Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Ματαίωση του flyover;

Θεσσαλονίκη: Ματαίωση του flyover;

.

Ελληνικό Δημόσιο και εργολαβική κοινοπραξία απειλούν με ματαίωση του flyover στη Θεσσαλονίκη μετά την πρώτη δικαστική νίκη των κατοίκων που βάζει φρένο στην υλοτόμηση της περιοχής Κωνσταντινουπολίτικα. Την περασμένη Παρασκευή η υπόθεση συζητήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο και χθες κατατέθηκαν τα υπομνήματα των διαδίκων.

Στις 11 του περασμένου Αυγούστου, η ελληνική Δικαιοσύνη είχε δικαιώσει τους κατοίκους της περιοχής – μέλη του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών Πυλαίας Θεσσαλονίκης, κάνοντας δεκτό το αίτημά τους ώς την εκδίκαση της κύριας προσφυγής και παγώνοντας την εκτεταμένη υλοτόμηση.

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για την ουσία της υπόθεσης αναμένεται σε μερικές εβδομάδες, ενώ η εργολαβική κοινοπραξία Αβαξ – Μυτιληναίος, που έχει αναλάβει το έργο, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμιά ενέργεια ώς τις 30 Σεπτεμβρίου. Μετά όμως;

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων ώστε να ματαιωθεί η εκτεταμένη υλοτόμηση στην περιοχή

Γενική συνέλευση

Προφανώς οι δικαστικές αποφάσεις δεν εκδίδονται με γνώμονα τα τελεσίγραφα των εταιρειών, ούτε καν του Ελληνικού Δημοσίου που αντιδικεί με τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ετσι προχθές έγινε μια μεγάλη γενική συνέλευση των περιοίκων και των μελών του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών που επιβεβαίωσε την αγωνιστική τους διάθεση, αποφασίζοντας:

● Κλιμάκωση των αντιδράσεων για τη ματαίωση της εκτεταμένης υλοτόμησης στην περιοχή.

● Εξάντληση όλων των ένδικων μέσων για την ακύρωση του σχεδίου αυτού.

● Ενημέρωση των πολιτών όλης της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν γνωρίζουν επακριβώς τους λόγους των κινητοποιήσεων και την περιβαλλοντική ζημιά που θα επιφέρει το έργο.

● Μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια των εγκαινίων της ΔΕΘ.

«Πολλοί Θεσσαλονικείς αναρωτιούνται γιατί υπάρχουν αντιδράσεις. Πολλοί νομίζουν ότι πάμε να ματαιώσουμε ένα έργο που θα κάνει τη Θεσσαλονίκη Λος Αντζελες. Δεν είναι έτσι όμως. Η δήλωση Ελληνικού Δημοσίου και κοινοπραξίας εργολάβων ότι αν δεν γίνει η υλοτόμηση ματαιώνεται το έργο είναι ωμός εκβιασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος των κατοίκων, Αλέξανδρος Αδαμίδης.

Είναι τουλάχιστον αστείες, αν όχι εξωφρενικές, οι θέσεις Δημοσίου και κοινοπραξίας ότι οι κάτοικοι δεν έχουν έννομο συμφέρον να ζητούν την ακύρωση υλοτομήσεων δέντρων και ότι το κράτος ενεργεί με γνώμονα «το δικό τους καλό»! Για ποιους τα είπαν αυτά; Γι’ αυτούς που τα φύτευαν 30 χρόνια τώρα και στη συνέχεια τα έσωσαν με προσωπικές μάχες από τη μεγάλη πυρκαγιά του ’97!

Το ιστορικό

Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης
Η υπόθεση έφτασε αρχικά στις δικαστικές αίθουσες πριν από περίπου έναν μήνα. Είχε προηγηθεί μαζική κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής όταν εργάτες με μηχανήματα υλοτόμησης εμφανίστηκαν ξαφνικά στα Κωνσταντινουπολίτικα για να αρχίσουν το κόψιμο των δέντρων, προφανώς ποντάροντας στο γεγονός ότι καλοκαιριάτικα τα αντανακλαστικά τους θα είχαν πάει διακοπές…

Το πράγμα όμως δεν πήγε σύμφωνα με τα σχέδια, διότι οι κάτοικοι του ιστορικού συνοικισμού βρέθηκαν στον δρόμο, οπότε άρον άρον αποσύρθηκαν τα ΜΑΤ, ενώ εμφανίστηκε στο σημείο ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Υπό αυτές τις συνθήκες επικοινώνησε -σύμφωνα με τους παρόντες- με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο και αποφασίστηκε η αποχώρηση συνεργείων και αστυνομικών.

Εχει ενδιαφέρον ότι οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν για την κοπή των δέντρων μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, από ενημερωτικό έγγραφο του δήμου, καθώς μέχρι τότε γνώριζαν ότι ο δρόμος θα κατασκευαζόταν από την απέναντι πλευρά του Περιφερειακού.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα