Μεγάλες είναι οι αυξήσεις στα ενοίκια, στη Θεσσαλονίκη, με τη φοιτητική στέγη να είναι πλέον δυσεύρετη, τόνισε ο κ. Παναγιώτης Μαυρίδης, μεσίτης στο επάγγελμα.
Πολλοί φοιτητές έχουν στραφεί στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου τα ενοίκια είναι πιο χαμηλά, ενώ, παρά την οικονομική δυσκολία, κανείς δεν φαίνεται να προτιμάει την συγκατοίκηση. Σε ό,τι αφορά το αν προτιμούν επιπλωμένα ή όχι, οι φοιτητές μοιράζονται 50-50, σύμφωνα με την ΕΡΤ3.
Η εξεύρεση φοιτητικής στέγης αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, ακόμη και στις πόλεις της περιφέρειας που «φιλοξενούν» μεγάλα πανεπιστήμια. Ωστόσο, όπως τόνισε ο μεσίτης, Χάρης Τσόχας, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ψάχνει για σπίτι το τελευταίο κύμα των φοιτητών που ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 40%, μπορεί να βοηθήσει στον εξορθολογισμό των ενοικίων.
Στη Θεσσαλονίκη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή της Τριανδρίας, με αύξηση 14% σε σχέση με πέρσι και μέση τιμή ενοικίασης τα 9,6 ευρώ/τ.μ.. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7 ευρώ/τ.μ. Οι τιμές των ενοικίων, εκτιμάται ότι από το 2019 έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 35%, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της αγοράς.
Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60% του μέσου μηνιαίου μισθού, αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία, με μεγάλο μέρος των πολιτών να αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες, ενώ για να αντεπεξέλθουν χρειάζεται να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από τρίτους.