Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΚορωνοϊός: Βαρύ το τίμημα της κυβερνητικής αμεριμνησίας για τη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Βαρύ το τίμημα της κυβερνητικής αμεριμνησίας για τη Θεσσαλονίκη

.

Για τη Θεσσαλονίκη το 2020 θα μείνει στην Ιστορία ως μια «μαύρη» χρονιά, στη διάρκεια της οποίας η πόλη πλήρωσε δυσανάλογα βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας και της κυβερνητικής αμεριμνησίας. Η μη έγκαιρη λήψη μέτρων περιορισμού της ανεξέλεγκτης διασποράς του SARS-CoV-2, κάτι που εξάλλου παραδέχθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οδήγησε την πόλη σε μια τραγωδία, της οποίας η αυλαία δεν έπεσε ακόμη.

«Έχω πει ότι έπρεπε να έκλεινα τη Θεσσαλονίκη ή τη βόρεια Ελλάδα νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχε τότε τέτοια εισήγηση» δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ ήδη είχε προβεί σε αντίστοιχη ομολογία αποτυχίας από το βήμα της Βουλής.

Το μπαλάκι των ευθυνών

Ωστόσο ο πρωθυπουργός, προφανώς για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έσπευσε να επιμερίσει τις ευθύνες για την τραγωδία της Θεσσαλονίκης στους τοπικούς άρχοντες της πόλης, οι οποίοι δεν του έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αν και ιδεολογικά ομογάλακτοί του, οι γαλάζιοι τοπάρχες δεν του χαρίστηκαν και άρχισαν ο ένας μετά τον άλλον να δηλώνουν ότι, σε μια κρίσιμη σύσκεψη που έγινε στα μέσα Οκτωβρίου υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, όλοι είχαν ζητήσει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Προφανώς τα μέτρα δεν ελήφθησαν χάριν των προγραμματισμένων «πανηγυριών» της 26ης και 28ης Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν. Χαρδαλιάς πρόσφατα στην εφημερίδα «Μακεδονία» έβγαλε από το «κάδρο» των ευθυνών μόνο τον Απ. Τζιτζικώστα, αλλά πέταξε το «μπαλάκι» των ευθυνών μακριά από τον πρωθυπουργό και προς την πλευρά της επιτροπής των επιστημόνων για την αργοπορία στη λήψη περιοριστικών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης…

Το μοιραίο τριήμερο

Οι κυβερνώντες επέλεξαν να μην χαλάσουν τη «γιορτή της Θεσσαλονίκης» και τα «πανηγύρια». Και ενώ τα κρούσματα συνεχώς ανέβαιναν, όχι απλώς δεν απαγορεύθηκαν, αλλά ούτε καν αστυνομεύθηκαν οι λαοσυνάξεις έξω από την εκκλησία του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, που εξελίχθηκαν σε «κοβιντοσυνάξεις». Χιλιάδες προσκυνητές, πολλοί χωρίς μάσκες, άλλοι μεταλάμβαναν στον αυλόγυρο, όλοι φιλούσαν την εικόνες και τα χέρια των ιερέων. Δεν θέλει και πολύ….

Η τρελή κούρσα των νέων μολύνσεων

Έτσι φθάσαμε και στον «μαύρο Νοέμβριο». Διότι στις 5 Οκτωβρίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα ήταν μόλις δύο και όλοι λέγανε «η Θεσσαλονίκη πάει πολύ καλά».  Έφθασαν όμως τα 125 στις 20 Οκτωβρίου και στο τέλος του ίδιου μήνα 839! Μια μέρα πριν από τα «πανηγύρια» της 26ης Οκτωβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 181 κρούσματα και δυο – τρεις μέρες αργότερα ξεπερνούσαν τα 500.

Το lockdown επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 3 Νοεμβρίου, μια εβδομάδα νωρίτερα από το πανελλαδικό. Την εβδομάδα που προηγήθηκε είχαν καταγραφεί πάνω από 4.000 νέα κρούσματα, ενώ στις 18 Νοεμβρίου η πόλη κατέγραψε το αρνητικό ρεκόρ των 905 κρουσμάτων σε μια μέρα!

Μόνο τον Νοέμβριο οι θάνατοι από κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 400 στη Θεσσαλονίκη και αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αβαρλής δεν έκρυψε ότι «έχουμε δεκάδες κηδείες καθημερινά» στους ειδικούς τεφρώνες που άνοιγαν στα κοιμητήρια της Θέρμης.

Αλλά και ο Δεκέμβριος δεν είναι πολύ καλύτερος σε επίπεδο θυμάτων. Οι τριψήφιοι αριθμοί στα ημερήσια κρούσματα συνεχίστηκαν, με εξαίρεση το τριήμερο των Χριστουγέννων, αλλά και οι θάνατοι στις ΜΕΘ και στις «κοβιντοκλινικές» δεν έχουν μειωθεί δραστικά, ούτε και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Η κατάρρευση των νοσοκομείων

Τα νοσοκομεία της πόλης, που όλο το προηγούμενο διάστημα ούτε «θωρακίστηκαν» ούτε ενισχύθηκαν με ιατρικό και άλλο προσωπικό, κατέρρευσαν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και ακόμη δεν έχουν συνέλθει. Οι ΜΕΘ τους γέμισαν και συνεχίζουν να είναι γεμάτες, μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου και πολλές παραδοσιακές κλινικές τους παραμένουν ακόμη κλειστές, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19.

Η ποιότητα νοσηλείας έχει πέσει κατακόρυφα και η κυβέρνηση, αντί να επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, προχώρησε σε κατ’ ευφημισμόν επίταξη δύο ιδιωτικών δομών, ενώ δίνει πακτωλό χρημάτων σε κλινικάρχες για να νοσηλεύουν μη Covid ασθενείς και για ενοικίαση χώρων χειρουργείων.

Τέλος, να θυμίσουμε, ότι στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού. Αυτό έγινε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και ήταν «εισαγόμενο» από την Ιταλία. Η ασθενής «0» ήταν μια νέα γυναίκα, επιχειρηματίας στον χώρο της ένδυσης και νοσηλεύτηκε μαζί με το ανήλικο παιδί της στο ΑΧΕΠΑ.

πηγή avgi.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Νέα σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική