Τα κορεατικά έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά. Η σειρά του Netflix, Squid Game κάνει θραύση, αν και όσοι γνωρίζουν τη γλώσσα υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια μικρή “απόσταση” σε όσα λένε οι ηθοποιοί και στους αγγλικούς υπότιτλους.
Στη Θεσσαλονίκη όμως από ότι φαίνεται υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της γλώσσας, τόσο από μικρούς όσο και από μεγαλύτερους.
Δεκάδες μαθητές που παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια τα μαθήματα, μιλούν ήδη τη γλώσσα, ενώ εδώ και λίγο καιρό, που η ζωή μας έχει κατακλυστεί από δημοφιλείς κορεατικές σειρές και συγκροτήματα, ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.
Νεότεροι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία κάθονται στα θρανία και μαθαίνουν κορεατικά με τον αριθμό των Θεσσαλονικέων μαθητών να «αγγίζει» τους εκατό, ανάμεσά τους κι ένα τμήμα με τέσσερις γυναίκες συνταξιούχους.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την κορεατική γλώσσα, ειδικά τον τελευταίο χρόνο», εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η Σοφία Γερμανού, ιδιοκτήτρια του μοναδικού φροντιστηρίου ενήλικων που διδάσκει κορεατικά, σημειώνοντας πως ανέκαθεν ενδιαφέρονταν οι Θεσσαλονικείς για τις ασιατικές γλώσσες, όπως τα κινεζικά και τα ιαπωνικά, αλλά τώρα πια τα κορεατικά είναι αυτά που κερδίζουν έδαφος.
«Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στην κουλτούρα μας ο κορεατικός πολιτισμός. Οι τηλεοπτικές σειρές που είναι πολύ γνωστές και η Korean pop με τα συγκροτήματα που έχουν πολύ μεγάλη δημοφιλία σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, φαίνεται πως έφεραν τον κόσμο πιο κοντά στη γλώσσα αυτή.
Έχουμε λοιπόν από τη μια τους νέους που έρχονται και θέλουν να μάθουν τη γλώσσα για να μπορούν να συνομιλούν με τους αγαπημένους τους Κορεάτες καλλιτέχνες στα social media και με όνειρο ένα ταξίδι στη χώρα, αλλά και τους μεγαλύτερους που επιθυμούν να παρακολουθούν τις σειρές τους και να καταλαβαίνουν τους στίχους των αγαπημένων τους τραγουδιών, μπαίνοντας καλύτερα στο πνεύμα», λέει χαρακτηριστικά η κ. Γερμανού.
Το 1994 ξεκίνησαν στο φροντιστήριο να διδάσκουν εκτός από τις συνηθισμένες γλώσσες και ιαπωνικά. Τότε, μια Γιαπωνέζα καθηγήτρια είπε στην κ. Γερμανού ότι ήρθε στη Θεσσαλονίκη μια Κορεάτισσα και θέλει να διδάξει τη γλώσσα της σε Έλληνες.
«Έτσι έγινε το πρώτο μας τμήμα. Ξεκινήσαμε διστακτικά, αλλά όσο περνάει ο καιρός οι εγγραφές είναι όλο και περισσότερες. Πέρυσι είχαμε περισσότερους από ογδόντα μαθητές. Τα τμήματα χωρίζονται σε φοιτητικά, σε ενήλικων και σε αυτά των πιο μεγάλων ηλικιών», δηλώνει η ιδιοκτήτρια του φροντιστηρίου.
Τμήμα συνταξιούχων που διδάσκονται κορεατικά για τρίτη χρονιά
Υπάρχει πρωινό τμήμα με λίγο μεγαλύτερες κυρίες που είναι τέσσερις στον αριθμό, που για το δικό της λόγο η καθεμιά, αγάπησαν τη γλώσσα και παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα τους. Μια από τις δραστήριες συνταξιούχους- μαθήτριες είναι η Στέλλα Θωμά.
Η 57χρονη, που δούλευε σε βιβλιοθήκη και γνωρίζει τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά) μαγεύτηκε από τα κορεατικά, όταν άρχισε να ακούει τη συγκεκριμένη μουσική.
«Κάποια στιγμή άκουσα ένα συγκρότημα και τον Baekhyun που είναι πασίγνωστος Κορεάτης τραγουδιστής και τότε μού έκανε εντύπωση η γλώσσα, ο μελωδικός ρυθμός και είπα πως θα ξεκινήσω να μαθαίνω κορεατικά.
Προσπάθησα στην αρχή μόνη μου, αλλά δεν είχα το αποτέλεσμα που ήθελα, καθώς δεν έχει σχέση με τις λατινογενείς γλώσσες επομένως δεν είναι εύκολη η εκμάθησή της» σημειώνει, η συνταξιούχος -τριτοετής πλέον- μαθήτρια της κορεατικής.
Όπως λέει η κ. Θωμά, οι Κορεάτες πιστεύουν πολύ στη μοίρα και κάτι ανάλογο έγινε και στην περίπτωσή της, καθώς όταν επικοινώνησε με το φροντιστήριο για να ρωτήσει για τα μαθήματα, της είπαν πως ξεκινούν την επόμενη μέρα, οπότε ήταν γραφτό.
Μπήκε στο τμήμα και ξεκίνησε μαθήματα με άλλες τρεις κυρίες της ίδιας περίπου ηλικίας. Ανυπομονεί, μάλιστα, για την έναρξη της νέας χρονιάς και ονειρεύεται ένα ταξίδι στη Σεούλ, ενώ ακόμη και στο σπίτι της έχει βάλει πινελιές κορεατικής κουλτούρας στη διακόσμηση.
Μετάφραση, διάβασμα και TikTok στα μαθήματα κορεατικών
Στο φροντιστήριο διδάσκουν τέσσερις καθηγήτριες. Οι δύο είναι Κορεάτισσες και οι άλλες δύο Ελληνίδες, οι οποίες ήταν μαθήτριες στο φροντιστήριο και αφού έφτασαν στο ανώτερο επίπεδο, σήμερα δουλεύουν μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις τους στους αρχάριους.
Η Μαρία Τσακαλίδου, καθηγήτρια κορεατικών σήμερα, τελείωσε αγγλική φιλολογία αλλά κατέληξε να διδάσκει κάτι εντελώς διαφορετικό και μάλιστα με μεγάλη αγάπη και πάθος. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγεί πως ξεκίνησε καθαρά λόγω της μουσικής και των ταινιών και μάλιστα όλοι οι συγγενείς και φίλοι, από τη μια απορούσαν και από την άλλη δεν πίστευαν πως το εννοούσε, όταν τους ανακοίνωσε ότι θα μάθει κορεατικά, ωστόσο τους διέψευσε όλους καθώς σήμερα είναι μια πολύ καλή καθηγήτρια.
«Τα μαθήματα περιλαμβάνουν γραμματική, είναι ακουστικά και έχουν και διάβασμα κειμένου. Μεταφράζουμε τη γραμματική από τα κορεατικά στα ελληνικά και όσο προχωρά ο μαθητής, τα εξηγούμε και μιλάμε και στα κορεατικά, συνήθως υπό τους ήχους κορεατικής μουσικής. Βλέπουμε και TikTok στα κορεατικά, ειδικά με τους νεότερης ηλικίας μαθητές», σημειώνει η κ. Τσακαλίδου.
Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις, όπου ο ερωτάς ήταν η κινητήριος δύναμη και η αιτία εκμάθησή της γλώσσας, όπως συνέβη στη Θεσσαλονικιά που γνώρισε έναν Κορεάτη στα social media, τον ερωτεύτηκε, έμαθε στο φροντιστήριο τη γλώσσα και πρόσφατα έφυγε από τη χώρα μας και ζει μόνιμα μαζί του στην Κορέα.
Όσο για τη γλώσσα, όπως εξηγεί η κ. Γερμανού, είναι πιο μαλακός ο ήχος της φωνής και τόσο νευρικός όσο είναι τα κινεζικά. «Έχουν πέντε τόνους, οπότε είναι πιο χρωματισμένη προφορά», λέει και διαβεβαιώνει ότι ακόμη και μία χρονιά μαθημάτων είναι αρκετή για το επίπεδο βασικής επικοινωνίας, μία ακόμη χρονιά μαθημάτων εγγυάται συνεννόηση απλής μορφής, ενώ στα έξι έτη σπουδών μπορεί κάποιος να αποκτήσει πτυχίο επιπέδου Β2.
Squid Game: Η νέα σειρά-φαινόμενο του Netflix που ήταν 10 χρόνια στα αζήτητα
Το Squid Game είναι το νέο παγκόσμιο φαινόμενο στο Netflix. Τις τελευταίες εβδομάδες η κορεάτικη σειρά βρίσκεται στο Νο1 του Top10 της δημοφιλούς streaming πλατφόρμας σε περισσότερες από 90 χώρες.
Η ιστορία του Squid Game (“Το Παιχνίδι του Καλαμαριού”) ξεκινάει με τον Gi-hoon, έναν απελπισμένο, χωρισμένο και καταχρεωμένος άνδρα, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει.
Ως από μηχανής θεός εμφανίζεται μπροστά του ένας άνδρας, ο οποίος του προτείνει να συμμετέχει σε ένα παιχνίδι, από το οποίο μπορεί να πλουτίσει.
Ο άγνωστος άνδρας δίνει στον Gi-hoon μία κάρτα, η οποία αποτελεί μία πρόκληση σε ένα αληθινό παιχνίδι επιβίωσης, στο οποίο συμμετέχουν ακόμη 456 παίκτες, όλοι με το ίδιο υπόβαθρο.
Το παιχνίδι όμως δεν είναι τόσο απλό καθώς οι παίκτες βρίσκονται αντιμέτωποι με θανάσιμους κινδύνους. Όμως δεν έχουν πολλές επιλογές. Ή θα παίξουν και θα κερδίσουν το τεράστιο χρηματικό έπαθλο ύψους 45 δισ. γουόν ή θα αφήσουν την τελευταία τους πνοή.