Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΚατασκήνωση ΧΑΝΘ Χαλκιδικής-Πρόγραμμα για παιδιά με διαβήτη: Όταν η ευαισθησία συναντά τη...

Κατασκήνωση ΧΑΝΘ Χαλκιδικής-Πρόγραμμα για παιδιά με διαβήτη: Όταν η ευαισθησία συναντά τη δύναμη και την αγάπη

- Advertisement -

Από τον Αύγουστο του 1995 και για 29 συνεχή χρόνια λειτουργεί το πρόγραμμα για παιδιά με διαβήτη στην κατασκήνωση του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα, χάρις στο ανήσυχο πνεύμα του ιατρού Γιάννη Σιδηρόπουλου μέλους του ΔΣ της ΧΑΝΘ και προέδρου της Επιτροπής Κατασκηνώσεων και την ευαισθησία της ιατρού Μαρίας Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με την κα Κική Τσιρουκίδου, Παιδοενδοκρινολόγο και Υπεύθυνη Παιδοενδοκρινολογικής Μονάδας της 3ης Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, η συγκεκριμένη νόσος έχει ιδιαιτερότητες, καθώς πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς το σάκχαρο του παιδιούκαι να του χορηγείται ινσουλίνη. Κεντρικό μήνυμα, είπε, είναι η ανάγκη εκπαίδευσης των γονιών, των φροντιστών και των νοσηλευτών, για να μάθουν πώς είναι η σωστή θεραπεία του παιδιού, ώστε αυτό να μην έχει να φοβηθεί τίποτα. “Έχει προχωρήσει πολύ η τεχνολογία στον διαβήτη, με τη δυνατότητα συνεχούς καταγραφής του σακχάρου του παιδιού, είμαστε τυχεροί που στη χώρα μας έχουμε όλον αυτό τον τεχνολογικό εξοπλισμό”, τόνισε η κα Τσιρουκίδου, ενώ πρόσθεσε ότι τα παιδιά αυτά απολαμβάνουν στην κατασκήνωση ποικίλες δραστηριότητες, όπως κανό, ιστιοπλοΐα, διάπλου κ.α.

Ο κ. Πάνος Γουλιαμζής, Δ/ντής Γ΄περιόδου Κατασκήνωσης ΧΑΝΘ ΑΓ. Νικολάου Χαλκιδικής, ανέφερε ότι αρχικά η κατασκήνωση ξεκίνησε με μικρές ομάδες 20 παιδιών και τώρα είναι 50, ενώ οι εγγραφές γίνονται αυτό το διάστημα και οι θέσεις σιγά σιγά κλείνουν.

Όπως τόνισε ο Δρ. Αναστάσιος Βαμβάκης, Διαιτολόγος, διατροφολόγος – μέλος επιστημονικής ομάδας υποστήριξης παιδιών, το πρόγραμμα διατροφής και το μενού προσαρμόζεται ανάλογα για τα παιδιά με διαβήτη. Συγκεκριμένα, ακολουθείται το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, με λίγα λόγια η απλή σπιτική διατροφή, που βοηθάει στη ρύθμιση πολύ καλύτερα, ενώ εκπαιδεύει παράλληλα τα παιδιά για το τι πρέπει να τρώνε. “Η ρύθμιση του διαβήτη είναι μεταβαλλόμενη, και ο διαιτολόγος έρχεται να βοηθήσει ακριβώς στο τεχνικό κομμάτι, μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας, με καταγραφή της λήψης των υδατανθράκων και της φυσικής δραστηριότητας”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Στο πέρασμα των χρόνων, η ομάδα έχει βοηθήσει πολύ τα παιδιά με διαβήτη να συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους, να αισθάνονται άνετα, να μοιράζονται τις ανησυχίες και τις φοβίες τους αλλά και να αντιληφθούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν το ίδιο καλά με τους υπόλοιπους.

ERT

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα