Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΑρχαιολογικοί χώροι γύρω από τη Θεσσαλονίκη που πρέπει να επισκεφθείτε έστω μια...

Αρχαιολογικοί χώροι γύρω από τη Θεσσαλονίκη που πρέπει να επισκεφθείτε έστω μια φορά

- Advertisement -

Τι κι αν η Θεσσαλονίκη η ίδια είναι ένα τεράστιο μουσείο που περιέχει σχεδόν όλες τις φάσεις της ιστορίας μέσα στον αστικό της ιστό;

Γύρω από τη Θεσσαλονίκη, μπορείτε να επισκεφθείτε μερικές από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες της Ελλάδας και να πάρετε μια γερή και συναρπαστική γεύση του πώς ήταν η καθημερινότητα στην αρχαία και ρωμαϊκή Ελλάδα. Φυσικά, μην ξεχνάτε και τα τοπικά αρχαιολογικά μουσεία που φιλοξενούν μερικά από τα πιο γνωστά ευρήματα που δικαιολογημένα τραβούν κάθε χρόνο το διεθνές ενδιαφέρον.

Παρακάτω, ετοιμάσαμε μια λίστα με τις σημαντικότερες τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος γύρω από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που μπορείτε να επισκεφθείτε, όταν αποφασίσετε να περιηγηθείτε στο αρχαίο παρελθόν της χώρας.

Πέλλα

Ίσως, η γνωστότερη αρχαία πόλη των Μακεδόνων που έχει μείνει στην ιστορία για το θρυλικό ανάκτορο της, αλλά και για το τεράστιο κανάλι που περιέβαλλε την πόλη που κάποτε ήταν σχεδόν παραθαλάσσια. Αν και το ανάκτορο σήμερα δεν διασώζεται παρά ελάχιστα και η μυθική του αίγλη υπάρχει μόνο ως αναφορά σε αρχαίους συγγραφείς, η Πέλλα εξακολουθεί να είναι must-visit χώρος, άπαξ και βρεθείτε στην περιοχή.

Εδώ, μπορείτε να θαυμάσετε τα θρυλικά ψηφιδωτά της Ελληνιστικής Εποχής με γνωστότερο αυτό που απεικονίζει το κυνήγι ελαφιού στην αρχαιότητα, ενώ φυσικά επιβάλλεται και μια επίσκεψη στο μοντέρνο μουσείο της Πέλλας που φιλοξενεί σπουδαία ευρήματα από την περιοχή. Εννοείται πως αν σας μένει χρόνος, μπορείτε να επισκεφθείτε και τη σύγχρονη πόλη της Έδεσσας λίγο βορειότερα.

Η είσοδος στους Βασιλικούς Τάφους στις Αιγές/Photo: Shutterstock
Το Ανάκτορο των Αιγών/Photo: Shutterstock

Αιγές

Η αινιγματική πόλη που έχει ταυτίσει το όνομά της με τάφους αρχαίων βασιλιάδων, είναι χωρίς αμφιβολία το αρχαίο must-αξιοθέατο στη Μακεδονία.

Η αρχαία πόλη που σήμερα διασώζεται σε δύο υπέροχα μουσεία, το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών και το καταπληκτικό υπόγειο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων με τα σπάνια ταφικά κτερίσματα και την χρυσή σαρκοφάγο με τον Ήλιο της Βεργίνας, αξίζει χωρίς καμία αμφιβολία μια περίοπτη θέση στην travel list σας, άπαξ και βρεθείτε στην περιοχή. Φυσικά, ούτε λόγος για το πρόσφατα αποκατεστημένο παλάτι των Αιγών.

Αξίζει να παρακολουθήσετε την ομιλία της Δρ. Αγγελικής Κοτταρίδη για τις Αιγές, στο μεγάλο συνέδριο του Travel.gr στη Θεσσαλονίκη εδώ.

Photo: Shutterstock
«Λέων της Αμφίπολης»/Photo: Shutterstock

Αμφίπολη

Μια ενδιαφέρουσα αρχαία στάση που θα σας ταξιδέψει στο παρόν και στο παρελθόν της Μακεδονίας. Από τον θρυλικό μαρμάρινο (και λιγάκι άγριο) Λέοντα, το αιώνιο σύμβολο της εισόδου της Αμφίπολης, μέχρι τον θρυλικό τύμβο Καστά, οι αρχαιολογικές εκπλήξεις της Αμφίπολης είναι ατελείωτες και αινιγματικές. Κι αν ο τύμβος Καστά με τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες και τις ακέφαλες Σφίγγες θα είναι πιλοτικά επισκέψιμος τουλάχιστον μέχρι το 2027, το πλούσιο σε ευρήματα Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης σίγουρα θα σας δώσει μια γεμάτη γεύση από το αρχαίο παρελθόν της περιοχής που δύσκολα θα ξεχάσετε.

Το ιερό της ανατολίτικης θεάς Ίσιδας Λοχίας, στο Δίον/Photo: Shutterstock
Άγαλμα της Δήμητρας στο Αρχαιολογικό Πάρκο στο Δίον/Photo: Shutterstock

Δίον

Η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων λίγο πιο έξω από την ομώνυμη σημερινή κωμόπολη είναι ένα πραγματικό ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα. Στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, μπορείτε να περπατήσετε στην αρχαία λιθόστρωτη κεντρική αρτηρία της πόλης και να φανταστείτε πώς ήταν η ζωή σε μια πόλη στην Αρχαιότητα. Αν και πολλά από τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου είναι δυστυχώς σήμερα ερείπια, αυτό δεν ισχύει για το αρχαίο θέατρο Δίου, το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου, ενώ σίγουρα μην ξεχάσετε με τίποτα να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο του Δίου που διασώζει μοναδικά και σπάνια ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη.

Πηγή: travel.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα