Μετά από ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων, ένα ζευγάρι πελαργών έφτασε στο Καλοχώρι, στη δυτική Θεσσαλονίκη, προκειμένου το θηλυκό να εναποθέσει τα αβγά του και μαζί να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια. Επί 12 ημέρες προσπαθούν να δημιουργήσουν μία φωλιά σε μια κολόνα ηλεκτροφωτισμού, ωστόσο, παρά την επιμονή και την υπομονή τους, οι προσπάθειές τους εξακολουθούν να αποβαίνουν άκαρπες.
«Μας προβληματίζει ότι οι πελαργοί προσπαθούν να βάλουν ένα – ένα τα κλαδιά και δυσκολεύονται να φτιάξουν τη φωλιά τους στην κολόνα ηλεκτροφωτισμού», αναφέρει στη Greenagenda.gr το μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας «Εχεδώρου Φύσις» Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Οι κάτοικοι ανησυχούν για την τύχη των πελαργών, καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Πριν από μια εβδομάδα τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας «Εχεδώρου Φύσις» ενημέρωσαν σχετικά τον ΔΕΔΔΗΕ, ζητώντας μια τεχνητή φωλιά.
«Βλέποντας τους δύο πελαργούς να δυσκολεύονται να στήσουν τη φωλιά τους, πριν από οκτώ ημέρες ενημερώσαμε το αρμόδιο τμήμα και δυστυχώς δεν έχει ανταποκριθεί κανείς. Το περιστατικό έχει καταγράφει στο τμήμα βλαβών, αλλά ακόμη δεν έχουμε πάρει οριστική απάντηση. Είναι απορίας άξιο να δούμε πόσο ακόμη θα χρειαστεί για να γίνει τοποθετηθεί αυτή η φωλιά», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί και ο ΟΦΥΠΕΚΑ.
«Είναι αρκετά στενάχωρο να μη γίνεται προληπτικά ο απαραίτητος σχεδιασμός για την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών με τον ερχομό των πελαργών κάθε χρόνο, ώστε να πηγαίνουν εκεί με ασφάλεια και να μην έρχονται σε επαφή με τα καλώδια του ρεύματος και να παθαίνουν ηλεκτροπληξία», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Αυτή την εποχή, οι πελαργοί, σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, πηγαίνουν και φτιάχνουν τις φωλιές τους σε πολύ ψηλά σημεία. Γι’ αυτόν τον λόγο «προτιμούν» τις κολόνες της ΔΕΗ.