Ημερίδα με θέμα «τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία» πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον ουσιαστικό σεβασμό των δικαιωμάτων των ΑμεΑ ώστε να εξαλειφθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Κατά την έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμό απεύθυναν -μεταξύ άλλων- ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος, Χρήστος Μπουλούμπασης.
Ρεπορτάζ: Θεοδώρα Απότα
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία υπολογίζεται στο 1 εκατομμύριο και αντιστοιχεί περίπου στο 10% της χώρας, όπως ανέφερε η κα Μαριάννα Αθανασάκη, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω. «Δεν πρέπει να είναι αποδεκτό το να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων» τόνισε προσθέτοντας ότι ο κόσμος «αναρωτιέται εάν στη χώρα μας ζουν άτομα με αναπηρίες» καθώς δεν τους βλέπει να εργάζονται ή να διασκεδάζουν.
«Το θέμα της πρόσβασης είναι θέμα συνείδησης. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία» σημείωσε από την πλευρά της η κα Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, Αστυνομικός Διευθυντής, Υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στους οδηγούς που αποκλείουν την πρόσβαση σε ΑμεΑ σταθμεύοντας με τα οχήματά τους σε ράμπες ενώ υπογράμμισε ότι δίνεται προτεραιότητα τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων.
Από την πλευρά του ο κος Γιάννης Λυμβαίος, Οργανωτικός Γραμματέας της Ε.Σ.Α.μεΑ. (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία), δήλωσε ότι «είναι σπάνιο, διεθνώς, η αστυνομία να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες όπως η σημερινή» τονίζοντας ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει να μπορούν να απολαύσουν τα δικαιώματά τους σε ισότιμη βάση.
Για την ανάγκη ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των ΑμεΑ έκανε λόγο ο κος Αναστάσιος Κατραμάδος, Αστυνόμος Α’, Ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Εύχομαι μια μέρα να σταματήσουμε να σπαταλάμε φαιά ουσία για αυτονόητα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά ο Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης και Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Αντώνης Τσαπατάκης. Αναφέρθηκε στο προσωπικό του βίωμα λέγοντας ότι στο παρελθόν «η υγειονομική επιτροπή της ΕΛ.ΑΣ. με θεώρησε ακατάλληλο για να συνεχίσω την υπηρεσία μου στο Σώμα». «Έπρεπε να παλέψω για το δικαίωμά μου. Κίνητρό μου ήταν να αποδείξω ότι είμαι κατάλληλος και αποφάσισα ότι ο μόνος που μπορούσε να μου δώσει τη θέση μου πίσω ήμουν εγώ! Χρόνια μετά εισακούστηκα και άλλαξε αυτός ο νόμος» είπε για προσθέσει «έπρεπε να φτάσω σε αυτό το σημείο για να εισακουστώ;».
«Χρησιμοποίησα τα μέσα που είχα για να πετύχω ένα θεμιτό σκοπό. Εξαιτίας αυτής της αλλαγής μπήκαν άλλα 14 άτομα με αναπηρία στο Σώμα», ανέφερε ο κος Τσαπατάκης.
«Ζητάμε να μη καταπατάται η ελευθερία μας» σημείωσε τονίζοντας τη σημασία της ευαισθητοποίησης των πολιτών. «Όσες υποδομές και αν φτιαχτούν δεν θα έχουν νόημα, αν ο πολίτης δεν αντιλαμβάνεται τη χρήση τους», κατέληξε.
Σε αποκλειστική δήλωσή του στο seleo.gr ο κος Τσαπατάκης και ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει ώστε να μην στρέφονται τα βλέμματα στα δικαιώματα των ΑμεΑ μόνο στις 3 Δεκεμβρίου, η οποία ορίζεται ως Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, απάντησε «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε στους νεότερους από εμάς ότι είναι ελεύθεροι και να δώσουμε σημασία στη λέξη “ελευθερία” όπως δώσαμε στη λέξη “δικαίωμα”. Αν δώσουμε στα παιδιά μια καλύτερη παιδεία από αυτή που δόθηκε σε εμάς, όλος ο κόσμος θα είναι καλύτερος».
Δείτε το Video:
Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter