Αντιβιώσεις, παιδικά σιρόπια, εισπνεόμενα αλλά και σκευάσματα για χρόνιες παθήσεις είναι μερικά από τα φάρμακα, που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων.
Οι φαρμακοποιοί κρούουν για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του χειμώνα. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης μίλησε στην ΕΡΤ και τη Φρόσω Βαρβάρα για το εξαιρετικά σημαντικό αυτό ζήτημα.
«Δύο είναι οι λόγοι, ο ένας λόγος είναι η μειωμένη παραγωγή κάποιων φαρμάκων ή η μηδενική παραγωγή κάποιων φαρμάκων, που προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό και ο άλλος λόγος είναι οι παράλληλες εξαγωγές, που γίνονται. Φάρμακα δηλαδή, που έρχονται στη χώρα μας για τους Έλληνες ασθενείς, επανεξάγονται στο εξωτερικό γιατί κάποιοι κερδίζουν πολλά χρήματα από αυτή την υπόθεση», ανέφερε αρχικά ο Διονύσης Ευγενίδης.
Οι ελλείψεις των φαρμάκων τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων της πόλης με την ευκαιρία διεξαγωγής της 87ης ΔΕΘ.
«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να μπορέσουμε να περάσουμε πιο εύκολα τον χειμώνα, που μας έρχεται. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υπουργός Υγείας, οπότε τα άκουσε και εκείνος και δόθηκαν απαντήσεις», σχολίασε ο πρόεδρος του ΦΣΘ.
Την ίδια ώρα, αυξημένη είναι η ζήτηση σε rapid και self test στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΦΣΘ, η ζήτηση έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από covid-19 μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
«Μετά την επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές τους, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, το βλέπουμε, στο φαρμακείο φυσικά υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Τα περισσότερα τεστ, που κάνουμε είναι θετικά γιατί αυτοί, που έχουν συμπτώματα πλέον έρχονται να ελεγχθούν, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα ελέγχου», προσθέτει ο Διονύσης Ευγενίδης.
Πηγή:EΡΤ3