Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΘέρμη: Με 20 άτομα συγκροτείται η Δημοτική Αστυνομία

Θέρμη: Με 20 άτομα συγκροτείται η Δημοτική Αστυνομία

- Advertisement -

Είκοσι δημοτικούς αστυνομικούς θα περιλαμβάνει η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας στο δήμο Θέρμης η οποία θα επανασυσταθεί το επόμενο διάστημα, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.

Η διοίκηση του δήμου είχε θέσει επανειλημμένως το αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών. Τελευταία φορά ήταν σε συνάντηση του δημάρχου Θεόδωρου Παπαδόπουλου με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη η οποία είχε γίνει στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο δήμαρχος Θέρμης είχε εξηγήσει στον κ. Σταυριανουδάκη ότι είναι αναγκαίο να λειτουργήσει δημοτική αστυνομία στο δήμο Θέρμης καθώς πρόκειται για έναν δήμο με περισσότερους από πενήντα χιλιάδες κατοίκους, με ένα διοικητικό κέντρο, τη Θέρμη, με πολλές υπηρεσίες και δεκάδες επιχειρήσεις κ.ο.κ.

Μετά την ψήφιση, τον περασμένο Δεκέμβριο του νόμου 5003/22 για την αναμόρφωση της δημοτικής αστυνομίας ο δήμος Θέρμης υπέβαλε αμέσως αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας την πρόσληψη είκοσι δημοτικών αστυνομικών. Παράλληλα, εστάλησαν διάφορα έγγραφα προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου, ενώ έγιναν και παρεμβάσεις του δημάρχου προς την πολιτική ηγεσία ζητώντας να εγκριθεί το σύνολο των θέσεων που είχε ζητήσει ο δήμος.

Πριν από μερικές ημέρες, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εγκρίθηκε η κατανομή χιλίων κενών οργανικών θέσεων δημοτικών αστυνομικώνν ανά δήμο και κατηγορία εκπαίδευσης. Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση στο δήμο Θέρμης πρόκειται να προσληφθούν 20 δημοτικοί αστυνομικοί εκ των οποίων 15 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 4 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και 1 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερους δημοτικούς αστυνομικούς έχουν μόνον οι δήμοι Αθηναίων (181), Θεσσαλονίκης (80), Πειραιώς (77), Χανίων (32) και Ηρακλείου (30).
Το προσεχές διάστημα το ΑΣΕΠ πρόκειται να προχωρήσει τη διαδικασία σύνταξης της σχετικής προκήρυξης η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά τον Σεπτέμβριο καθώς, λόγω των εκλογών, αναστέλλονται οι διαδικασίες προσλήψεων.
Θα είναι η πρώτη φορά που οι δημοτικοί αστυνόμοι θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Πρόκειται για συνολικά 1.213 θέσεις (213 από παλαιότερα) που αφορούν 140 δήμους.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται

Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
➛ να είναι ηλικίας από 20 έως 35 ετών,
➛ να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 μ. οι γυναίκες και 1,70 μ. οι άνδρες και
➛ να έχουν την ψυχική και σωματική υγεία,
➛ καθώς και τα διανοητικά προσόντα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης τους.

Οι υποψήφιοι οι οποίοι κρίνονται κατάλληλοι υγειονομικά υποβάλλονται στη συνέχεια σε αθλητικές δοκιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:
α) Δρόμο 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).
β) Δρόμο 1.000 μ. σε χρόνο 4′ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).
γ) Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1.00 μ. (τρεις προσπάθειες).
δ) Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).
ε) Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Οι υποψήφιοι που επιτυγχάνουν στις αθλητικές δοκιμασίες υποβάλλονται σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη, ώστε να ερευνηθούν ιδίως η κρίση, η αντίληψη, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, ο βαθμός ετοιμότητας, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, και η δομή της προσωπικότητας.

Τα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά προσόντα διορισμού του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας είναι τα εξής:

α. για τον κλάδο ΠΕ, το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής,
β. για τον κλάδο ΤΕ, το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής,
γ. για τον κλάδο ΔΕ, οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης Ι.Ε.Κ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β΄ κύκλου Σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών ή Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Ως πρόσθετα προσόντα διορισμού για όλους τους κλάδους ορίζονται τα εξής:

➛ Γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) στα αντικείμενα επεξεργασίας κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών διαδικτύου,
➛ η κατοχή άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Β΄ κατηγορίας ή δίκυκλης μηχανής, 50 τουλάχιστον κυβικών εκατοστών και
➛ η καλή τουλάχιστον γνώση της αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας.

Όσοι προσληφθούν θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών που παρέχεται από την ΕΛ.ΑΣ. και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι αρμοδιότητες του σώματος διευρύνονται και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του δήμου. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και για συγκεκριμένα παραπτώματα να ασκούν καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου. Θα λειτουργούν στα πρότυπα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς θα φέρουν στολή και ειδικό εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και γκλοπ.

Αλλαγές επήλθαν επίσης στους βαθμούς, αλλά και στο προβάδισμα μεταξύ του ειδικού ένστολου προσωπικού, ενώ πλέον θα τηρείται επετηρίδα για το προσωπικό αυτό.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα