Μεγαλειώδες μέσα στην απλότητά του το κουλούρι Θεσσαλονίκης έχει μεγαλώσει γενιές γενιές αφού είναι μια από τις πιο βαθιά ριζωμένες διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.
Εύκολο, φθηνό και χορταστικό, με εκείνη την αφοπλιστική μυρωδιά του ψημένου σουσαμιού να μας τραβάει από τη μύτη, μπορούμε να το βρούμε παντού όλες τις ώρες. Ιδού μερικά σημεία στη Θεσσαλονίκη που δίνουν έμφαση στην αγνή πρώτη ύλη και ξέρουν καλά την τέχνη του χειροποίητου:
Ουζουνιάν
Κουλούρια απίστευτης νοστιμιάς, στις πιο ευφάνταστες παραλλαγές και σε συνδυασμούς υλικών που πραγματικά απογειώνουν τη γεύση. Δοκιμάστε αυτό με το μέλι και τα καρύδια, αυτό με τη λευκή σοκολάτα και τα κράνμπερι ή εκείνο που ζυμώνεται με σοκολάτα γάλακτος, φουντούκια και αμύγδαλα.
Λέοντος Σοφού 26, τηλ.: 2310 538 854
Μπακόλας
Ανάλαφρα και τραγανά, με αφράτο εσωτερικό, τα κουλούρια του Μπακόλα είναι από τα καλύτερα της Θεσσαλονίκης. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο οι φανατικοί τους τα αγοράζουν δύο δύο.
Χρυσοστόμου Σμύρνης 20, τηλ.: 2310 223 797
Κόκκινος φούρνος
Σούπερ τραγανιστό στην επιφάνεια και αφράτο μέσα, το κουλούρι αυτό είναι ακριβώς έτσι όπως εκείνα που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά. Συμπληρώστε τη νοσταλγική γεύση του με λίγο κασέρι.
Αποστόλου Παύλου 1, τηλ.: 2310 206 337
Σιαμήτρας
Στον φούρνο του Δηµήτρη Σιαµήτρα βρίσκουμε καθημερινά ένα από τα καλύτερα θεσσαλονικιώτικα κουλούρια. Ελληνικό αλεύρι, σουσάμι εξαιρετικής ποιότητας και ζύμωμα αριστοτεχνικό. Ο κόσμος κάνει ουρές κάθε πρωί στην πόρτα του ενώ στο εργαστήριό του ψήνονται σχεδόν 1000 κουλούρια ημερησίως.
Λεωφ. Στρατού 25, τηλ.: 2310 830 987
Τουρλής
Μπορεί αυτό το αρτοποιείο να είναι γνωστό για τα εξαιρετικά χειροποίητα κρουασάν που φτιάχνει αλλά και τα κουλούρια του δεν πάνε πίσω. Πάντα φρέσκα και λαχταριστά, με σωστό αλάτι και μπόλικο σουσάμι, ξεχωρίζουν για την αυθεντική τους γεύση.
Μαρκ. Μπότσαρη 50, τηλ.: 2310 831 066
Πηγή: olivemagazine.gr