Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΈνωση εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης: Στηρίζει την απεργία των εργαζόμενων του Mediterranean Cosmos (17...

Ένωση εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης: Στηρίζει την απεργία των εργαζόμενων του Mediterranean Cosmos (17 Απριλίου) – Τι διεκδικούν

- Advertisement -

Η Ένωση εμποροϋπαλλήλων της Θεσσαλονίκης στηρίζει τους εργαζομένους του Mediterranean Cosmos, του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακοινώνουν απεργία στις 17 Απριλίου και διεκδικούν καλύτερες εργασιακές συνθήκες, “ξεπάγωμα” των τριετών και καλύτερη αστική συγκοινωνία.

Αναλυτικά:

“Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos,

Από την δική μας εξαντλητική δουλειά, η εργοδοσία και το εμπορικό βγάζουν αμύθητα κέρδη…

Το Mediterranean Cosmos αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Βόρεια Ελλάδα, τον μεγαλύτερο πόλο έλξης τουριστών και ανήκει στην εταιρία Lamda Development, η οποία έχει στην κατοχή της και τα 2 μεγαλύτερα εμπορικά στην Αθήνα (Golden Hall και The Mall Athens).Τα κέρδη EBITDA των Εμπορικών Κέντρων το α΄ τρίμηνο 2023 αυξήθηκαν 20% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 στα €18,5 εκατ., καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας για την περίοδο του α΄ τριμήνου (12% υψηλότερα έναντι του 2019).

Την ίδια στιγμή που αυτοί πανηγυρίζουν για το ρεκόρ κερδών τους η κατάσταση στους χώρους δουλειάς και στην ζωή για εμάς τους εργαζόμενους είναι απαράδεκτη. Από το ότι δουλεύαμε τόσες Κυριακές σερί από την Black Friday και μετά, τα εξαντλητικά, και σε πολλές περιπτώσεις σπαστά, με απλήρωτες υπερωρίες ωράρια, μέχρι το ελάχιστο διάλειμμα που κάνουμε. Να τρέχουμε κυριολεκτικά στο 20λεπτο ή 30λεπτο διάλειμμα μας να πάμε στις δημόσιες τουαλέτες που μπορεί να είναι στην άλλη άκρη του εμπορικού ή να βγούμε έξω στα σκαλιά, ανεξαρτήτως καιρού, για να φάμε, αφού δεν μπορούμε να κάτσουμε στον χώρο της καφετέριας αν δεν κάνουμε κατανάλωση και χώρος διαλείμματος προσωπικού δεν υπάρχει. Πολλοί από εμάς έρχονται από το κέντρο ,ή ακόμα και από την άλλη άκρη της πόλης. Η κατάσταση με το flyover μας έχει αναγκάσει να ξεκινάμε μία και δύο ώρες νωρίτερα γιατί δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε στον δρόμο… Ούτε στον ΟΑΣΘ μπορούμε να βασιστούμε καθώς τα δρομολόγια είναι σπάνια και σε άσχετες ώρες που δεν βολεύουν με τα ωράρια μας.

ΩΣ ΕΔΩ! Με κριτήριο τη ζωή μας, τις ζωές των οικογενειών μας και τις ανάγκες μας βγαίνουμε μπροστά, και διεκδικούμε όλα όσα σήμερα έχουμε ανάγκη για να δουλεύουμε και να ζούμε όπως μας αξίζει.

Το δίκιο κερδίζεται στο δρόμο μαζί με τους συναδέλφους μας, τους εργαζόμενους άλλων κλάδων και όσους ορθώνουν το ανάστημα τους απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων, Ε.Ε και των κομμάτων που την προσκυνούν. Αυτήν την πολιτική που για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους στέκεται κερί αναμμένο και για τις δικές μας ανάγκες δήμιος. Την πολιτική που εμπορευματοποιεί την υγεία, την παιδεία και δίνει δις ευρώ το χρόνο σε Νατοϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές εμπλέκοντας ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Πολλοί από μας κάναμε το πρώτο βήμα, ψηφίσαμε στις εκλογές του κλαδικού μας σωματείου.

Με την συμμετοχή μας στις δράσεις του Σωματείου και στην Πανελλαδική Απεργία δίνουμε ηχηρό μήνυμα σε όλες τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια και την εξαθλίωση.. Με μισθούς που δεν φτάνουν ούτε για τις πρώτες 15 μέρες του μήνα, που δεν μας εξασφαλίζουν να αγοράσουμε ούτε καν αυτά που εμείς οι ίδιοι πουλάμε καθημερινά. Να εργαζόμαστε με κάθε μορφής ευέλικτη εργασιακή σχέση, προγράμματος και ωραρίου. Όλα αυτά στρώνουν το έδαφος για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες που μας ταλαιπωρούν αφού ακόμα και τα βασικά μέσα ατομικής προστασίας θεωρούνται περιττό κόστος για τους εργοδότες. Να μας στερούν κάθε δυνατότητα ξεκούρασης και  ελεύθερου χρόνου και να είμαστε αντιμέτωποι με άσχημες και προσβλητικές συμπεριφορές.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 10:30 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ!!!

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Να αυξηθούν τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ για το COSMOS, με ευθύνη του εμπορικού, και να διεκδικήσουμε έκτακτο επίδομα βενζίνης για όσο κρατήσουν οι εργασίες του flyover.
  • Να διαμορφωθεί χώρος στο εμπορικό για να κάνουμε οι χιλιάδες εργαζόμενοι το μισάωρο διάλειμμα μας σαν άνθρωποι.
  • Να σταματήσει το απαράδεκτο σπαστό ωράριο και οι απλήρωτες υπερωρίες.
  • Εδώ και τώρα νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Να υπογραφεί κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που να αφορά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, με κατοχύρωση των επιδομάτων όπου υπάρχουν.
  • Ξεπάγωμα των τριετιών που μας έχουν κλέψει, αναδρομικά από το 2012 χωρίς προϋποθέσεις.
  • Κανένα σπίτι συναδέλφου χωρίς ρεύμα και θέρμανση, κανένα να μην δοθεί στα κοράκια των fund και των πλειστηριασμών.
  • Μέτρα ασφαλείας και προστασίας της υγείας μας.”.
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα