Με το βλέμμα της αθωότητας και των «παιδικών» ζωγραφιών, η Μαντώ Μαυρογένους «ζωντανεύει» μέσα από ένα βιβλίο κόμικ που δημιούργησε η 27χρονη Νικολέτα Καρβαριώτου, με τίτλο «Μαντώ Μαυρογένους. Μια Μεγάλη Ελληνίδα. Η ζωή της».
«Από μικρή ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου να διαβάζω πολύ για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία μου προκάλεσε θαυμασμό σε ό,τι αφορά τους ήρωες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νικολέτα, η οποία παρουσίασε τη δουλειά της πρόσφατα στην Γκαλερί Myro.
«Ήθελα κι εγώ να βάλω ένα λιθαράκι για να μείνουν όλοι Αθάνατοι στην μνήμη μας και στις καρδιές μας», τονίζει η 27χρονη, η οποία, πέρυσι, είχε αφιερώσει ένα Ημερολόγιο με 12 ζωγραφιές της στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Το ημερολόγιο έφερε τον τίτλο «1821-2021, 200 χρόνια αγάπης για την Ελλάδα» και οι ζωγραφιές ήταν εμπνευσμένες από τους αγαπημένους της ήρωες της ελληνικής Ιστορίας.
«”Μια κόρη απλή, μεγαλωμένη σ’ ένα βράχο, θρεμμένη μέσα στη θλίψη, μη αναπνέοντας παρά τον αέρα του πατριωτισμού”- έτσι περιγράφει τον εαυτό της η Μαντώ Μαυρογένους σε μια επιστολή της προς τις Παρισινές κυρίες. Εμένα με συγκλόνισε η απόλυτη στάση της να συμβάλει στον αγώνα μια όμορφη και πλούσια γυναίκα, που μπήκε στον αγώνα του 1821, δίνοντας τα πάντα. Πιστεύω πως μπορούμε να διδαχτούμε πολλά από αυτήν!», αναφέρει χαρακτηριστικά η Νικολέτα, που με τη δημιουργία της θέλει να φέρει μικρούς και μεγάλους κοντά στη μεγάλη ηρωίδα, αφηγούμενη τη ζωή της μέσα από τις εικόνες και τις λεζάντες ενός κόμικ.
«Διαβάζοντας την εικονογραφημένη αυτή ιστορία δεν έμαθα μόνο πολλές λεπτομέρειες, αλλά κι ένιωσα να ζωντανεύει η ηρωίδα στο χαρτί. Οι πρωταγωνιστές πραγματικά εμψυχώθηκαν. Το βλέμμα της Μαντούς με έκανε να συμπάσχω μαζί της. Οι μορφές του Δημήτρη Υψηλάντη, του Ιωάννη Καποδίστρια καθώς και των δευτεραγωνιστών ήταν όλες μοναδικές. Η δουλειά της Νικολέτας όσον αφορά τα κείμενα αλλά και τα ναΐφ σχέδια που με τόση αγάπη η ίδια εμψύχωσε είναι μοναδική, όπως και η ίδια. Το προτείνω ανεπιφύλακτα ως ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια Συλλογών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείο Αθηνών Νικολέττα Ζυγούρη.
Το κόμικ της Νικολέτας Καρβαριώτου αριθμεί 44 σελίδες, είναι διαθέσιμο ψηφιακά (https://issuu.com/stabtheburl/docs/mando_1?fbclid=IwAR0s3O_RPDZz89S0HCuu9eGmcdPL4Z_n9rnQX9koVe7cuH-FW355N6POCEI) και τυπώθηκε μόνο σε 120 τεύχη «για συγγενείς και φίλους», όπως αναφέρει η μητέρα της, δικηγόρος Στέλλα Αναγνώστου, που είναι πάντα δίπλα στις πρωτοβουλίες της κόρης της.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Twitter