Μεγάλη και συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των 123.864 επισκεπτών της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο κάλεσμα της ΔΕΘ-HELEXPO να στηριχτούν οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο.
Το ποσό που θα διατεθεί από τα εισιτήρια της 87ης ΔΕΘ είναι 100.000 Ευρώ και όπως δεσμεύτηκε η ΔΕΘ-HELEXPO θα δοθεί στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σε Έβρο και Θεσσαλία.
Η συνολική επισκεψιμότητα της 87ης ΔΕΘ επηρεάστηκε τόσο από την δυσκολία πρόσβασης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης επισκεπτών από πολλές περιοχές της χώρας, όσο και από την ευρύτερη συγκυρία που επικράτησε τις ημέρες διεξαγωγής της Έκθεσης.
Ωστόσο με 1.500 εκθέτες, 18 διεθνείς συμμετοχές, Τιμώμενη Χώρα τη Βουλγαρία, 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω 49 Επιμελητηρίων και εννέα θεματικά αφιερώματα η 87η ΔΕΘ από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου ήταν το επίκεντρο της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής σκηνής.
Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα, Akademia, Ελλάδα των Περιφερειών, Κυκλική Οικονομία, Γαστρονομία-Διατροφή, Ψηφιακή Ελλάδα Start ups, Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί, Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές και Έπιπλα-Οικιακός Εξοπλισμός ήταν τα θεματικά αφιερώματα της 87ης ΔΕΘ, που προσέλκυσαν χιλιάδες επισκέπτες και ανέδειξαν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και τις πιο σύγχρονες προτάσεις της αγοράς.
Το εμπορικό και επιχειρηματικό κομμάτι της Έκθεσης διοργανώθηκε με επιτυχία και χαρακτηρίστηκε και από πολλές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις μεταξύ Ελληνικών και Βουλγαρικών επιχειρήσεων.
Η συμμετοχή της Τιμώμενης Χώρας, Βουλγαρίας, αποτελούνταν από 60 επιχειρήσεις από κλάδους όπως αυτοί της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, της βιομηχανίας, της καινοτομίας-τεχνολογίας, των τροφίμων, των μεταφορών-logistics, των καλλυντικών, του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, της συσκευασίας και των υπηρεσιών στο περίπτερο 13.
Το ενδιαφέρον των βουλγαρικών επιχειρήσεων για τη ΔΕΘ μεταφράστηκε σε b2b συναντήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τις 1.000 υπό την οργανωτική ευθύνη του εκθεσιακού φορέα και του ΣΒΕ. Παράλληλα, η θεσμική εκπροσώπηση της βουλγαρικής συμμετοχής ήταν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, καθώς στην 87η ΔΕΘ βρέθηκαν ο Βούλγαρος Πρόεδρος, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της βουλγαρικής κυβέρνησης.
Τη βουλγαρική παρουσία πλαισίωσε και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, με αιχμή τον πολιτισμό.
Οι κρατικές διεθνείς συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης ήταν 18 μαζί με την Τιμώμενη Χώρα Βουλγαρία. Μάλιστα, η Νότια Κορέα, η Μολδαβία και η Ταϊλάνδη συμμετείχαν για πρώτη φορά, ενώ οι υπόλοιπες χώρες ήταν οι Κύπρος, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Βιετνάμ, Ουρουγουάη, Ουκρανία, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία, Σερβία, Ινδία και Νεπάλ.
Εντυπωσιακή και αντιπροσωπευτική της εγχώριας επιχειρηματικής ανάπτυξης ήταν η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας με 49 Επιμελητήρια και 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ολόκληρη τη χώρα. Με ξεχωριστές συμμετοχές έλαβαν μέρος 4 Επιμελητήρια, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης μάλιστα διοργάνωσε για πρώτη φορά μια ειδική θεματική ενότητα για την ένδυση, την υπόδηση και τα αξεσουάρ, στο περίπτερο 16, το Thessfashion, στο οποίο συμμετείχαν μεγάλα ονόματα της μόδας και συνολικά 40 επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της 87ης ΔΕΘ επηρεάστηκε σε κάποιο βαθμό από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αλλά διατήρησε το δυναμισμό του και στο πλαίσιο αυτό ξεχώρισε το Συνέδριο για τη Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών με τίτλο «Προστατεύοντας τη ζωή-Χτίζοντας ανθεκτικότητα», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης» και αποτέλεσε μια διοργάνωση του Economist σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO.
Η 87η ΔΕΘ κατέγραψε και μία πρωτιά, καθώς φιλοξένησε την ξεχωριστή έκθεση «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές» με συλλογές γνωστών συλλεκτών με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της. Το εκθεσιακό αυτό γεγονός διοργανώθηκε από τη ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica, ενώ στο ίδιο περίπτερο (στο 6) πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τετραήμερο της 87ης ΔΕΘ και η 2η Συλλεκτική EXPO 2023 με αντικείμενο την ανταλλαγή και προώθηση συλλογών και αντικειμένων από εμπόρους και συλλέκτες.
Σε θεσμό που θα κάνει αισθητή την παρουσία του κάθε χρόνο στη ΔΕΘ θα εξελιχθεί το «Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5Χ5» με διαχρονικό και κεντρικό σύνθημα “Όχι στη βία”. Στον τελευταίο αγώνα του τουρνουά αγωνίστηκε η ομάδα της ΔΕΘ-HELEXPO με την αντίστοιχη της Τιμώμενης Χώρας Βουλγαρίας. Αρχηγός της ελληνικής ομάδας ήταν ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας και της Βουλγαρικής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας, κ. Nikolay Pavlov. Στο τουρνουά, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Α.Σ. Πανόραμα, περιλήφθηκαν αγώνες μεταξύ Ακαδημιών της Θεσσαλονίκης με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, αγώνες μεταξύ δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, σκηνοθετών, οπερατέρ της Θεσσαλονίκης, αγώνες βετεράνων ποδοσφαιριστών των ομάδων της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ-Άρης-Ηρακλής-Απόλλων Καλαμαριάς) κα.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και το μεγάλο πολιτιστικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, υπό την Αιγίδα του ΕΣΕ (Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων) και την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO. Το αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας «ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» επιμελήθηκε και παρουσίασε η καλλιτέχνιδα κα Μαρίνα Πετρή.
Σημείο αναφοράς των παράλληλων εκδηλώσεων της 87ης ΔΕΘ ήταν τα Music Events Live, όπου κάθε ημέρα “πρωταγωνιστές” ήταν μεγάλες επιτυχίες και κορυφαία ονόματα του εγχώριου μουσικού στερεώματος.
Η 87η ΔΕΘ περιέλαβε δεκάδες ακόμα ενδιαφέρουσες, επιχειρηματικές, επιστημονικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Μάλιστα εγκαινιάστηκε η λειτουργία του HELEXPO App, ενός χρήσιμου εργαλείου προκειμένου να είναι οι επισκέπτες απόλυτα συντονισμένοι με ό,τι συμβαίνει στην Έκθεση. Η εφαρμογή είναι μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σειρά εκδηλώσεων με σύνθημα “Επιλέγουμε Ευρωπαϊκό ρύζι για βιώσιμο περιβάλλον” διοργάνωσε για μία ακόμη χρονιά η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης, (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EURICE, «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία».
Η 87η ΔΕΘ διατήρησε όπως και οι υπόλοιπες εκθέσεις της ΔΕΘ-HELEXPO τον “πράσινο” χαρακτήρα της και σε συνέχεια της περσινής συνεργασίας με την ΑΜΚΕ CIGARET CYCLE έγινε πράξη η ανακύκλωση αποτσίγαρων μέσα από την τοποθέτηση 30 κάδων ανακύκλωσης στο εκθεσιακό κέντρο. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 40.000 αποτσίγαρα που ανακυκλώθηκαν, ενώ το παραγόμενο προϊόν ανακύκλωσης ισοδυναμεί με 8,8 κιλά λίπασμα από κομποστοποίηση, 30,8 κιλά βιομηχανικού πλαστικού και 280 κυβικά γλυκού ή αλμυρού νερού που σώζεται από την ρύπανση.
Η 87η ΕΘ ήταν παράλληλα και αυτή ενταγμένη στην πρωτοβουλία της ΔΕΘ-HELEXPO, Zero Waste Expo, με ανακύκλωση σε 20 σημεία εντός του εκθεσιακού κέντρου οργανικών, ανακυκλώσιμων και μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
Η 87η ΔΕΘ ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Επίσημη Τράπεζα ήταν η Εθνική, Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών η Aegean, Επίσημος Πάροχος Ενέργειας η ΔΕΗ, Χορηγός Τηλεπικοινωνιών η NOVA, Χορηγός της 87ης ΔΕΘ ήταν η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Επίσημη Μπύρα της 87ης ΔΕΘ ήταν η Νύμφη,
Επίσημος πάροχος μετακινήσεων η Autohellas Hertz, Επίσημο Αναψυκτικό της 87ης ΔΕΘ το Λουξ, Χορηγός φυσικού μεταλλικού νερού της 87ης ΔΕΘ το νερό Πηγή ΟΛΥΜΠΟΥ και Official IT Partner η Epsilon SingularLogic.
Στα Music Events Live Χορηγός Φιλοξενίας ήταν τα Capsis Hotels, Χορηγός των Vip Μετακινήσεων η Limousines Greece VIP Services, Χορηγός Μετακινήσεων η Taxi Way και Χορηγός Catering η Samiotakis.