Από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, κάθεται καθημερινά για ώρες απέναντι από τον υπολογιστή του και νότα-νότα γράφει μουσική.
Οι διαφόρων ειδών συνθέσεις του, πηγαίνουν σε μία ηλεκτρονική μουσική βιβλιοθήκη, στην οποία απευθύνονται κυρίως επαγγελματίες του χώρου της τηλεοπτικής βιομηχανίας, οι οποίοι επιλέγουν το μουσικό θέμα που θα «ντύσει» σίριαλ, διαφημιστικά σποτ, εκπομπές, reality shows, δελτία ειδήσεων ή οτιδήποτε άλλο…
Ο Κώστας Μανίκης ασχολείται από παιδί με τη μουσική, μέσα από ωδεία και σχολικές μπάντες, τόσο με το αρμόνιο όσο και με την κιθάρα, ενώ στη συνέχεια άρχισε να κάνει εμφανίσεις σε διάφορα μαγαζιά με ζωντανή μουσική. Κάνοντας μία διαδρομή από τη rock και τη blues μέχρι το ρεμπέτικο, κατέληξε στην Κρήτη, όπου σπούδασε Μουσική Τεχνολογία και Ακουστική και έτσι συμπλήρωσε κάπως και θεωρητικά -όπως λέει, τον τομέα της μουσικής παραγωγής.
Σήμερα, στα 40 του χρόνια, σε κανονικές συνθήκες θα ήταν ένας επαγγελματίας μουσικός. Βέβαια, οι …κανονικές συνθήκες άλλαξαν, πριν από δώδεκα χρόνια, εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος, που τον άφησε τετραπληγικό. «Το 2010 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Ρέθυμνο και επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την περίοδο είχαμε φτιάξει ένα σχήμα και είχαμε ξεκινήσει εντατικές πρόβες για να ασχοληθούμε επαγγελματικά με αυτό. Ωστόσο, στον γυρισμό από μία εκδρομή στα λουτρά Πόζαρ με την παρέα μου, βγήκαμε από το δρόμο με το αυτοκίνητο και τραυματίστηκα», λέει ο Κώστας Μανίκης στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από τότε, δεν έχει αίσθηση ούτε κίνηση από το στήθος και κάτω, ενώ έχει μερική κίνηση στα χέρια, όμως τα δάχτυλά του δεν λειτουργούν. Κάπως έτσι σταμάτησε να μπορεί να παίζει μουσική. «Το ατύχημα αυτό με πήγε πίσω σε πολλούς τομείς της ζωής μου, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι δεν μπορούσα να εκφράσω πλέον αυτό που αποτελούσε τη βασική μου αγάπη, το να παίζω μουσική», αναφέρει ο κ. Μανίκης. «Αυτό που με πόνεσε περισσότερο, είναι ότι δεν έχω κρατήσει ηχογραφήσεις από την περίοδο που μπορούσα να παίζω. Είναι σκληρή η αίσθηση ότι έχεις ένα υλικό και ξαφνικά δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό, έχει χαθεί η δυνατότητα να το αναπαράγω», συμπληρώνει.
Μετά από μια περίοδο άρνησης της δύσκολης κατάστασης στην οποία είχε εισέλθει, άρχισε να έρχεται η αποδοχή. «Μου πήρε κάποια χρόνια να βρω τους ρυθμούς μου και να μικρύνω το μειονέκτημα της κινητικότητας. Προμηθεύτηκα ειδικό εξοπλισμό και εργαλεία για τον υπολογιστή, ώστε να μπορεί να με βοηθήσει στη δουλειά μου και να κάνω ό,τι μπορώ σε σχέση με τη μουσική. Πλέον εισάγω τις νότες και όλα αυτά που χρειάζομαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημειώνει.
Ο νεαρός άνδρας με την πανίσχυρη θέληση κατάφερε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις περιορισμένες του δυνατότητες και πλέον παράγει μουσική που δυνητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω του «music libraries» οπουδήποτε στον πλανήτη. «Με …όχι και τόσο καλά αποτελέσματα στην αρχή, έγραφα ό,τι μπορούσα και ήμουν πολύ ενθουσιασμένος που βρήκα μία ενασχόληση. Μετά άρχισα να γράφω κάποια τραγούδια, για τα οποία βρέθηκαν επαγγελματίες να τα ερμηνεύσουν κι αυτό μου επιβεβαίωσε ότι είμαι στο σωστό δρόμο», τονίζει αλλά όπως λέει, αυτό δεν του αρκούσε.
«Στη συνέχεια δούλεψα πάνω στο όνειρό μου, που ήταν να αρχίσω να γράφω κινηματογραφική μουσική. Ωστόσο η τετραπληγία μου με κρατά απομονωμένο, κάτι που δεν με βοηθά στις δημόσιες σχέσεις που απαιτούνται για να προωθήσω τη μουσική μου», συμπληρώνει και καταλήγει λέγοντας ότι βρήκε το δρόμο του να γράφει μουσική και να την δίνει σε εταιρείες που στη συνέχεια την προωθούν για χρήση σε διαφήμιση σήριαλ ή οπουδήποτε αλλού.
«Συνειδητοποίησα ότι η σύνθεση, μου προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Είναι μία διαφορετική προσέγγιση, πάνω στην οποία δουλεύω καθημερινά και με τα χρόνια έγινα καλός σ’ αυτό», επισημαίνει, λέγοντας ότι μέσω αυτού του τρόπου δέχεται την επιβεβαίωση ότι μπορεί να είναι παραγωγικός και να είναι λειτουργική η μουσική που γράφει.
Ο Κώστας Μανίκης ασχολείται με διαφορετικά είδη μουσικής και το κάθε άλμπουμ του αντιπροσωπεύει ένα από αυτά. «Θα μπορούσα να εστιάσω στα πιο δημοφιλή είδη ή να ασχοληθώ μόνο με ένα και να γίνω πάρα πολύ καλός σε αυτό. Προς το παρόν όμως ακόμη το ψάχνω, εξερευνώντας διάφορα μουσικά μονοπάτια», δηλώνει. Όπως λέει, θα συνεχίσει να κάνει καθημερινά τη …μοναχική του δουλειά, χωρίς να σταματά να κυνηγά το όνειρό του.
Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter