Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Το υποστελεχωμένο Ιπποκράτειο στέλνει σήμα κινδύνου

Θεσσαλονίκη: Το υποστελεχωμένο Ιπποκράτειο στέλνει σήμα κινδύνου

- Advertisement -

Οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς των νοσοκομείων έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, αλλά η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν αγνοείται επιδεικτικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως η κραυγή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που σήκωσαν τεράστιο βάρος κατά τις πιο δύσκολες περιόδους της πανδημίας, έχοντας επιστρατεύσει το σύνολο σχεδόν των δυνάμεών του σε κάθε μάχη κατά του κορονοϊού.

Παρόλα αυτά, μάταια περιμένει ενισχύσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Υποστελεχωμένο και αποδιοργανωμένο, το Ιπποκράτειο είναι έτοιμο να πέσει σε κώμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν γιατροί του, οι τραγικές ελλείψεις στην ειδικότητα του αναισθησιολόγου μπορούν να αποβούν μοιραίες για τους ασθενείς.

Σύμφωνα με την καταγγελία των γιατρών, η ελάχιστα ομαλή και ασφαλής λειτουργία του Ιπποκρατείου, για την κάλυψη των προβλεπόμενων υπηρεσιών υγείας, προϋποθέτει 40 αναισθησιολόγους. Ωστόσο, στον απαρχαιωμένο οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 27 οργανικές θέσεις. Εξ αυτών καλύπτονται μόνον οι εννιά, με την δυσμενή προοπτική να πέσουν στις επτά λόγω συνταξιοδοτήσεων. Όπως αναφέρουν διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου, οι απαιτούμενες 93 εφημερίδες ετοιμότητας ειδικών αναισθησιολόγων δεν καλύπτονται με μόνο εννιά γιατρούς.

Η λίστα αναμονής στα χειρουργεία, που συνεχώς μεγαλώνει, έχει ήδη φτάσει τους 1.500 ασθενείς. Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, από τον ερχόμενο μήνα το Ιπποκράτειο θα αδυνατεί να καλύψει χειρουργικές ανάγκες, ενώ οι εκπαιδευόμενοι στις χειρουργικές ειδικότητες μένουν ουσιαστικά εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το πρόβλημα που δημιουργείται από τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους επεκτείνεται και σε άλλες κλινικές, όπως είναι η Παθολογική και η Παιδιατρική, καθώς η απουσία αναισθησιολόγων μεταξύ άλλων δεν επιτρέπει την ομαλή και ασφαλή διενέργεια διαγνωστικών πράξεων και θεραπειών.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη και η τοποθέτηση εξειδικευμένων καθετήρων από τους οποίους χορηγούνται ειδικά φάρμακα σε παιδιά με λευχαιμία ή καρκίνο ή η χορήγηση φαρμάκων μέσα από τη σπονδυλική στήλη απαιτούν την παρουσία ειδικού αναισθησιολόγου.

Την ίδια ώρα, λόγω των τραγικών ελλείψεων αναισθησιολόγων, ούτε οι νέες κλινικές μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς, όπως για παράδειγμα η νέα ΜΕΘ-δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί και να λάβει άμεσα μέτρα για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», με προκήρυξη θέσεων, μόνιμες προσλήψεις και την θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις προσλήψεις στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας.

Κάθε έκπτωση από τα αυτονόητα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ο αργός θάνατος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης γίνεται επικίνδυνος για τη ζωή των ίδιων των ασθενών του, ακόμη και μικρών παιδιών. Τι απαντά το Υπουργείο στις κραυγές αγωνίας των εργαζόμενων και των ασθενών;»  

Εικόνα πλήρους διάλυσης και αποσύνθεσης παρουσιάζουν ακόμη και τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας των ανυπέρβλητων λειτουργικών προβλημάτων που προκαλούν οι τραγικές, πλέον, ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, νοσηλευτές και γιατρούς. Πρόκειται για νοσοκομεία που μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου, επιστρατεύοντας σχεδόν το σύνολο των κλινικών και του προσωπικού τους στον πόλεμο κατά της  πανδημίας. Και που τώρα, μετρώντας μόνο  πληγές και απώλειες, βγάζουν κραυγές απόγνωσης. Όπως το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου οι τραγικές ελλείψεις στην ειδικότητα του αναισθησιολόγου- σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι γιατροί- μπορούν να αποβούν μοιραίες για τους ασθενείς.
Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ, δήλωσε  μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με δύο συναδέλφους του: «[…]  για την ελάχιστα ομαλή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, χρειάζονται τουλάχιστον 40 ειδικοί  αναισθησιολόγοι. Οι οργανικές θέσεις του αναισθησιολογικού τμήματος στον υπάρχοντα οργανισμό του νοσοκομείου είναι 27 και οι υπηρετούντες, αυτή την στιγμή αναισθησιολόγοι είναι μόλις 9, με προοπτική να γίνουν επτά το επόμενο διάστημα λόγω συνταξιοδοτήσεων. Κι αυτό ενώ ο παλιός και ήδη ξεπερασμένος οργανισμός που καταρτίστηκε προ του 2012 προβλέπει 27 οργανικές θέσεις και οι ανάγκες υπολογίζονται σε 40. Για την ασφαλή λειτουργία εφημερίας του νοσοκομείου, ανά μήνα, απαιτούνται 91 ενεργείς και 93 εφημερίες ετοιμότητας ειδικών αναισθησιολόγων. Αυτός ο  όγκος των εφημεριών είναι αδύνατον να καλυφθεί με 9 αναισθησιολόγους. Ήδη τα προγράμματα εφημεριών των τελευταίων μηνών κατατίθενται με 50 κενά, κατά μέσο όρο, σε εφημερεύοντες ειδικούς αναισθησιολόγους».
Από την πλευρά του  διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής και καθηγητής Παιδιατρικής του ΑΠΘ, υπογράμμισε  ότι όλες οι παιδιατρικές μονάδες επηρεάζονται σε ζωτικά θέματα, τα οποία απαιτούν παρουσία αναισθησιολόγου, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση εξειδικευμένων καθετήρων από τους οποίους χορηγούνται ειδικά φάρμακα σε παιδιά με λευχαιμία ή καρκίνο ή η χορήγηση φαρμάκων μέσα από τη σπονδυλική στήλη. Τέλος, επισήμανε ότι ενώ έχουν δημιουργηθεί νέες κλινικές στο νοσοκομείο, όπως η νέα ΜΕΘ που έγινε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ωστόσο δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.  (Παραλύει από 1η Ιουλίου το Ιπποκράτειο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων,  https://www.voria.gr/article/thessaloniki-paralii-apo-1i-iouliou-to-ippokratio-logo-ellipsis-anesthisiologon).
Ο διευθυντής της Δ’ Παθολογικής κλινικής από την πλευρά του επισήμανε ότι: «Η λειτουργία των χειρουργικών κλινικών είναι προβληματική και η έλλειψη διαχρονική, όμως η επίδραση που έχει στη λειτουργία του νοσοκομείου είναι πλέον τεράστια και επηρεάζει τη λειτουργία διαδοχικών τμημάτων, όπως τα παθολογικά που δεν είναι επείγοντα».
Επεσήμανε ακόμη ότι πολύ σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του Ιπποκράτειου είναι ο τρόπος εφημέρευσής του, δηλαδή η εφημέρευση ενός τόσο μεγάλου νοσοκομείου, σε αρκετές εφημερίες τον μήνα, χωρίς την συνεφημέρευση με κάποιο άλλο νοσοκομείο.
 (Παραλύει από 1η Ιουλίου το Ιπποκράτειο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγωνhttps://www.voria.gr/article/thessaloniki-paralii-apo-1i-iouliou-to-ippokratio-logo-ellipsis-anesthisiologon).
Στις παραπάνω επισημάνσεις προστίθενται τα εξής, άκρως ανησυχητικά:  «Όλα αυτά για τις χειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου σημαίνουν: α) Αδυναμία εξυπηρέτησης, έστω και στο ελάχιστο της λίστας χειρουργείων. β) Αύξηση του χρόνου αναμονής  προς χειρουργείο επ’  αόριστον, όχι μόνο αυτών που πάσχουν από καλοήθη χειρουργικά νοσήματα, αλλά και των ασθενών με κακοήθη νοσήματα. γ) Πλήρως ανασφαλή διενέργεια των εφημεριών του νοσοκομείου και κατ΄ επέκταση των επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων, που επίσης έχουν αυξημένο χρόνο αναμονής. δ) Αδυναμία εξυπηρέτησης ασθενών του παθολογικού και του παιδιατρικού τομέα, που απαιτείται   για τη διενέργεια διαγνωστικών ή θεραπευτικών πράξεων παρουσία αναισθησιολόγου. ε) Απόλυτα ανεπαρκή εκπαίδευση των ειδικευομένων των χειρουργικών ειδικοτήτων. […]Δεν είναι πολύ μακριά ο καιρός, που οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη ή και στη Βόρεια Ελλάδα, θα πεθαίνουν επειδή δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι για χορήγηση αναισθησίας, ώστε να χειρουργηθούν…
Από τις 30 Ιουνίου και μετά που παύουν τα έκτακτα μέτρα, το ΓΝΘ  Ιπποκράτειο θα αδυνατεί να καλύψει οποιαδήποτε χειρουργική ανάγκη.» (https://healthdaily.gr/2022/06/15/tragiki-elleipsi-anaisthisiologon-sto-gnth-ippokrateio/, Τραγική έλλειψη αναισθησιολόγων στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»).
Με έγγραφό του προς την Ιατρική Υπηρεσία του νοσοκομείου, ο προϊστάμενος διευθυντής του αναισθησιολογικού τμήματος επισημαίνει ότι:  «[…] Από 1ης Ιουλίου 2022 μέχρι και τις 31 Αυγούστου δεν θα υπάρχει δυνατότητα χορήγησης αναισθησίας σε τακτικά περιστατικά λόγω θερινών αδειών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του αναισθησιολογικού τμήματος. Θα υπάρχει καθημερινή κάλυψη «στο κτίριο Γ΄ για αναισθησία σε επείγοντα περιστατικά και στο κτίριο Α΄ τις ημέρες μαιευτικής εφημερίας. Θα καταβληθεί μέγιστη προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν κάποια έκτακτα περιστατικά (δηλαδή εσωτερικά περιστατικά που χρήζουν αντιμετώπισης, αλλά δεν απειλούνται άμεσα ή βραχυπρόθεσμα οι ζωτικές τους λειτουργίες), κατόπιν συνεννόησης. […]Στις  1.7.2022 στους εννιά ειδικούς του αναισθησιολογικού τμήματος θα οφείλονται 120 ρεπό λόγω ενεργών εφημεριών και 128 μέρες κανονικής άδειας του 2021. Για τις προβλεπόμενες άδειες του 2022 αντιλαμβάνεστε ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση ».  (Ιπποκράτειο: Μπλόκο σε τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων – SOS για τη λειτουργία του νοσοκομείου εκπέμπουν γιατροί, https://www.makthes.gr/ippokrateio-mploko-se-taktika-cheiroyrgeia-logo-elleipsis-anaisthisiologon-578764 ).
Επειδή, η τραγική κατάσταση στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» όχι μόνο δοκιμάζει τις αντοχές των εργαζομένων, αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών .
Επειδή, σήμερα η λίστα αναμονής του ΓΝΘ «Ιπποκράτειου» έχει φτάσει τους 1.500 ασθενείς.
Επειδή, μέχρι σήμερα καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των τραγικών κενών στελέχωσης του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» με μόνιμες προσλήψεις και την θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις προσλήψεις στην ειδικότητα των Αναισθησιολόγων.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο»;
  2. Τι  μέτρα προτίθεται να λάβει για την προκήρυξη όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού Αναισθησιολογίας;
  3. Προτίθεται να μεριμνήσει για την θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις προσλήψεις στην ειδικότητα των αναισθησιολόγων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαρεμένος Γεώργιος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπυρίδωνας (Σπύρος)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα