Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Το χωριό που δεν ξέρει τι θα πει ανεργία

Θεσσαλονίκη: Το χωριό που δεν ξέρει τι θα πει ανεργία

Μπορεί το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας να παραμένει διψήφιο, ενώ για το 2023 σύμφωνα με εκτίμηση του ΙΟΒΕ αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 11,5%, όμως σε ένα χωριό της Θεσσαλονίκης η ανεργία είναι άγνωστη λέξη, καθώς καταγράφεται μηδενική.

Εβδομήντα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λίγο μετά τα Μακεδονικά Τέμπη βρίσκεται το Μόδι, ένα χωριό τριακοσίων περίπου κατοίκων, γνωστό τα τελευταία  χρόνια ως «το χωριό των λουλουδιών»,  μολονότι  η καλλιέργεια, με την οποία ασχολούνται οι κάτοικοι του δεν είναι αυτή των λουλουδιών, αλλά των καλλωπιστικών φυτών, χάρη σε αυτή την ασχολία και τα χιλιάδες  στρέμματα  που καλλιεργούνται οι κάτοικοι του χωριού έχουν εργασία ως παραγωγοί ή εργάτες γης.

«Ξεκίνησα να δουλεύω πριν από περίπου δύο χρόνια, ενώ παράλληλα φοιτούσα στο ΤΕΙ λογιστικής. Για εμένα η  διαδικασία να αναζητήσω δουλειά σε ένα από τα φυτώρια του χωριού ήταν μονόδρομος, καθώς κατάγομαι από την περιοχή και παράλληλα υπήρχαν αρκετές θέσεις εργασίας» αναφέρει στην εφημερίδα Karfitsa, ο 23χρονος Δημήτρης Γιάπος,  φοιτητής λογιστικής και εργαζόμενος σε ένα από τα φυτώρια καλλωπιστικών φυτών  της περιοχής.

Η καλλιέργεια των καλλωπιστικών φυτών  στο Μόδι ξεκίνησε πριν από σαράντα χρόνια από έναν κάτοικο του χωριού και σιγά σιγά μυήθηκαν και άλλες οικογένειες δημιουργώντας έτσι τα δικά τους  φυτώρια. Σήμερα, περισσότερες  από δεκαπέντε οικογένειες έχουν τις δικιές τους επιχειρήσεις καλλωπιστικών φυτών απασχολώντας εκτός από τα μέλη της οικογένειας τους και άλλους συγχωριανούς τους αλλά και εργαζόμενους από άλλες περιοχές.

Ο 27χρονος Αντώνης Θεοδώρου έχει το δικό του φυτώριο στην περιοχή. Σπούδασε γεωπονία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και για τον ίδιο ήταν αναμενόμενο να ασχοληθεί με την παραγωγή καλλωπιστικών φυτών και να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ». «Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1987 από τον πατέρα μου και πλέον συνεχίζεται και από εμένα. Καλλιεργούμε κυρίως φυτά εξωτερικού χώρου, θάμνους, δέντρα  και διάφορα άλλα φυτά που τοποθετούνται κυρίως σε κήπους και πάρκα. Τα φυτά απευθύνονται σε καταναλωτές που θέλουν να ομορφύνουν τον κήπο τους και   φυσικά σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και ξενοδοχειακές μονάδες», αναφέρει ο Αντώνης Θεοδώρου.

Ανάλογα  με την εποχή η κάθε επιχείρηση απασχολεί από έξι έως δώδεκα εργάτες σε δουλειές όπως  οι μεταφορές, η μεταφύτευση ,  το κλάδεμα και  το πότισμα. Τα φυτά από το Μόδι δεν καλύπτουν μόνο εγχώρια ζήτηση αλλά εξάγονται σε  χώρες  της Ευρώπης.  «Μεγάλο μέρος της παραγωγής των καλλωπιστικών φυτών εξάγεται σε  Βουλγαρία και  Ρουμανία», συμπληρώνει ο Αντώνης Θεοδώρου.  Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι μία εύκολη εργασία, χρειάζεται υπομονή και μεγάλη προσπάθεια.

Τις προηγούμενες δεκαετίες οι εργάτες γης ήταν  κυρίως αλλοδαποί, όμως τα τελευταία χρόνια  βρίσκουν εργασία  στα φυτώρια του χωριού  κάτοικοι που έμειναν άνεργοι  που εργάζονταν στην οικοδομή, την κτηνοτροφία και σε άλλες γεωργικές ασχολίες. Στο Μόδι, χιλιάδες  στρέμματα -τα περισσότερα από οπουδήποτε στην Ελλάδα, καλλιεργούνται με καλλωπιστικά φυτά κάθε είδους- ενώ οι εκτάσεις χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται  καθώς οι παλιοί   παραγωγοί  επεκτείνουν τις καλλιέργειες τους, ενώ νέοι κάτοικοι του χωριού προστίθενται  ως νέοι παραγωγοί καλλωπιστικών φυτών στους ήδη υπάρχοντες.

«Στο χωριό όποιος θέλει να βρει δουλειά   βρίσκει. Η περιοχή έχει αρκετές επιχειρήσεις,  μερικές από τις οποίες  απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Υπάρχουν επιχειρήσεις που απασχολούν έως και είκοσι εργαζόμενους. Πολλά από τα φυτώρια της περιοχής εξάγουν καλλωπιστικά φυτά σε χώρες του εξωτερικού, στη Ιταλία, την Τουρκία, Πολωνία, Ισπανία και Βουλγαρία», τονίζει ο Θανάσης Κωστούδης, πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Μοδίου.  Εάν και μικρό χωριό  λόγω της   καλλιέργειας καλλωπιστικών φυτών έχει κρατήσει ένα μεγάλο ποσοστό των νέων του, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο χωρίο, διατηρώντας το έτσι «ζωντανό», παραγωγικό και βιώσιμο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα