Έναν ακόμα προορισμό μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη σας παρουσιάζει σήμερα το Thesekromi στις αποδράσεις του στη φύση.
Ο υδροβιότοπος ή Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου βρίσκεται δίπλα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης μα ταυτόχρονα τόσο μακριά από την οικιστική ανάπτυξη και τη βοή της πόλης. Η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από το κέντρο ης Θεσσαλονίκης.
Είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού (Εθνικό Πάρκο Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα) που περιλαμβάνει εκτός από τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου , τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα του ποταμού Αξιού, καθώς και την κοίτη του έως τα σύνορα της Ελλάδας, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους.
Η δημιουργία της Λιμνοθάλασσας Η μοναδικότητα στη δημιουργία της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για έναν «νέο» υγρότοπο που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60. Η καθίζηση του εδάφους που προκλήθηκε από την υπεράντληση νερών και η χαλαρή σύσταση του εδάφους οδήγησαν το έδαφος να υποχωρήσει σε διάφορα σημεία της λιμνοθάλασσας σε βάθος έως και 3-4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!
Στη «λεκάνη» σχηματίστηκε δημιουργήθηκε η σημερινή λιμνοθάλασσα. Στη δημιουργία της λιμνοθάλασσας συνέβαλε και η κατασκευή του παράκτιου αναχώματος, το 1976, για την προστασία του οικισμού του Καλοχωρίου από ενδεχόμενες πλημμύρες. Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου καλύπτει μία έκταση 2.260 στρεμμάτων. Ιδιαίτερα όμορφος είναι ο περιπατητικός διάδρομος γνωστός και ως “κόκκινος δρόμος”.