Στην πορεία υποβάθμισης της λίμνη Κορώνειας και στο γεγονός ότι δεν λειτουργούν τα έργα του Master Plan, που εκπονήθηκε επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε με επερώτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γιάννης Μυλόπουλο στο πλαίσιο της τρίτης ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας.
Κληθείς να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μυλόπουλος για την εγκατάλειψη της λίμνης και τα έργα που μένουν χωρίς συντήρηση, όπως και αυτά που δεν έγιναν ποτέ, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, κ. Στάθης Αβραμίδης τόνισε ότι δυστυχώς από την ώρα που κρίθηκε τον Ιούνιο του 2021 και μάλιστα δια νόμου να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες ολοκλήρωσης του master plan και συντήρησης των έργων στο υπουργείο Περιβάλλοντος η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχετικά με το έργο της αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας.
«Η λίμνη Κορώνεια όπως και όλα τα επιφανειακά νερά της χώρας ανήκουν στο κράτος και οι αντίστοιχες αρμοδιότητες είναι ευθύνη των υπουργείων». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια δεν έχει πλέον δυνατότητες να χρηματοδοτήσει ή να υλοποιήσει παρόμοια έργα, γνωστοποιώντας από το 2014 η διοίκηση της ΠΚΜ στέλνει έγγραφα και αναφορές στο αρμόδιο υπουργείο, γεγονός, που όπως είπε, δείχνει το ενδιαφέρον της για το μέλλον της λίμνης. «Πραγματικά μας ενδιαφέρει η λίμνη Κορώνεια και πραγματικά κάνουμε κάθε ενέργεια που θα μας επιτρεπόταν να κάνουμε στο πλαίσιο του νόμου. Όμως ό,τι είχε να προτείνει η Περιφέρεια για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του master plan περιλαμβάνεται στις αναφορές που υποβλήθηκαν από την Περιφέρεια. Το θέμα αφορά πλέον το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ε.Ε»
Μιλώντας από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Μυλόπουλος εξέφρασε την αγωνία του για το οικοσύστημα της λίμνης Κορώνειας, λέγοντας πως αν εξαφανιστεί η λίμνη οι αντιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές, διαρκείς και συνεχείς, ενώ θα υπάρχει αλλαγή του κλίματος, ερημοποίηση της περιοχής και εγκατάλειψη της που συνεπάγεται καταστροφή. «Από το 2005 για την Κορώνεια υπήρχε επί Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ένα master plan στο πλαίσιο του οποίου κάποια έργα έγιναν, κάποια όχι, Ύστερα όμως από 20 χρόνια διαπιστώνουμε από τοπική επίσκεψή μας ότι και κάποια έργα ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί και αυτά που έγιναν δεν λειτουργούν, λόγω κακής συντήρησης». Ακόμα υποστήριξε ότι εδώ και δέκα χρόνια έχουν μπαζωθεί εκτάσεις και καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έχει γίνει στις καλλιέργειες, ενώ αντλούνται, όπως είπε, ποσότητες νερού όπως και πριν από το master plan,και δε έχει γίνει καμία επέμβαση για τη μείωση των γεωτρήσεων. Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχουν και αστικά απόβλητα, λόγω του δικτύου του βιολογικού σταθμού του δήμου Λαγκαδά που δεν λειτουργεί σωστά, γεγονός που επιβαρύνει τη λίμνη. «Επιβεβαιώνεται ότι δεν έχει προχωρήσει σωστά κανένα από τα μέτρα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ δεν έχουν δοθεί τα κονδύλια που έπρεπε να δοθούν».
Πηγή:lagadas.net