Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΘεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία στο δημαρχείο της Α' ΕΛΜΕ για την μετεγκατάσταση των διαπολιτισμικών...

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία στο δημαρχείο της Α’ ΕΛΜΕ για την μετεγκατάσταση των διαπολιτισμικών σχολείων

Παρέμβαση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής την Τετάρτη 28 Αυγούστου προτίθεται να πραγματοποιήσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την “έξωση” των διαπολιτισμικών σχολείων από το κτίριό τους και την βιαστική μετεγκατάστασή τους, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να συγκεντρωθούν το δημαρχείο της πόλης στις 18:00 το απόγευμα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ζήτημα.

Αναλυτικότερα στην σχετική ανακοίνωση του το ΔΣ της ΕΛΜΕ και οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την διαδικασία δηλώνοντας ότι δεν συναινούν στη βίαιη και χωρίς προγραμματισμό μεταφορά των διαπολιτισμικών σχολείων που αποφασίστηκε εσπευσμένα και δια περιφοράς από το δημοτικό Συμβούλιο στις 12 Αυγούστου με αποτέλεσμα εργολαβικά συνεργεία να έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες παρεμβάσεων με γυψοσανίδες στα σχολεία υποδοχής.

Ακόμα σε αυτή επισημένεται πως: “Το ζήτημα της σχολικής στέγης στην Θεσσαλονίκη δεν εμφανίστηκε ξαφνικά τους τελευταίους μήνες. Είναι διαχρονικό και αποτέλεσμα της χρόνιας αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων. Είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες η ηλικία των σχολικών κτιρίων της πόλης, τα όρια ζωής των λυόμενων κτιρίων, οι αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις που πρέπει και έπρεπε να γίνουν. Είναι τεράστιες οι ευθύνες Κυβέρνησης – Περιφέρειας – Δήμων για την ολιγωρία τους τόσα χρόνια. Προσωρινά ήταν τα προκάτ σχολεία από τον σεισμό του ’78, αλλά λειτουργούν επί σχεδόν μισό αιώνα (Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και ΓΕΛ, 31ο Γυμνάσιο, 1ο ΓΕΛ), προσωρινά μεταφέρονται και «κλείνουν» σχολεία όπως το Διαπολιτισμικό, το Ειδικό κλπ. Έτσι το προσωρινό γίνεται διαχρονικό και τις περισσότερες φορές μόνιμο.

Σίγουρα όλοι μας θέλουμε να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των λυόμενων σχολείων, όμως δεν μπορεί να αποτελεί λύση η κατεδάφισή τους, χωρίς να έχει αρχίσει η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων. Αυτό που δε θέλουμε όμως είναι να μεταστεγαστούν τα σχολεία όπως-όπως και αυτή η “προσωρινή” λύση να γίνει οριστική όπως έγινε και με άλλα σχολεία. Οι υποσχέσεις για την ανέγερση νέων κτιρίων είναι χωρίς αντίκρισμα αφού δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα, ούτε έχουμε δει ακόμη κανένα σχέδιο. Αλήθεια ποιο είναι το σχέδιο μεταστέγασης, αν βέβαια υπάρχει, για τα εναπομείναντα προκάτ σχολεία όπως το 31ο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ όταν θα έρθει η ώρα τους να μεταφερθούν; Μήπως θα εφαρμοστεί και σε αυτά άρον-άρον και στη λογική του κόστους – οφέλους η «λύση» της γυψοσανίδας; Σήμερα, με την επίσημη πολιτική του ΥΠΑΙΘΑ να κλείνει και να συγχωνεύει τμήματα και σχολεία, μειώνονται οι ελπίδες να χτιστούν νέα σχολικά κτίρια. Επιτακτική είναι η ανάγκη να εξασφαλιστεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης κρατική χρηματοδότηση και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σχολείων (στα υπάρχοντα ή σε άλλα οικόπεδα στην ίδια περιοχή) με όλες τις απαραίτητες υλικοτεχνικές προδιαγραφές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες”.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα