Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΑντιεξουσιαστές πέταξαν μπογιές σε καταστήματα στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Αντιεξουσιαστές πέταξαν μπογιές σε καταστήματα στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

.

Αντιεξουσιαστές πέταξαν μπογιές σε 4 καταστήματα τηλεπικοινωνιών  σήμερα τα ξημερώματα.

Ειδικότερα, μέλη της αναρχικής ομοσπονδίας “Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης” πέταξαν μπογιές στις προσόψεις των καταστημάτων που βρίσκονται στις οδούς Παπάφη 130 στην Κ. Τούμπα, στην Ανατολικής Ρωμυλίας 33 & Α. Παπανδρέου στη Νεάπολη, στη Λαγκαδά 201 και στην Εθν. Αντιστάσεως 14.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο indymedia:

“Σήμερα διανύουμε μια συγκυρία ραγδαίων και συνεχών ανακατατάξεων και μεταβολών στον παγκόσμιο καπιταλιστικό σχηματισμό και καταμερισμό εργασίας. Στα πλαίσια της τρέχουσας δομικής κρίσης του καπιταλισμού, της οποίας η εκδήλωση επιτείνεται με την πανδημία του κορωνοϊού, η διάσωση, η αναπαραγωγή και η επικερδής ανασυγκρότηση του κεφαλαίου υλοποιείται, πέραν των κρατικών ενισχύσεων και επιχορηγήσεων για το μεγάλο κεφάλαιο, μέσω της αυξημένης μετακύλισης των ζημιών και των εξόδων των αφεντικών στον κόσμο της εργασίας. Η κρατική διαχείριση της πανδημίας αποτελεί την αφορμή και την ευκαιρία που παρέχει η κυβέρνηση εν είδει ταξικής επικουρίας στους κεφαλαιοκράτες, για να προχωρήσει ανεμπόδιστα η ριζική αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων στην κατεύθυνση της κατάργησης των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, της περιστολής και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, της περαιτέρω ελαστικοποίησης και εντατικοποίησης της εργασίας, αλλά και της μαζικής αύξησης της ανεργίας.

Την ώρα που η πλατιά κοινωνική πλειοψηφία βυθίζεται ακόμα περισσότερο στη φτώχεια και την ανέχεια, αδυνατώντας να καλύψει βασικές καθημερινές ανάγκες ένεκα της ταξικής υποτίμησης που υφίσταται, πολλοί εκ των σφετεριστών του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, τμήματα της οικονομικής ελίτ δηλαδή, συνεχίζουν ακάθεκτα την κερδοφορία τους, πάντοτε εις βάρος των εργαζομένων τους. Μια τέτοια περίπτωση, ανάμεσα σε πολλές άλλες, είναι και η Cosmote, η θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ δηλαδή, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών (46,9%) του οποίου κατέχει η γερμανική πολυεθνική εταιρεία Deutsche Telekom. Ο ΟΤΕ καταγράφει καθημερινά καθαρά κέρδη ύψους 1.500.000 ευρώ. Είναι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, λαμβάνει ετήσιο μισθό 1.600.000 ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με τον μισθό 5.000 υπαλλήλων που εργάζονται σε θυγατρικές του ΟΤΕ.

Εδώ και μήνες η διοίκηση του ΟΤΕ, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη των μετόχων της, δρομολογεί την εφαρμογή ενός νέου επιχειρηματικού πλάνου, το οποίο συνίσταται στη δημιουργία τριών θυγατρικών εταιρειών στις οποίες πρόκειται να μεταβιβαστεί κατόπιν απόσχισης το 80% όσων εργάζονται σήμερα στον συγκεκριμένο όμιλο τηλεπικοινωνιών. Μιλάμε συνολικά για 5.500 εργαζόμενους πρώτης γραμμής. Οι μέτοχοι του ΟΤΕ αποφάσισαν, λοιπόν, να προχωρήσουν κατά το προσεχές διάστημα στην απόσχιση των κλάδων Εξυπηρέτησης Πελατών, Καταστημάτων και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου της εταιρείας, οι οποίοι θα απορροφηθούν αντίστοιχα από την Cosmote e-Value, στην οποία θα μεταφερθεί όλο το τμήμα εξυπηρέτησης και υποστήριξης του ομίλου, τη Γερμανός, η οποία θα περιλαμβάνει το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός και Cosmote και την Cosmote Τεχνικές Υπηρεσίες (CTS), όπου θα μεταφερθεί ο τομέας των τεχνικών υπηρεσιών του ομίλου.

Ας δούμε, λοιπόν, τι θα επιφέρουν στους εργαζόμενους αυτές οι κινήσεις που σχεδιάζει η εργοδοσία του ΟΤΕ και της Cosmote κατ’ εντολή της γερμανικής μητρικής τους εταιρείας, Deutsche Telekom. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, σε διαβουλεύσεις που είχε με εργατοπατέρες, η εργοδοσία κατέστησε σαφές πως όσοι εργαζόμενοι μεταφερθούν στις νέες θυγατρικές εταιρείες δε θα έχουν ούτε Λογαριασμό Νεότητας, ούτε Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ούτε θα υπαχθούν στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Cosmote. Μετά από επόμενη αντίστοιχη διαβούλευση, οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν πως θα χάσουν το εφάπαξ, θα ασφαλιστούν στο ΙΚΑ, ενώ στην πορεία ξεκίνησαν και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Η νέα εργασιακή πραγματικότητα που μεθοδεύει η εργοδοσία, ελλοχεύει αυξημένη επισφάλεια για τους εργαζόμενους του ομίλου που πρόκειται να μεταφερθούν στις νέες θυγατρικές, διότι αυτές ανά πάσα στιγμή μπορούν να κηρύξουν πτώχευση, να κλείσουν ή να πωληθούν, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους. Αυτή την τακτική εφάρμοσε η Deutsche Telekom στη Ρουμανία, όταν έστειλε χιλιάδες εργαζόμενούς της σε θυγατρική εταιρεία, την οποία πούλησε ως ζημιογόνα μέσα σε τρία χρόνια στην Ericson, με συνέπεια οι μισοί εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι. Η εργοδοσία, μάλιστα, προσπαθεί να εμπαίξει τους εργαζόμενους, υποσχόμενη πως κατά τη μετάβασή τους στις θυγατρικές εταιρείες θα διατηρηθούν τα κεκτημένα που τους εξασφαλίζει η Σ.Σ.Ε., η οποία όμως λήγει τον Οκτώβριο! Επιπλέον, είναι γνωστό ότι στις θυγατρικές εταιρείες δεν ισχύει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, ο κανονισμός μεταθετότητας, ούτε πειθαρχικό δίκαιο και συγκεκριμένο μισθολόγιο, ενώ οι συμβάσεις εργασίας θα είναι ατομικές.

Η εργοδοσία του ΟΤΕ και της Cosmote θέλει πάση θυσία να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της πλάνο, γι’ αυτό και εντείνει την ασυδοσία της απέναντι στους εργαζόμενους, τους οποίους διώκει, εκβιάζει και απειλεί συστηματικά, ώστε να υποκύψουν και να αποδεχτούν τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας ή να παραιτηθούν υπό το βάρος των πιέσεων και των διώξεων έναντι πενιχρής αποζημίωσης. Σε πολλές περιπτώσεις εργαζόμενοι εξωθούνται στην παραίτηση, καθώς η εταιρεία τους αναγκάζει να μεταβούν από την επαρχία στην Αθήνα, προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινή ζωή και στις οικογένειές τους. Πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως έχουν καλεστεί σε κατασκευασμένα πειθαρχικά συμβούλια, όπου με ανυπόστατες κατηγορίες τούς ανακοινώνεται η οριστική απόλυσή τους, πολλές φορές χωρίς να έχουν μάλιστα δικαίωμα μετάβασης σε αυτά τα συμβούλια. Κάποιοι εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε αναρρωτική άδεια απολύθηκαν επίσης. Παράλληλα, οι συνήγοροι των εργαζόμενων καταγγέλλουν ότι οι πειθαρχικές συνεδριάσεις διενεργούνται χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος του συνηγόρου, του πειθαρχικώς κατηγορούμενου ή/και του μάρτυρα υπεράσπισης, με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας, τα οποία δε σέβεται ούτε η ίδια η εργοδοσία. Γι’ αυτό ακριβώς, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία του ομίλου δρα με κυβερνητικές πλάτες και κυβερνητική πολιτική κάλυψη, καθώς αδιαφορεί για την εφαρμογή και την τήρηση του προβλεπόμενου νομικού πλαισίου, όπως και για τα υγειονομικά μέτρα, τα εργασιακά δικαιώματα, την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων της επιχείρησης. Πολλοί εργαζόμενοι του ΟΤΕ και της Cosmote έχουν υποστεί αυτό το διάστημα καρδιακά επεισόδια, ορισμένοι έχουν αποβιώσει, ένας εργαζόμενος του ομίλου αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ ένας άλλος εργαζόμενος κρεμάστηκε μέσα στο γραφείο όπου δούλευε! Απολύοντας τους παλιούς εργαζόμενους, η διοίκηση του ΟΤΕ και της Cosmote θα μπορεί να στελεχώσει τις τρεις υπό δημιουργία θυγατρικές με νέο και φτηνότερο εργατικό δυναμικό που θα έχει ακόμα λιγότερα εργασιακά δικαιώματα, προστατεύοντας και αυξάνοντας έτσι τα κέρδη τους.

Στα σύγχρονα κάτεργα των τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ και της Cosmote η εργασιακή και υλική πραγματικότητα για τους εργαζόμενους είναι αβίωτη, ενώ το μέλλον τους είναι εξαιρετικά επισφαλές και αβέβαιο. Η ευθύνη για την υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών, την υπονόμευση του βιοτικού επιπέδου, τις αυτοκτονίες και τις ασθένειες των εργαζομένων που αποτελούν απόρροια της υλικής και ψυχολογικής πίεσης που αυτοί υφίστανται καθημερινά, βαραίνει αποκλειστικά την εργοδοσία του ομίλου, που τους εξοντώνει καθημερινά με την πολιτική που ακολουθεί, η οποία έχει αποκλειστικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους των μετόχων της. Οι αυθαιρεσίες και η ασυδοσία της εργοδοσίας του ΟΤΕ και της Cosmote δε φτάνουν στο δημόσιο λόγο. Οι εν λόγω εταιρείες προσφέρουν τεράστια ποσά για διαφημίσεις στον αστικό τύπο και τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Τα πάντα έχουν το κόστος τους για τα αφεντικά και τις μπίζνες τους. Άλλωστε, κατά κανόνα αυτοί μονοπωλούν την είδηση και τη ροή της.

Εμείς, ως κομμάτι της εργατικής τάξης και αναρχικοί, στηρίζουμε τις αγωνιστικές ταξικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ και την Cosmote, όπως αντίστοιχα σταθήκαμε αλληλέγγυα στο πλευρό τους, όταν προ ολίγων μηνών πραγματοποιούσαν απεργία διαρκείας με αιτήματα την κατοχύρωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και την άρση των απολύσεων. Η οργάνωση των εργαζομένων σε ταξικά σωματεία και εργατικές πρωτοβουλίες, μακριά από τα εργοδοτικά και γραφειοκρατικά σωματεία που παρέχουν συγκατάθεση σε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις και αποτελούν στυλοβάτες και συνδαιτυμόνες των αφεντικών, είναι απαραίτητος όρος για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους απέναντι στις επιθέσεις που δρομολογούν συντεταγμένα εις βάρος τους τα αφεντικά και το πολιτικό τους προσωπικό. Η δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στη συνειδητοποίηση των ταξικών τους συμφερόντων ως διαμετρικά αντίθετων με αυτά των αφεντικών, στην οργάνωση της αλληλεγγύης και του αγώνα τους για την ικανοποίηση των άμεσων υλικών αναγκών τους. Η δύναμη των εργαζομένων είναι η ταξική τους συσπείρωση και η αλληλεγγύη, σε αντίθεση με τον αχαλίνωτο ανταγωνισμό, την εξατομίκευση και τη δουλικότητα που προσπαθούν να τους ενσταλάξουν τα αφεντικά, προκειμένου να τους διασπάσουν και να τους απομονώσουν, για να μην καταστούν επικίνδυνοι και απαιτήσουν την ικανοποίηση αιτημάτων και αναγκών τους. Αυτή η συλλογική δύναμη που βρίσκεται στα χέρια όσων κινούν με την εργασία τους τα γρανάζια της παραγωγής σήμερα, είναι η ίδια που καλείται να φέρει εις πέρας το έργο της πανανθρώπινης κοινωνικής και ταξικής χειραφέτησης, της επαναστατικής ανατροπής του κράτους και του καπιταλισμού, της ακηδεμόνευτης και αμεσοδημοκρατικής οργάνωσης της αυριανής κοινωνίας των ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών και των ομόσπονδων κοινοτήτων που θα μεριμνούν για την ικανοποίηση των συλλογικών αναγκών και την ολιστική αυτοπραγμάτωση του κάθε ατόμου ως οργανικού τμήματος του κοινωνικού συνόλου”.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα