Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηTo νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

To νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

.

Γεμάτο από μουσική, αλλά και κάθε άλλη μορφή τέχνης όπως χορό, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, είναι το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που ξεκινά αύριο και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου με τη γιορτή Πανσελήνου.

Είναι ένα πρόγραμμα που, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίασή του σήμερα, βασίζεται στο τρίπτυχο ποιότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα. «Ποιότητα όσον αφορά στις παραγωγές και στις υπηρεσίες που παρέχουμε. Συνέπεια ως προς το αποτέλεσμα του παραγόμενου έργου, διότι δεν κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα αρχών και αξίων. Και τέλος αποτελεσματικότητα όσον αφορά στην άρτια προσπάθεια, χάρη στο έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει ο οργανισμός και φυσικά στην αγαστή συνεργασία με όλους τους καλλιτέχνες», δήλωσε η νέα πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου.

Η κ. Αλεξανδροπούλου τόνισε ότι στο πρόγραμμα του επόμενου εξαμήνου περιλαμβάνονται καινοτόμες ιδέες, νέες προτάσεις και σπουδαίες συνεργασίες, που εκτιμά ότι θα κερδίσουν το αυθόρμητο χειροκρότημα όλων. Άλλωστε, εκτός από τις παραγωγές του Μεγάρου, φιλοξενούνται και σπουδαίες εξωτερικές παραγωγές, όπως το Φάντασμα της Όπερας, η Λίμνη των Κύκνων, η Αυλή των Θαυμάτων, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς κ.α.. «Οι παραγωγές που θα παρακολουθήσετε θα σας πλημμυρίσουν με πολύ σημαντικά και ίσως πρωτόγνωρα συναισθήματα. Εμείς θέλουμε κάθε φορά που έρχεστε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η καρδιά και το μυαλό σας να ταξιδεύουν. Να βιώνετε ξεχωριστές εμπειρίες μέσα από μια διέγερση πνευματικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα για το 2023 θα κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες, καθώς είναι το έτος Μαρίας Κάλλας, οπότε θα υπάρξουν δράσεις για να τιμηθεί η εμβληματική Ελληνίδα υψίφωνος, ενώ ταυτόχρονα είναι και έτος Σεργκέι Ραχμάνινοφ, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν δράσεις αφιερωμένες στον σπουδαίο Ρώσο συνθέτη και πιανίστα. «Στο πλαίσιο του έτος Ραχμάνινοφ φιλοξενούμε τον διαπρεπή πιανίστα Alexei Volodin μαζί με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ρουμανίας, ο οποίος θα ερμηνεύσει το ξακουστό, εξαιρετικά δημοφιλές, αλλά και δύσκολο τρίτο κονσέρτο του Ραχμάνινοφ», είπε από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ Χρήστος Γαλιλαίας. «Σημαντικότατη είναι ακόμη η παρουσία του πιανίστα Yefim Bronfman, ενός από τους κορυφαίους πέντε πιανίστες του κόσμου. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να γίνει αυτή η μετάκληση και για αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που τα καταφέραμε -από κοινού με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και που θα έχει το κοινό της Θεσσαλονίκης την ευκαιρία να τον απολαύσει από κοντά», συμπλήρωσε ο κ. Γαλιλαίας.

Για το ρόλο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στα  πολιτιστικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Γαλιλαίας τόνισε ότι επειδή πρόκειται για τον μοναδικό ολοκληρωμένο χώρο πολιτισμού στην περιοχή, οφείλει να στηρίξει όλες τις μορφές τέχνης. Γι’ αυτό και πέραν της μουσικής, υπάρχει και η έντονη παρουσία άλλων τεχνών και στοιχείων. Καινοτομία για παράδειγμα αποτελεί η σειρά επισκέψεων ξένων συγγραφέων από όλο τον κόσμο στο Μέγαρο, για να συζητήσουν με καταξιωμένους Έλληνες από όλους του χώρους θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η αρχή θα γίνει με τους πολυβραβευμένους Rodrick Beaton και Jonathan Coe. Επιπλέον, ξεχωριστή θέση στο νέο πρόγραμμα κατέχει ο χορός, με το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας που χορογραφούν οι Χορευτές του Βορρά, ενώ συνεχίζει να φιλοξενείται η μεγάλη έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου με τίτλο «Τα έργα ηχούν σαν μουσική», όπως και η λειτουργία της δημόσιας ανοιχτής γλυπτοθήκης στην πλατεία και τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου.

«Πεποίθηση όλων μας είναι ότι πρέπει να τιμούμε την ιστορία μας και στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε να τιμούμε την ιστορική μνήμη. Στις 29 Ιανουαρίου έχουμε μία ακόμη σημαντική συναυλία, σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ενώ στις 26 Απριλίου, σε συμπαραγωγή με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο, θα παρουσιάσουμε μια συναυλία αφιερωμένη στη γενοκτονία των Αρμενίων», είπε ο κ. Γαλιλαίας. «Η τέχνη έχει το μοναδικό χάρισμα και τη σπάνια ικανότητα να διατηρεί άσβεστη την ιστορική μνήμη και τα διδάγματα του τη συντροφεύουν», υπογράμμισε η κ. Αλεξανδροπούλου.

Δυναμική θα είναι επίσης φέτος η παρουσία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «MOYSA», που ξεκινά με μία σημαντική συναυλία τον επόμενο μήνα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε τέλος στην παρουσία Ελλήνων δημιουργών, όπως με τη συναυλία σε μουσική του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, με συμμετοχή της MOYSA και των σημαντικών ερμηνευτών Μάριο Φραγκούλη και Θοδωρή Βουτσικάκη.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα