Στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο (16.9.2023) στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, στρέφονται τα βλέμματα, και στις ανακοινώσεις του τόσο για τα νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, όσο και για τις αλλαγές στις δομές του κράτους και τη λειτουργία τους, στον απόηχο των καταστροφών στη Θεσσαλία.
Η αυριανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι διαφορετική από τις συνηθισμένες επισκέψεις πρωθυπουργών στη ΔΕΘ.
Σαφέστατα δεν θα έχει… πανηγυρικό χαρακτήρα, ούτε συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και επισκέψεις στα περίπτερα της ΔΕΘ, ενώ τον πρόεδρο της κυβέρνησης δεν θα τον συνοδεύσει στη συμπρωτεύουσα σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, όπως είθισται.
Φέτος, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε αυστηρή οδηγία… Θα ανέβουν μαζί του στη Θεσσαλονίκη μόνο οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων και οι υπουργοί που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, θα παραμείνουν στο πεδίο και στα υπουργεία τους.
Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα οι καταστροφές
Οι καταστροφές στη Θεσσαλία μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία, όπως και οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές από τις πυρκαγιές, με τα προβλήματα που προκάλεσαν και πολίτες, υποδομές και περιβάλλον, θα είναι στο επίκεντρο της ομιλίας αύριο του Κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο αλλά και στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει την Κυριακή.
Με μικρό «πουγκί»
Τα λεφτά για τη στήριξη των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία, δεν είναι αρκετά, σε επίπεδο εθνικών πόρων, για να καλύψουν τις ζημιές σε κάθε επίπεδο, κάτι που υποχρεώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανιστεί με πιο… «σφικτό» πουγκί στη ΔΕΘ.
Τα νέα μέτρα στήριξης που δρομολογούσε για να ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη επαναξιολογήθηκαν ένα προς ένα, και κρίθηκε πως πρέπει το πλάνο να επαναπροσαρμοστεί…
Ποιες εξαγγελίες «πάγωσαν» και ποιες θα υλοποιηθούν
Έτσι:
«Παγώνει» η επέκταση του market pass για ακόμη δύο μήνες, δηλαδή ως τον Δεκέμβριο.
Η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς για όσους συνταξιούχους δεν είχαν πάρει αύξηση, και προγραμματιζόταν να δοθεί τον Δεκέμβριο μετατίθεται κατά πάσα πιθανότητα για τον Ιανουάριο.
«Παγώνει» και ο σχεδιασμός για διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, αυτό το οποίο δεν κινδυνεύει είναι η αύξηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, που αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού.
Θέσπιση «πράσινου τέλους» – Ποιοι θα «βάλουν το χέρι στην τσέπη»
Επιπλέον πόρους αναζητά η κυβέρνηση και μέσα από μία φόρμουλα για την ενίσχυση του αποθεματικού του κρατικού ταμείου για τις φυσικές καταστροφές.
Πρόκειται για ένα είδος «πράσινου τέλους», τη θέσπιση του οποίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, θα είναι… δίκαια κατανεμημένο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα «αγγίζει» την τσέπη των μη εχόντων και όπως όλα δείχνουν εξετάζεται να αφορά σε επιχειρήσεις από ένα συγκεκριμένο τζίρο και πάνω.
Δεν αποκλείεται δε, να υπάρχει μία καλύτερη φορολογική μεταχείριση για τις επιχειρήσεις εκείνες που συνεισφέρουν εθελοντικά σε αυτόν τον «κουμπαρά» που θα δημιουργηθεί.
Παράλληλα εξετάζεται και η υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών, έναντι ζημιών από φυσικές καταστροφές, κάτι που εκτιμάται ότι θα προσφέρει… ασφάλεια στους πολίτες και λιγότερα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό.
Αλλαγές στην πολιτική προστασία
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στις κρατικές δομές και τη λειτουργία τους, καθώς καταγράφηκαν σημαντικές αρρυθμίες σε όλες τις πρόσφατες κρίσεις.
Στο επίκεντρο αναμένεται να είναι ο τομέας της πολιτικής προστασίας. Μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει αναδιάρθρωση του υπηρεσιακού σχεδιασμού, πρόσληψη ειδικών επιστημόνων και νέο πλαίσιο για την συμμετοχή του στρατού στις έκτακτες ανάγκες κ.ά. παρεμβάσεις.
Και στο βάθος… ο ανασχηματισμός
Το επόμενο βήμα είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος πλέον τοποθετείται μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ κάποιοι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη τον τοποθετούν ακόμη και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.