάποιος να περιγράψει όλα τα στάδια αυτού του έργου που «πνίγηκε» και που «στραγγαλίζει» για την ώρα και το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να ξεσκαλώσει το έργο με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη και προβλέπει δύο ανταλλαγές ακινήτων ανάμεσα στον ΟΣΕ και στη ΓΑΙΑΟΣΕ και στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο ΟΣΕ θα δώσει οικόπεδο 3.690 τ.μ. (3.166 τ.μ. το μουσείο, 524 τ.μ. για πεζόδρομους) και ο δήμος θα του παραχωρήσει ανάλογης έκτασης διπλανό οικόπεδο. Η ίδια ανταλλαγή θα γίνει και για οικόπεδο 2.488 τ.μ. στον ίδιο χώρο όπου θα δημιουργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Αυτές οι ανταλλαγές θα πρέπει να κυρωθούν μέσα σε τρεις μήνες από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και από τα διοικητικά συμβούλια ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ. Ηδη για το τρίμηνο εκφράζονται αμφιβολίες…

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, σκοπός είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2021, για να συμπέσει με την ελληνική προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Ομως ενώ κύριος του έργου παραμένει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του μουσείου ανατίθεται τώρα σε νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα (ενόσω δηλαδή το νομικό πρόσωπο του ιδρύματος βρίσκεται στο Βέλγιο).

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος κατήγγειλε πως «η κυβέρνηση της Ν.Δ., με αιφνιδιαστική τροπολογία, αλλάζει τον σχεδιασμό», είδε ως «άλλοθι δήθεν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις» και κύριο σκοπό να «δημιουργεί από την πίσω πόρτα νέο φορέα, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς συμφωνία του προέδρου του Ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, Γ. Μπουτάρη, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη λειτουργία του ιδρύματος». Πρόσθεσε δε πέντε ερωτήματα τεχνικής φύσεως για τις διαδικασίες που απαιτούνται, κυρίως έβαλε το πολιτικό πρόταγμα καθώς «το ζήτημα είναι μείζον για την πόλη και γεννά ερωτήματα η διαδικασία που επιλέχθηκε, δηλαδή με τροπολογία και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων. Αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση έχει πρόθεση αλλαγής των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου και αν όλα αυτά γίνονται για να βολευτούν μερικά “γαλάζια” παιδιά». Αναρωτήθηκε δε «τι άραγε θα πει η ελληνική πολιτεία στις δεκάδες προσωπικότητες που συμμετέχουν στη συνέλευση του υφιστάμενου ιδρύματος, πώς θα τροποποιηθεί η χρηματοδότησή τους από το Ιδρυμα Νιάρχος λόγω αυτής της αλλαγής;». Στο ίδιο κλίμα η βουλευτίνα Κατερίνα Νοτοπούλου έκανε λόγο για «αναίτια και ατεκμηρίωτη αλλαγή της θέσης του κτιρίου», στηλιτεύοντας «την αντικατάσταση του υπάρχοντος ιδρύματος με άλλον φορέα».

Μπορεί ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας να έκαναν λόγο σε δηλώσεις τους για «οριστική λύση» του προβλήματος, ωστόσο είναι τέτοια και τέτοιας φύσης τα ερωτήματα που για ακόμη μία φορά οι προθέσεις δείχνουν αλυσιτελείς.

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στον τέως δήμαρχος και πρόεδρο –μέχρι τέλους του 2021– του Ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος δήλωσε ότι «η τροπολογία είναι το ευχάριστο αποτέλεσμα της δουλειάς του κ. Πικραμμένου που ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα και επικυρώνει τη δουλειά που κάναμε στον δήμο επί δημαρχίας μου», ωστόσο παραμένει αινιγματικός σχετικά με τη δημιουργία νέου φορέα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ασάφεια που μεταθέτει το θέμα της διοίκησης στο μέλλον…» (;).

πηγή efsyn.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα