Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΈνας αιώνας Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και η Γερμανία ως τιμώμενη χώρα στην 88η...

Ένας αιώνας Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και η Γερμανία ως τιμώμενη χώρα στην 88η ΔΕΘ

.

Με τα εκατοστά γενέθλια του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου συμπίπτει η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), οπότε η διοργάνωση του 2024 θα έχει και το «άρωμα» της συγκεκριμένης επετείου, με εκδηλώσεις εντός και εκτός του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo. Εξάλλου, ήδη από τον φετινό Νοέμβριο το επιμελητήριο εκκινεί προσπάθεια για την ενημέρωση ή και κινητοποίηση των γερμανικών επιχειρήσεων γύρω από την 88η ΔΕΘ, ώστε κάποιες από αυτές να βρεθούν ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη το 2024, είτε ως εκθέτριες είτε ως εμπορικές επισκέπτριες: στις 13 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση-συζήτηση για την 88η ΔΕΘ στη Φραγκφούρτη, στο πλαίσιο ελληνογερμανικής ημερίδας για τo near-shoring (μεταφορά παραγωγικών μονάδων κοντά στο σημείο ή τη χώρα πωλήσεων των προϊόντων μιας επιχείρησης) και το friend-shoring (μεταφορά δραστηριοτήτων σε γεωπολιτικά φιλικές χώρες). Μία ημέρα μετά θα ακολουθήσει αντίστοιχη εκδήλωση στο Ντίσελντορφ, ενώπιον κοινού αποτελούμενου, μεταξύ άλλων, από CEOs μεγάλων και μεσαίων γερμανικών εταιρειών.

Η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ επανέρχεται σαν ένα πολυαναμενόμενο «ραντεβού», που ακυρώθηκε χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να το επιθυμεί: η χώρα επρόκειτο να είναι τιμώμενη στη διοργάνωση του 2020, η οποία όμως είχε ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας, σε μια περίοδο που περισσότερες από 10.000 εκθέσεις παγκοσμίως είχαν αναβληθεί ή ματαιωθεί, λόγω της Covid-19. Μέχρι την τελευταία στιγμή, το καλοκαίρι του 2020, η γερμανική πλευρά διατήρησε το ενδιαφέρον της συμμετοχής της, με τους εκπροσώπους της να αναφέρουν μάλιστα ότι «αν υπήρχε μια χώρα στην Ευρώπη, που μπορούσαμε να έχουμε την αίσθηση ότι προετοιμάζει με ασφάλεια μια έκθεση, αυτή ήταν η Ελλάδα». Όπως είχε τότε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιτέκτονας του γερμανικού περιπτέρου, Τόνι ντε Ταράντο, στόχος της γερμανικής πλευράς ήταν να δείξει στη ΔΕΘ όχι ένα διαφορετικό είδος Γερμανίας, αλλά τη Γερμανία όπως θα έπρεπε να ειδωθεί: «η Γερμανία δεν είναι απλά η κατασκευάστρια φανταστικών αυτοκινήτων, θέλουμε να δείξουμε ότι η Γερμανία έχει μια ολιστική προσέγγιση για τα πράγματα» είχε επισημάνει και είχε προσθέσει ότι η γερμανική πλευρά προσεγγίζει τη συμμετοχή της στη ΔΕΘ, όχι τόσο ως έκθεση, όσο ως εμπειρία, με πλατείες, σκηνή κ.ά.

Τελικά όμως, η ΔΕΘ εκείνης της χρονιάς ακυρώθηκε, υπό την πίεση των ολοένα περισσότερων κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού παγκοσμίως, και στα χρόνια που ακολούθησαν τιμώμενες χώρες ήταν κατά σειρά η Ελλάδα (2021), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (2022) και η Βουλγαρία (2023). Τρία χρόνια μετά η Γερμανία επανέρχεται και, ενόψει του 2024, οι στόχοι της γερμανικής συμμετοχής παραμένουν σε γενικές γραμμές οι ίδιοι, με εκείνους που είχε περιγράψει ο Τόνι Ντε Τορόντο το 2020. Οι προετοιμασίες για την οργάνωση της συμμετοχής της Γερμανίας και τη δημιουργία του περιπτέρου της εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε η τιμώμενη χώρα να παρουσιαστεί σε όλο της το φάσμα, υπό το brand «made in Germany» σε 6.000 τ.μ., στο σύνολο δηλαδή του περιπτέρου 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου θα φιλοξενηθούν και εκδηλώσεις για την εκατονταετία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

«Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του επιμελητηρίου θα γίνονται καθόλη τη διάρκεια του 2024, αλλά και στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Μέσα στο γερμανικό περίπτερο, για παράδειγμα, σχεδιάζουμε να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις γύρω από επίκαιρα θέματα που αφορούν την ελληνική και τη γερμανική οικονομία, ενώ και εκτός του εκθεσιακού κέντρου θα έχουμε το δείπνο που διοργανώνουμε κάθε φορά με την ευκαιρία της ΔΕΘ» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Θεοδωράκης. Σε ερώτημα αν οι συμμετοχές των εκθετών από τη Γερμανία στην 88η ΔΕΘ θα ξεπεράσουν τις 63, που είχαν «κλείσει» για την ακυρωθείσα διοργάνωση του 2020 απαντά: «είναι νωρίς και δεν έχουν κλείσει οι συμμετοχές, αλλά στόχος μας είναι να είμαστε κάθε φορά καλύτεροι».

Τι θα παρουσιάσει η Γερμανία στην 88η ΔΕΘ; Καινοτομίες και τεχνολογίες -για παράδειγμα από τα πεδία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την κινητικότητα ή την ψηφιοποίηση- θα παίξουν τον ίδιο σημαντικό ρόλο με τις θεματικές της εκπαίδευσης, της έρευνας, της διατροφής και του πολιτισμού στο πλαίσιο της γερμανικής παρουσίας. Παράλληλα, σχεδιάζεται ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων, με θεματικές ημέρες, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, networking events και εταιρικές παρουσιάσεις, όπως επίσης και ένα πολιτιστικό πρόγραμμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ, αντιπροσωπεία της γερμανικής πλευράς βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με τη διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα, στην οποία παρουσίασε τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό της συμμετοχής της, όπως αυτή θα αναπτυχθεί στον χώρο του περιπτέρου 13. Η συνάντηση είχε καθαρά οργανωτικό χαρακτήρα, ενώ αποτέλεσε βήμα ανταλλαγής πληροφοριών και ενεργειών, τις οποίες και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να υλοποιήσουν, ώστε η συμμετοχή της Γερμανίας να αποτελέσει παράδειγμα άρτιας οργάνωσης. Επίσης, συζητήθηκε η περαιτέρω προώθηση και ενημέρωση γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 88η ΔΕΘ, ενώ υπογραμμίστηκε η μεγάλη ευκαιρία που δημιουργείται για την ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-γερμανικών πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων.

Η γερμανική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε και η γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Sibylla Bendig, αποτελούταν από στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, στελέχη του γερμανικού υπουργείου Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπροσώπους του Εκθεσιακού Οργανισμού Λειψίας (Leipziger Messe International), που έχει αναλάβει την κατασκευή και προετοιμασία του περιπτέρου, στελέχη της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και του γερμανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και έναν εκπρόσωπο του αρχιτεκτονικού γραφείου gtp2 architekten, που συνεργάζεται για την κατασκευή του γερμανικού περιπτέρου. Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν η διοίκηση και στελέχη της ΔΕΘ-HELEXPO, όπως επίσης και εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα