Η θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) είναι μια κληρονομική πάθηση που οφείλεται σε μεταλλάξεις των γονιδίων της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης του αίματος, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματος.
Τα πιο σοβαρά περιστατικά πρέπει να κάνουν τακτικά μεταγγίσεις αίματος και να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από μία γονιδιακή θεραπεία με βλαστοκύτταρα, η οποία, ωστόσο, είναι πολυδάπανη, με το κόστος να ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τον κάθε ασθενή.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμου, η μεσογειακή αναιμία έχει εξελιχθεί πλέον σε μία χρόνια νόσο, χάρις στην πρόοδο της επιστήμης στον τομέα αυτό, εφόσον βέβαια εφαρμόζονται με συνέπεια τα ιατρικά πρωτόκολλα.
Ο κ. Δήμου τόνισε ωστόσο την ανάγκη να καλύπτονται οι ελλείψεις αίματος, καθώς διαφορετικά, δεκάδες προγραμματισμένες μεταγγίσεις αναβάλλονται, ενώ ένας μεγάλος αριθμός ασθενών υπομεταγγίζεται, αφού δε λαμβάνει τη σωστή ποσότητα αίματος για τη θεραπεία του.
Σύμφωνα με την κα Παναγιώτα Χαλκιά, αιματολόγο και συντονίστρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου, χρειάζονται 100 περίπου αιμοδοσίες ημερησίως, για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. Όπως επισήμανε η κα Χαλκιά, οι διακοπές του Αυγούστου, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες ποσότητες αίματος που συλλέγονται από τα κινητά συνεργεία Αιμοδοσίας, έχουν ως αποτέλεσμα να αδειάσουν τα ψυγεία των Αιμοδοσιών, ενώ οι ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών παραμένουν οι ίδιες και απηύθυνε έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει αυτή τη δύσκολη στιγμή, να αιμοδοτήσει άμεσα, καθώς οι ζωές όλων όσοι χρειάζονται μετάγγιση αίματος, βρίσκονται σε κίνδυνο.
Πηγή: ΕΡΤ3