Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΗ Πόλη Ανάποδα: «Εγκατάλειψη, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση στις παιδικές χαρές του Δ.Θεσσαλονίκης»

Η Πόλη Ανάποδα: «Εγκατάλειψη, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση στις παιδικές χαρές του Δ.Θεσσαλονίκης»

.

******

Κριτική στη διοίκηση Ζέρβα ασκεί η Πόλη Ανάποδα για τον φρικτό τραυματισμό μιας 8χρονης σε παιδική χαρά του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Τα συνεργεία του Δήμου με ελλιπέστατο προσωπικό, δέκα εργάτες και τεχνίτες που ασχολούνται, εκτός από τη συντήρηση των παιδικών χαρών, και με τα κτίρια και τις υποδομές του Δήμου, είναι πρακτικά αδύνατο να κάνουν αυτοψίες σε τακτά χρονικά διαστήματα στις παιδικές χαρές. Και η συμβολή τους όμως στη συντήρηση των παιδικών χαρών είναι μάλλον δευτερεύουσα, αφού αφορά μικρές φθορές, καθώς η αποκατάσταση μεγαλύτερων απαιτεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πιστοποιημένα ανταλλακτικά τα οποία δεν διαθέτουν», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πόλη Ανάποδα.

Αναλυτικά:

«

Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση του άτυχου παιδιού που κόντεψε να χάσει πριν μερικές μέρες το δάχτυλό του στην τσουλήθρα του Πάρκου του Φωκά στη Νέα Παραλία, και να στείλουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους γονείς του.

Αυτό το πρόσφατο ατύχημα όμως δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των υποδομών του Δήμου συνολικά.

Ειδικότερα δε για τις παιδικές χαρές αναδεικνύει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία, την επάρκεια των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, τη φύλαξη, τον ιδιωτικό τομέα που εμπλέκεται, αλλά και τις συχνές φθορές που προκαλούνται από πολίτες.

Από το 2012 και μετά η νομοθεσία απαιτεί για τις παιδικές χαρές αυστηρές προδιαγραφές με πιστοποιημένα παιχνίδια και χώρους, τα οποία όμως εκτινάσσουν το κόστος κατασκευής και συντήρησης στα ύψη.

Οι 63 παιδικές χαρές του Δήμου πιστοποιούνται για την καταλληλότητά τους και συντηρούνται από ιδιωτική εταιρεία, η οποία πραγματοποιεί και περιοδικές αυτοψίες στους χώρους.

Τα συνεργεία του Δήμου με ελλιπέστατο προσωπικό, δέκα εργάτες και τεχνίτες που ασχολούνται, εκτός από τη συντήρηση των παιδικών χαρών, και με τα κτίρια και τις υποδομές του Δήμου, είναι πρακτικά αδύνατο να κάνουν αυτοψίες σε τακτά χρονικά διαστήματα στις παιδικές χαρές. Και η συμβολή τους όμως στη συντήρηση των παιδικών χαρών είναι μάλλον δευτερεύουσα, αφού αφορά μικρές φθορές, καθώς η αποκατάσταση μεγαλύτερων απαιτεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πιστοποιημένα ανταλλακτικά τα οποία δεν διαθέτουν.

Η υποστελέχωση συνεχίζεται και στο επίπεδο των μηχανικών: για το συγκεκριμένο αντικείμενο υπάρχει μόνο ένας!

Η φύλαξη είναι ένα άλλο πρόβλημα. Πριν τρία χρόνια ο Δήμος διέθετε φύλαξη με προσλήψεις μέσα από προγράμματα ΟΑΕΔ, η οποία όμως σταμάτησε με την πανδημία όταν και έκλεισαν οι παιδικές χαρές.

Ο Δήμαρχος σε πρόσφατη ανακοίνωσή του είπε ότι θα δοθούν 1.350.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των παιδικών χαρών, μέσω ιδιωτικής εταιρείας φυσικά, εκτός από αυτά που δίνονται κάθε χρόνο για πιστοποιήσεις και συντήρηση.

Μπορεί ίσως αύριο να αποφασίσει την ανάθεση της φύλαξης σε εταιρεία σεκιούριτι ή ακόμη και την ιδιωτικοποίηση των παιδικών χαρών, όπως έχει γίνει με άλλους δημόσιους χώρους.

Όπως σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, κι εδώ το νεοφιλελεύθερο μοντέλο προτάσσει την ιδιωτικοποίηση, αφού πρώτα έχει φροντίσει με την εγκατάλειψη και την υποχρηματοδότηση να συκοφαντήσει τη δημόσια διαχείριση.

Από τη μεριά μας, προτείνουμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους, προσλήψεις προσωπικού και στελέχωση των υπηρεσιών με το κατάλληλο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων επικοινωνίας με τον Δημότη. Δημιουργία υπηρεσίας φύλαξης για την πραγματοποίηση έστω περιοδικών ελέγχων στις παιδικές χαρές. Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου για τις παιδικές χαρές, όχι βέβαια όσον αφορά τις προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά κυρίως την δομή των κατασκευών, μια και πολλές από αυτές είναι πολύπλοκες, χρησιμοποιούν ακριβά υλικά και είναι απαιτητικές στην συντήρηση.

Τέλος, πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση ότι οι παιδικές χαρές, ένα από τα πιο ευαίσθητα κομμάτια του δημόσιου χώρου, από την έλλειψη του οποίου δυστυχώς υποφέρει τραγικά η πόλη μας, απαιτούν σεβασμό και εγρήγορση για τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας τους από όλους μας».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα